SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Bu İşte de Şaşırtmadı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:51:40
Belediye Bu İşte de Şaşırtmadı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı bir kararla, Büyükşehir  Belediyesi’nin yaptırdığı Yaşam ve Spor Merkezi’nin yüzlerce metrekarelik alana yayılan açık spor tesislerinin tahsis edildiği derneğin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü veya Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde tescil kaydının olmadığı öğrenildi. 

Malatya’daki dağcılık ve tenis sporu camiası ve temsilcileri tarafından tanınmayan, bilinmeyen ve bu alandaki sportif faaliyetleri konusunda spor çevrelerinin bilgisinin olmadığı Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği adlı bir derneğe üç-otuz paraya yapılan bu tahsis, söz konusu belediye meclisi kararı hakkında soru işaretlerinin doğmasına yol açtı. 

Günlüğü 41 TL’den yüzlerce metrekarelik spor tesisi tahsis edildi 

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi 10 Eylül 2014 tarihli oturumunda, ‘Kamu parasıyla yapılan ve Malatya halkına ücretsiz hizmet vermesi gereken spor tesisleri üzerinden birilerine rant mı sağlanıyor?’ sorusunu gündeme getiren, son derece tartışmalı bir karar aldı. Meclisin kararına göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Yaşam ve Spor Merkezi’nin açık spor alanları Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği adlı derneğe tahsis edildi. Malatya Belediyesi kamu kaynakları ile yaptırdığı tesisleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescili yapılmamış bir derneğe tahsis etmekle kalmadı bir de, derneğin Yaşam ve Spor Merkezi’nde yapacağını vaat ettiği projeye ortak olunması kararı aldı. 

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararına göre, kamu kaynakları ile yapılan Yaşam ve Spor Merkezi’nin yüzlerce metrekarelik açık spor alanı için adı geçen dernek Malatya Büyükşehir belediyesine yıllık 15 bin TL’den aşağı olmamak üzere kira ödeyecek. Buna göre, dernek Malatya halkının parasıyla yapılan ve Malatya halkına ücretsiz olarak açık olması gereken açık spor alanları için günlük en az 41 TL ödeyecek ve bu alanların işletmesini yaparak gelir elde edecek. Karara göre satış hâsılatının % 2’si de yine Malatya Belediyesi’ne ödenecek. 

Tahsisi kapan dernek Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda tescilli değil 

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dağcılık ve tenis sporu camiasında tanınmayan ve bu alandaki faaliyetleri kamuoyunca bilinmeyen bir dernek için aldığı tahsis ve ortak olma yönündeki karardan sonra, derneğe ilişkin bilgi edinmek amacıyla bir dizi araştırma yapmak amacıyla spor camiasının kapısını çaldık. 

İllerdeki tüm sportif faaliyetleri koordine etmekle görevli olan ve en önemli görevlerinden biri de, kuruluş amacı sporcu yetiştirmek ve sportif faaliyet göstermek olan dernekleri, bu alanda resmi çerçevede faaliyet gösterebilmeleri için resmen tescil etmek olan Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvurduk ilk olarak. 

Bu kurumdan aldığımız bilgi ise oldukça şaşırtıcıydı: Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin açık spor alanları tahsis ettiği ve projesine ortak olduğu Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da bakanlığın taşra teşkilatı olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde tescilli değildi. 

Gençlik Hizmetleri ve Spor Malatya İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, konuya ilişkin sorumuza öncelikle mevzuatı hatırlatarak cevap verdi. 

Türkiye’de, 3289 Sayılı yasa kapsamında, vatandaşın spor yapması, sporda moral ve motivasyonunu yükseltmesi, sporcu yetiştirilmesi, sporcuların yarışmalara katılması, kulüp kurulması, şampiyon sporcu yetiştirilmesi alanındaki tüm yetkilerin daha Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait iken, 638 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile tüm bu yetkilerin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Mustafa Sadi Fındıklı, kulüp derneklerinin sporcu yetiştirmesi ve sportif faaliyet sürdürebilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescil için başvuruda bulunması ve bu başvurunun da onaylanmış olması gerektiğini vurguladı. 

Kulüp derneklerinin tescil süreci konusunda  bilgi veren Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı şöyle konuştu: “Bakanlığın bir merkez teşkilatı var bir de il teşkilatları var. Ayrıca federasyonlar var her branşta. Bütün branşların federasyonu var. Bir spor kuruluşumuz da Türkiye Olimpiyat Komitesi’dir ki o da Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni Türkiye’deki temsilcisidir.  Yurt dışındaki tüm birlikler, uluslararası federasyonlar önce Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlığını tanır, daha sonra bakanlığın alt birimlerinde yer alan federasyonları tanır. Bu bakımdan 3289 sayılı yasa çok önemlidir. Bu yasaya göre spor kulüpleri sportif bir alanda bir şey üretmek istiyorsa önce dernek kurar. Dernekler Masası’ndan tüzüklerini götürür onaylatır ve yapacakları amaçları doğrultusunda örgütlenmelerini sağlayıp bir dernek organizasyonunu tamamlar.”

“Bu dernek henüz sporla ilişkilendirilmemiştir” 

Malatya Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kamu kaynakları ile yapılmış spor tesisi alanlarını tahsis ettiği ve projesine ortak olduğu Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’nin, sporcu yetiştirmek ve sportif faaliyet göstermek için gereken resmi tescil talebi içeren bir başvurusunun olmadığını açıkladı. 

“Sorduğunuz dernek henüz bu dernek sporla ilişkilendirilmemiştir” diye konuşan Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü  Mustafa Sadi Fındıklı, “Bu dernek, sporcu yetiştirip, spor faaliyetleri yapabilmesi için ayrıca gelip derneğini Gençlik Spor Genel Müdürlüğü mevzuatına uygun olarak tescil ettirmesi lazım. Nereye?  Ya bakanlığa ya da illerde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerine. Gelir müracaatını yapar, genel müdürlüğüne bildirir ve tescil işlemlerini yaparız.  Burada biz bazı şeyler ararız. Branş bildirir, sportif bir takım taahhütlerde bulunur, bizde ona o branşlarda antrenörü olup olmadığını, bu antrenörlerinin belgeleri olup olmadığına bakarız. Eğer sportif faaliyet yapacaksa, sporcu yetiştirecekse, yarışmalara veya müsabakalara, antrenman tesislerimizden yararlanmak istiyorsa bizden tescil olması lazım” dedi. 

Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’nin tescil başvurusunun  olmadığını, bu nedenle statüye uygun yapılmamış tescil dışındaki faaliyetlerin özel faaliyetler olarak kalacağını ifade eden Fındıklı, “Şimdi bir fabrika düşünün. Bahçesinde spor yaptırabilir. Şeker Fabrikası vardı mesela, gerçi Şekerspor Kulübü de vardı ama bunun dışında özel olarak stadını fabrika yönetiminin kontrolünde sporun hizmetine de sunuyordu. Bunu söylerken herhangi bir kurum kuruluş sportif faaliyet yapabilir bunu kendine amaç edinebilir. Ama sporcu yetiştirmek istiyorsa, spora bir katkı sağlamak istiyorsa statüye uygun tescilini yaptırabilir.  Yapılan faaliyetler hobi olarak kalır.  Eğer dernek böyle bir amaç yanı sporcu yetiştirmek, yarışmalara katılmak gibi kuruluş amaçlarında böyle bir şey varsa bunun yöntemini de biliyor olmalılar” diye konuştu. 

“Madem 3 milyon TL yatırım yapacağınızı söylüyorsunuz, bunu nasıl yapacaklarını çıkıp anlatsınlar” 

Fındıklı, söz konusu dernek yöneticilerine bir çağrıda da bulunarak, “Burada bence biraz da bunu alan kişilerin açıklama yapması gerekiyor. Ne yapacaklarını kamuoyu merak ediyor. Madem bu kadar yatırım yapacaklar ne yapacaklarını da anlatmaları lazım. Eğer gerçekten bu dernek 3 milyon TL’lik yatırım yapacaksa bu güzel bir şey ama bunu nasıl yapacaklarını, anlamaları ve kamuoyuna deklare etmeleri kamu vicdanının da rahatlatılması lazım. İlgililerin işi daha şeffaf tutmalarında yarar var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

MAKET FOTO: Şeker Fabrikası'ndan alınan alanın Askeri Lojmanlar Kavşağı yanında inşa edilmekte olan Yaşam ve Spor Merkezi'nin maket görüntüsü

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız