SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belediye Göz Çıkarıyor!"

A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Murat Özmen, belediyenin sivrisinek mücadelesi için Gambusia affinis türü balığı (üstteki fotoğrafta) sulara bırakmasına tepki gösterdi ve bunun ekosistemi bozacağını söyledi.  Prof. Dr. Özmen, Belediye’nin sivrisinekle mücadele için tercih ettiği yöntemin ekosisteme zarar verdiği için dünyada kullanılmadığını söyledi
 
‘DİĞER CANLILARI DA YOK EDİYOR’
Malatya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Şaban Aşıcı'nın, sivrisinek larvalarıyla beslenen balık türünü Orduzu Pınarbaşı göletine bıraktıkları ve burada çoğalmasının ardından diğer sulara da bırakacaklarını açıklamasının ardından, görüşlerini açıklayan İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen, Malatya Belediyesi’nin sivrisinekle mücadele için Orduzu Göleti’ne bıraktığı Gambusia Affinis türü balığın popülasyonunun hızla arttığını ve diğer türleri de yok ettiğini belirterek dünyada artık sivrisinekle mücadelede kullanılan bir yöntem olmadığını söyledi.
 
1930’larda keşfedilen ve Amerika kaynaklı bir balık türü olan Gambusia Affinis balığının uzun yıllar biyolojik mücadelede kullanıldığını ancak Hidrobiyologların araştırmaları soncunda bu balık türünün bırakıldığı sularda diğer canlı türlerinin yok ettiğinin ve ekosistemdeki tehlikesinin anlaşılmasından sonra bu mücadeleden vazgeçildiğini aktaran Prof. Dr. Özmen, "Bataklık ve kapalı alanda başarılı olarak kullanabilirsiniz ancak Orduzu gibi açık gölet alanlarında kullanıldığında bunun Karakaya’ya yayılmasını önleyemezsiniz. Diğer balık türlerini de etkileyecek. Ondan sonra Karakaya’da sazan balığını zor bulursunuz. Bu istilacı bir balık türü olup, bulunduğu ekosistemin dengesini kısa sürede bozması ve su kaynaklarına yayılması bakımından son derece tehlikelidir. Bulunduğu şehrin üniversitesinden bilimsel bir görüş almadan kaş yapan belediye göz çıkarmıştır."dedi.
 
‘BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR YÖNTEM’ 
Bütün dünyada ve Türkiye’de de sivrisinekle mücadelede bakterilerin kullanılmasına rağmen Malatya Belediyesi’nin bilimsellikten uzak bu yöntemi tercih etmesiyle hangi akla hizmet ettiklerinin anlaşılamadığını söyleyen Özmen, "Bizim ülkemizde de sivrisinekle mücadele için bakteri kullanılıyor. Bakteriler atılıyor, larva evresinde sivrisineği enfekte ediyor ve larvaların gelişmesini engelliyor. Dünya artık sivrisinekle mücadelede bu yöntemi tercih ediyor. Türkiye’de de bu şekilde mücadele edilirken belediyenin, bilgiden yoksun, bilimsellikten uzak yöntemleri tercih etmeleri insanın kafasında ‘hangi akla hizmet ediyorlar’ sorusunu getiriyor. Üniversiteyi halka açıyorlar ama Malatya halkı gelip bir şey sormuyor. Çok yazık. Belki de bize güvenmiyorlar. Eğer bize güvenmiyorlarsa, Elazığ’da Su Ürünleri Fakültesi var. Açıp bir onlara sorsalardı. Böylece kaş yapayım derken göz çıkarmazlardı" ifadelerini kullandı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız