SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Evli Kadını Boşamış!

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vergi Uzmanı Prof.Dr. Şükrü Kızılot, "Malatya'da Evli Kadına Boşanmış Muamelesi" başlığıyla, Malatya Belediyesi'nin bir işlemini yazdı.
Gazetenin Cumartesi günkü sayısında yayınlanan yazı şöyle:
"Malatya’da Evli Kadına Boşanmış Muamelesi
BAŞLIĞI okuyunca, “Malatya’nın neresinde?” diye soracağınızı tahmin ediyorum.Neresinde olacak içinde, yani Malatya Belediyesi’nde!..OLAY NE?Olay, Malatya Belediyesi’nin; emlak vergisi uygulamasını, Emlak Vergisi Kanunu’na göre değil de Medeni Kanun’a göre yapmasıyla ilgili.İsterseniz önce okurlarımızdan Oktay Soylu’nun yazdıklarını okuyalım:“Oturduğumuz ev eşimin adına, eşim ev hanımı. Evi brüt 165 m2 ve eşimin hiçbir geliri yok. Emlak VergisiKanunu’nun 8. maddesinin 4962 sayılı Kanun’la değişik ikinci fıkrasına uyuyor. Bildiğiniz gibi bu fıkrada, ‘hiçbirgeliri olmayanların’ brüt 200 m2’yi aşmayan evi sıfır oranlı emlak vergisine tabi tutuluyor. Yani emlak vergisi alınmıyor. Biz bu konuda Malatya Belediyesi’ne başvuru yaptık. Dilekçe örneğini internet sitesinden aldık, doldurduk veMalatya Belediyesi’ne verdik. 1 - 2 ay sonra, 18.01.2011 tarihinde Malatya Belediyesi bize cevap verdi, cevap şu şekilde:‘4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun, mal rejimine bütün mallara ortaklığı öngörmesi nedeniyle ve aile birliğineistinaden, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen muafiyet hükmü ileindirimli emlak vergisinden faydalanmanıza imkan bulunmadığı hususunu bilgilerinize rica ederim.’ Malatya Belediyesi dilekçemize bu şekilde cevap verdi. Şaşırdım kaldım. Biz emlak vergisi diyoruz belediye iseMedeni Kanun’un “boşanma halindeki mal ortaklığından” söz ederek, vergi istiyor!..”
ÖRDEK FIKRASI GİBİMalatya Belediyesi’nin bu uygulaması, ördek fıkrası gibi...İki arkadaş sohbet ederken biri diğerine;- Hava bulutludemiş. Bunun üzerine karşısındaki ani bir yumruk atmış. Yumruğu yiyen, yere yuvarlanmış ve çenesiniovuşturarak doğrulmaya çalışırken bağırarak sormuş;- Deli misin be adam? Durup dururken niye vurdun?- Sen bana ördek dedin de onun için!- Ben sana ördek falan demedim, hava bulutlu dedim. Ördeği nereden çıkarıyorsun?- Tamam... Hava bulutlu dedin. Hava bulutlu olunca ne olur? Yağmur yağar. Yağmur yağınca ne olur? Su birikintisi... Su birikintisinde de ördek yüzer. O halde sen bana ördek dedin!Malatya Belediyesi de bir evi olan ve herhangi bir geliri bulunmayan ev hanımına; “Medeni Kanun’a göreboşanman halinde, kocanın malları da dahil bütün mallara ortaksın. O halde senin hisseli de olsa birden fazlagayrimenkulün var. İndirimli emlak vergisinden yararlanamazsın” diyor. Başka bir anlatımla, evli olan kadına boşanmış muamelesi yapıyor. Sıfır oranlı emlak vergisini de Medeni Kanunhükümlerini gerekçe göstererek uygulamıyor.Nasıl, “ördek fıkrası” gibi, değil mi?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız