SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Begüm Cinayetinde Karar

A- A+ PAYLAŞ

Begüm Kartal cinayeti ile ilgili davada karar çıktı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada silahı ateşlediği iddiasıyla yargılanan Osman U. (Soldaki fotoğrafta), “Olası Kasıtla Adam Öldürmek” suçundan önce ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra da çeşitli indirim maddeleri uygulanarak bu ceza 16 yıl 8 aya düşürüldü. Osman U.’nun aynı davada, “suç delillerini karartmak-saklamakla” suçlanan amcası Yaşar U.'ya da (sağdaki fotoğrafta) 1 yıl 3 ay hapis cezası verirken, cinayete yardımcı olmakla suçlanan ve Osman U.’nun akrabası olan Mehmet D. ise beraat etti. Bu arada mahkemenin verdiği cezalar, Begüm Kartal'ın yakınlarınca "az" bulundu..

OLAY..
Malatyaspor eski futbolcularından işadamı Hasan Kartal ve Eczacı Nazan Kartal’ın tek çocukları olan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Begüm Kartal, Eczacı Fezan ve Zeki Özyavuz’un kızları olan avukat arkadaşı Senem Özyavuz’un, 28 Ağustos 2005 gecesi Battalgazi ilçesi Adagören Köyü sınırlarındaki Özyavuzlara ait bahçe evinde yapılan kına gecesi sırasında, dışarıdan açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Ülke genelinde büyük yankı uyandıran, yaygın basında geniş bir şekilde yansıtılan olay uzun süre faili meçhul kalmıştı. Begüm Kartal’ın cesedinin yanı sıra, olayın meydana geldiği bahçedeki evin duvarında toplam 3 adet mermi çekirdeği bulunmuş, mermilerin 9 mm. çaplı, Parabellum tipinde bir silahtan atıldığı saptanmıştı. Kına gecesine katılan tüm davetlilerin ayrıntılı ifadeleri alınırken, silah sahibi olanların silahlarının balistik incelemeleri yapılmış, sonuca ulaşılamamıştı. Olaydan sonra Savcılık ve Jandarma tarafından olay yerinde birçok teknik araştırma yapılmış, 30 Aralık 2005 tarihinde yapılan keşifte, mukayeseli atışlarla Kartal’ın ölümüne neden olan silahın, olay yerine 110 ile 175 metre arasındaki bir mesafeden ateşlendiği sonucuna varılmıştı.
Jandarma ekipleri araştırmayı sürdürürken, Malatya’da bir fırında çalışan Mehmet D.adlı şahısa ulaşılmış, bu şahsın bir tanıdığına, halasının oğlu olan Osman U.’nun, Adagören Köyü’nde bir kızı vurduğunu söylediği bilgisinin ardından araştırma derinleştirilmiş, Mehmet D.’nin yanı sıra Osman U.adlı şahıs yakalanmışlardı. Yakalanan Osman U., suçlamaları kabul etmemiş, cinayeti televizyondan duyduğunu öne sürmüştü. Jandarmanın teknik araştırması ve bazı telefon görüşmeleriyle ilgili detaylı araştırmaların ardından Osman U.ile Mehmet D., 5 Ocak 2006 tarihinde tutuklanmışlardı.

Bir süre sonra da, olay hakkında bilgisi olduğu, bazı tanıklara baskı yaparak yönlendirmeye çalıştığı, suç delilini yok ettiği gerekçesiyle, katil zanlısı Osman U.’nun amcası Yaşar U. yakalanmış, bu şahıs da 6 Mart 2006 günü tutuklanmıştı.

Duruşmanın önceki aşamalarında, katil sanığı Osman U. dışındaki diğer iki sanık tahliye edilmişlerdi.

ÖNCE ÖMÜR BOYU..
Begüm Kartal cinayeti ile ilgili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 23 Kasım Perşembe günkü duruşmasında karar çıktı.

Duruşmaya; Begüm Kartal’ın babası Hasan Kartal, yakınları, avukatları Feridun Diyarbakırlı ve Faik Demez, sanıklar Osman U. ve Yaşar U. ile avukatları Bayram Özcan, Ali Yıldırım ve Alpaslan Demirel katıldılar.

Bir önceki duruşmada, hakkındaki suçlamayı reddeden Osman U.; “Olası Kasıtla Adam Öldürme” suçundan önce müebbet (ömür boyu) hapis cezasına çarptırılırken, atılı suçun olası kasıtla işlenmesi nedeniyle ceza önce 20 yıla, daha sonra da mahkemedeki davranışları lehine takdiri indirim nedeni sayılarak 1/6 oranındaki indirimle 16 yıl 8 aya indirildi. Osman U.’yu sonuç olarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme, başkaca bir indirime yer olmadığı kararını verdi.

Mahkeme, cinayet delillerini yok etmek, gizlemek ve değiştirmekle suçlanan Yaşar U. hakkındaki cezada ise artırıma gitti. Yaşar U.’nun, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla delilleri gizlediği için 1 yıl hapisle cezalandırılmasına, suç işleme kararının icrası kapsamında aynı suçu birden fazla işlediğinden ¼ oranında cezanın artırılıp 1 yıl 3 aya çıkarılmasına, yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle indirime ve yine bu sanığın tekrar suç işlemeyeceği konusunda yargılama sürecinde pişmanlık gösterdiğine ilişkin mahkemede kanaat oluşmadığından bu cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verildi.

Duruşmada ayrıca, öldürme suçuna yardım etmekten hakkında dava açılmış olan Mehmet D.’nin bu suçu işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle, bu sanık hakkında ise beraat kararı verdi.

KÜPE MİRASÇILARA İADE..
Orhan Erdim başkanlığındaki 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ayrıca Begüm Kartal’ın öldürüldüğünde üzerinde olan ve emanette tutulan küpenin yasal mirasçılarına iade edilmesini kararlaştırdı.

Mahkemenin kararında, kınanın yapıldığı bahçeden emanete alınmış olay sırasında kurşun isabet eden demir borunun da sahibi olan, Eczacı Fezan Özyavuz’a iadesi de yeraldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız