SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Belediye Harekete Geçmeli'

A- A+ PAYLAŞ

Karakavak bölgesinde bir süre önce özelleştirilen TÜPRAŞ’a ait tesislerin 45 dönüm arsasıyla birlikte “açık artırma” sonucu satışına çok kısa süre kala, bu yerin de “elden kaçmaması” için belediyenin “acilen” harekete geçmesi, imar durumuyla ilgili yetkisiyle bu alanı Malatya’ya kazandıracak girişimlerde bulunması gerektiği belirtiliyor. Yerin durumunun gündeme getirilmesiyle birlikte, konuya sadece CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu duyarlılık gösterdi ve bu konuda öncelikle belediyeden olmak üzere girişimlerin hemen yapılması gerektiğini bildirdi.

KOÇ GRUBUNUN..
Karakavak bölgesinde, MAŞTİ otobüs terminalinin batısında, Ford Otomotiv Plaza’nın da kuzeyinde yeralan, TÜPRAŞ’ ait tesislerin 45 bin 677 metrekare arsası ile birlikte, 6 milyon 352 bin 671 YTL (6 trilyon 352 milyar 671 milyon TL) asgari bedelle, 4 Aralık Salı günü saat 15.00’den itibaren Eskidji adlı müzayede firmasının aynı anda İstanbul, Ankara ve İzmir’deki alıcı ortamında canlı bağlantılı olarak açık artırmayla satışına ilişkin bilgiler, geçtiğimiz hafta Malatya’da bazı yerlere asılan afişle görülmüştü.

TÜPRAŞ’ı satın alan Koç Grubu’na geçtiği belirtilen tesisler ve arsayla ilgili olarak Eskidji şirketinin internet sitesinde, “Malatya ili, merkez ilçesi, Karakavak mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.3194 imar uygulaması yapılmaktadır. Parsel üzerinde;4 adet lojman binası, ambar binası, idare bina, kantar binası, atölye ve jeneratör binası, pompa transfer binası, 4 adet yangın söndürme kulübesi, 2 adet dolum iskelesi ve akaryakıt siloları bulunmaktadır. Adres: Karakavak Maşti Terminal Batısı, Ford Otomotiv Plaza Kuzeyi Merkez/Malatya” açıklaması da yeralmıştı.

Belediyenin en başında olduğu bazı kesimler, özelleştirme kapsamında bulunan, ancak halen faal olarak çalışan, Malatya’ya yıllık 200 milyon dolar katkısı olan Şeker Fabrikası’nı ortadan kaldıracak olan ve arsalarının paylaşılması sonucunu çıkaracak işlemlerin gerçekleştirilmesini, burada yapılacak sosyal ve kültürel tesis projelerini de gündeme taşıyarak savunuyorlardı. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisinin de aynı şekilde gündeme getirilmesi, bu iki faal tesisin devre dışı bırakılması sonucunu ortaya çıkaracakken, TÜPRAŞ arazisinin satışı ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmaması dikkat çekti.

ASLANOĞLU’NUN TEPKİSİ..
4 Aralık Salı günü yapılacak olan satış öncesi, Malatya Belediyesi ve hatta Malatya Valiliğinin devreye girerek, 45 dönümlük bu alan için Koç Grubu’na alternatif projeler sunması, takas başta olmak üzere, burasını kültürel ve sosyal tesis alanı olarak değerlendirmesi gerektiği savunulurken, geçtiğimiz hafta Malatya gündemine giren bu konuya CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu sahip çıktı.

İktidar partisinin 6 milletvekilinin yanı sıra Malatya Belediyesi’nin konuya ilişkin görüşleri öğrenilemezken, Milletvekili Aslanoğlu, kendi değerlendirmelerini şöyle açıkladı:

“Bu bölge geçmişte kamu hizmeti için tahsis edilmiştir. Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin akaryakıt ihtiyacı için, Mersin ve Batman bağlantılı boru hattının üzerindeki tesislerden biridir.Burada konumlandırılması, daha önce Hava İkmal Merkezi’nin bulunması iken, şimdi hem 2. Ordu Hava Alayı’nın hem de askeri lojmanların yanında bir alan olması nedeniyle askeri değerlendirme açısından da önem taşımaktadır. Bu tesis TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi ile bu kuruluşu alan Koç Grubu’nun mülkiyetine geçmiştir. Satış duyurusunu öğrendikten sonra yaptığım girişimlerde, buranın satışı için Eskidji Müzayede firmasının grup tarafından yetkilendirildiği bilgisini aldık.

Burası askeri bir bölgedir. Bitişiğinde Hava Alayı ve Askeri Lojmanlar mevcuttur. Buranın stratejik bir özelliği bulunmaktadır.

Buradaki imar durumu hangi tür yapılaşma için uygundur? Mevcut imar durumunda da sadece stratejik özelliği olan bir bölge için tahsis edilip edilmediği belirtilmiş midir?

Malatya Belediyesi, bu arsanın satışından önce en azından eğer bir takım özel imar durumları mevcutsa satışı yapacakları ve talip olacakları aydınlatacak, buranın askeri bir bölge olabileceğine, herhangi bir yapılaşma için ne öngörüldüğüne ilişkin bilgileri süratle ortaya koymalı, buranın yapılaşma veya yeni bir ticari alan yaratmaya uygun olmadığını belirtmelidir.

Ayrıca, Malatya Belediyesi, kentin ihtiyacı olan sosyal ve kültürel tesislerle ilgili bu yerde değerlendirilmesi düşünülen alternatiflerini TÜPRAŞ’ın mevcut yönetimine iletmeli, gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bu arsanın birileri tarafından satın alınması halinde hiçbir imar imtiyazı yapılmayacağını açıkça belirtmelidir. Aksi takdirde yeni bir Sümerbank örneği ile karşı karşıya kalırız.

Satışa çok kısa bir süre kalması nedeniyle, öncelikle Belediyenin girişimleri önem taşımaktadır.”

Aslanoğlu, konuyla ilgilenmekte olduğunu bildirdi.

KOÇ GRUBUYLA İLETİŞİM..
Bu arada, söz konusu arsayla ilgili olarak, Malatya’nın diğer milletvekillerinin de “siyasi güç” katkısıyla, yerin mevcut sahibi Koç Grubu’na “sempatik” tekliflerle gidilmesi, gerekirse takas olanaklarının konuşulması, hatta bu aileden mevcut yere, daha önce Sabancı Ailesi’nin yaptığı gibi, Koç Ailesi olarak yapılacak sosyal kültürel tesisler için yatırım daveti yapılması alternatiflerinin de acil olarak gündeme taşınması gerektiği ifade ediliyor.

Müzayede yoluyla yapılacak satışın, Koç Ailesinin irade beyanına bağlı olduğu, Pazartesi ve Salı günü yapılacak girişimlerle bu satışın engellenebileceği, alternatifler için de düşünme zamanı kazanılabileceği belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız