SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belediye Duyarsız Kaldı"

A- A+ PAYLAŞ
 
Yapı denetimi kapsamına girmemek için 2010 yılında alınan yapı ruhsatlarının da yapı denetimi kapsamına alınması isteniyor. Mimarlar Odası Malatya şube başkanı Fevzi Çelebi; “Malatya belediyesinden yıllık ortalama verilen yapı ruhsat sayısı 350-400 civarındadır. Ama 2010 yılının Aralık ayında 800 civarında yapı ruhsatı verilmiştir. Belli ki bazı firmalar denetimden kaçmak için bu yönteme başvurmuşlardır. 2010 yılında alınan yapı ruhsatlarında öncelikle demir ve beton denetimi kapsamına alınmalıdır. Birçok ilde bunun örneği vardır” diyerek Malatya Belediyesini uyardı.
 
Çeşitli illerde yaşanan depremler Malatya’daki binaların ne kadar güvenli olduğunun bir kez daha sorgulanmasına yol açarken, denetimden kaçırılmaya çalışılan binalara yoğunlaştırdı. En son Kütahya Simav'da  5.9 büyüklüğündeki depreme sahne olan Türkiye’de bina stokunun daha sağlıklı hale gelmesi amacıyla 2000 yılında Deprem Yönetmeliği uygulamaya girdi. İlk olarak 19 pilot ilde uygulanmaya başlanan bu yönetmelik nerelerde ve hangi malzeme ile hangi teknikle inşaat yapılabileceğini hükme bağlarken, Yapı Denetim Kanunu da inşaat ve projenin denetlenmesi işinin profesyonel denetimcilere yaptırılmasını şart koştu. Deprem Yönetmeliği kullanılan malzemenin kalitesinin yükselmesini sağlarken, örneğin kolon kirişinin boyutları büyüdü, betondaki demirin yerleştirilme ve bağlama şekli geliştirildi, binaların en yüksek su düzeyinden en az 0.30 m yüksekliğe kadar olan kısımları, 250 doz çimento harçlı taş duvar, ya da daha dayanıklı malzeme ile yapılması ve zemin etüdüne göre bazı binalarda radye temel yapılmasını hükme bağladı. 12 Ağustos 2001'den sonra 19 pilot ilde ruhsat alan her bina yapı denetim firması kontrolörleri tarafından denetleniyordu.
 
Malatya’da ise bu yönetmelik 2011 yılında devreye girdi. Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çelebi, 2011’de bu yönetmeliğin uygulanmaya başlanacağını önceden tahmin eden birçok inşaat firmasının sıkı bir denetime tabii olamamak için gerekli yerlere başvuruda bulunup ruhsat aldıklarını ifade etti. Başvurular sonucu sadece 1 ayda 800 ruhsatın verildiğini söyleyen Çelebi, ruhsat verilen bu binaların yeni yönetmeliğe göre denetlenmesi gerektiğini aksi takdirde istenmeyen bazı olayların yaşanabileceğini söyledi. Bu tür olayların önüne geçmek için birtakım girişimlerde bulunduklarını söyleyen Çelebi, Belediyenin bu konuda oldukça duyarsız davrandığını iddia etti.
 
Çelebi, “Biz 2010 yılında ruhsat verilen binaları ve bu ruhsat dahilinde yapılacak inşaatları 2011 yılında devreye giren yeni yönetmeliğe göre incelemek, test etmek istedik. Ruhsat verilen bu binalarda binlerce insan yaşıyor ve ileride temeli atılacak olan binalarda da binlerce insan hayatını idame ettirecek. Bu kadar insanı bünyesinde barındıracak olan bu binaların 2011 yılındaki uygulamaya giren yönetmeliğe göre denetlenmesi birçok felaketi önleyecektir. Bizler Mimarlar Odası olarak bir ekip hazırlayarak yeni yönetmeliğe göre denetim yapalım dedik. Denetim yapabilmek için Belediye’nin karar çıkarması gerekiyordu. Bu isteğimizi Belediyeye hem yazılı hem sözlü bildirdik. Ancak Belediye bu konuda bizlere yardımcı olmadı. Baskılarımıza rağmen henüz bir geri dönüş yaşamadık” dedi.
 
Çelebi tüm bu olumsuzluklara rağmen bu konunun peşini bırakmayacaklarını, karar çıkana kadar çabalamaya devam edeceklerini dile getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız