SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Beklentiler Karşılanmıyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:26:44
Beklentiler Karşılanmıyor
A- A+ PAYLAŞ
 
HABER: Fadime Karaaslan
 
Türkiye’de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması’na göre, her dört öğrenciden biri, bulunduğu üniversitenin beklentilerini karşılamadığını ve hayata hazırlamadığını düşünüyor.
 
ATILIM Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği “Türkiye’de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması”, üniversite adayları, öğrencileri ve mezunları ile aday ailelerinin ve işverenlerin üniversite eğitimine ve sınav sistemine bakışı ile ilgili ilginç sonuçlar ortaya koydu. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu araştırmadan elde edilen verileri açıkladı. Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon’da ve 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmadan
 
Öncelik iş sahibi olmak
 
Üniversite eğitiminin nasıl algılandığı ve beklentilerin ne yönde olduğunu ortaya koyan sonuçlara göre gençlerin üniversite eğitiminden beklentileri, öncelik sırasıyla bir meslek ve iş sahibi olmak, iyi bir gelecek sağlamak, yaşam standardını yükseltmek ve ekonomik özgürlüğü kazanmak olarak öne çıkıyor.
 
Çok tercih edilen alan hukuk
 
Üniversite adayları ve aileleri, halen bir üniversitede öğrenim görmekte olan öğrenciler, üniversite mezunları ve işverenler olarak beş ayrı grupla yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, hem üniversite adayları hem de veliler tarafından en çok tercih edilen alan ise hukuk oldu. Araştırma verilerine göre, üniversite adayları ve aileleri, üniversitenin öncelikli amacının meslek kazandırmak olduğunu düşünüyor. Halen bir üniversitede okumakta olan her dört öğrenciden biri, bulunduğu üniversitenin ve okuduğu bölümün beklentilerini karşılamadığını ve hayata hazırlamadığını düşünüyor. Ayrıca, hem üniversite öğrencileri hem de üniversite adaylarına göre üniversite eğitiminden beklentiler arasında “saygınlık elde etme” önceliğini yitirmiş bulunuyor.
 
Yeni mezunlar yetersiz
 
Araştırmanın bir başka grubunu oluşturan işverenler ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre, işverenlerin yüzde 42’si, yeni mezunların üniversitede aldığı mesleki eğitimi yeterli bulmuyor. Ayrıca işverenler; üniversite adaylarının, öğrencilerinin ve velilerin aksine, üniversite eğitiminin öncelikli amacının felsefi ve bilimsel anlamda kişinin kendini geliştirebileceği bir ortam yaratmak olduğunu düşünüyor. Araştırmadan elde edilen verileri yorumlayan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, bir süredir üniversitelerin dönüşümüne kafa yorduklarını, var olan dönüşümü ve talepleri göz önüne alarak hangi mesleği seçerlerse seçsinler, öğrencilere kendi bakış açılarını kazanıp geliştirebilecekleri ortamı sunabilmek yönünde bir çaba içinde olduklarını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız