SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye İdaresine Göre de..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, geçtiğimiz yıl Kasım ayında ortaya çıkarılan "imar yolsuzluğu ve usulsüzlüğü" iddiaları ile ilgili adli süreç devam ederken, Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı olağanüstü toplantıda, "belediye zararını giderme" adına bazı dosyalarla ilgili yaptığı "özel işlem"le ilgili haberler, belediyeyi kızdırdı. Meclisin olağanüstü toplantısında yaptığı işlem adli soruşturmaya konu olurken, belediyeden yapılan açıklamada, bu konudaki haberlerin adli süreci etkilemeye yönelik olduğu iddiasında bulunuldu.

Belediyenin açıklaması şöyle:

"Son zamanlarda basın yayın organlarında çıkan ve halkımız tarafından da dikkatle izlenen İmar konularıyla ilgili saygıdeğer kamuoyunu bilgilendirmek istedik.

Kamuoyunun malumu olduğu üzere; Meclis İmar Komisyonumuzun incelemeleri sırasında ortaya çıkan ve 2 Kasım 2009 tarihli yazı ile Başkanlık Makamına sunulan raporda 6 adet ruhsat dosyasında tapu kayıtlarında tahrifat yapılarak haksız yapı yoğunluğu kazandırıldığı, bu dosyaların imar föyleri ve ruhsata esas teknik evraklarda bazı eksiklikler olduğu beyan edilmiştir. Bu rapora istinaden;

1) Başkanlık makamı aynı gün İmar Müdürlüğü Arşivini mühürleterek dosyaları güvence altına almıştır.

2) Başkanlık Makamı blok nizam imarlı (emsal değeri olan) parsel büyüklüğü 1000 m2 ve üstü olan ve yoğunluk kullanan tüm parsellerin dosyalarının incelenmesi için İmar Komisyonunu görevlendirmiştir.

3) Yine aynı gün, yani 2 Kasım 2009 günü Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş ve Valilik Makamından muhakkik istenmiştir.

4) Soruşturmanın selameti için ilgili birim müdürü ve 5 personel görevden alınmıştır.

5) İmar Müdürlüğümüz uhdesinde bu tür suiistimallerin tekerrür etmemesi için İş Akış yönergesi hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.

6) İmar Müdürlüğü tarafından oluşturulan seviye tespit komisyonu söz konusu inşaatların seviyelerini belirleyip, inşai faaliyetlerin durdurulması ile ilgili yazı gönderilmiştir.

7) İlgili konuyu inceleyen komisyon 01.02.2010 tarihinde 13 dosyada tahrifat yapıldığını Başkanlık Makamına bildirmiştir.

8) Buna mukabil kanunların ve mevzuatın gereği olarak ilgili inşaatlar mühürlenerek ruhsatların mevzuata uygun hale getirilmesi istenmiştir.

9) 3194 Sayılı İmar Kanununun 42. maddesi gereği konuya muhatap yapıların yapı sahibi, yapı müteahhidi ve fenni mesullerine ayrı ayrı olmak üzere toplam 1.333.562 TL para cezası verilmiştir. Ayrıca hibesini yapan 7 dosya için toplam 113.334 m2 hibe alınarak Kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere Belediyemiz mülkiyetine katılmıştır. Geri kalan 6 dosyadan 5 i belediyemizin bütün ikazlarına, çağrılarına rağmen herhangi bir işlem tesis etmedikleri için de 16.03.2010 tarihli encümen kararı ile yıkım kararı verilmiştir. 1 dosyada kendi bölgesinde İmar Uygulaması (Şuyu) mahkeme tarafından iptal edildiği için bu iptal kararı giderildikten sonra gerekli işlemler yapılacaktır.

10) Yargıya intikal eden dosyalar ceza dosyaları olup sadece suçluyu tespit eder. İdari işlem, kanunun verdiği yetkiyle belediyeye aittir. Kanuni yükümlülüğümüz gereği Belediye 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesinde … “herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediyeler veya valiliklerce durum tespiti yapılır, yapı mühürlenerek inşaat durdurulur” şeklinde ifadesini bulan görevini yapmıştır.

Saygıdeğer kamuoyunun, Belediye Meclisimizin bu konuda karar alırken Belediyenin ve dolayısıyla Malatya’nın ve Malatyalıların zararlarının tanzim edilmesi için gayret sarf ettiğinin, bununla beraber süreçle yakından uzaktan alakası olmayan ve ilgili müteahhitlerden ev alan ve halihazırda oralarda oturan 3. şahıs konumundaki yüzlerce ailemizin durumlarının da göz önünde tutulduğunun bilinmesi gerekiyor. Belediye Meclisimiz bu konuda karar alırken her zaman olduğu gibi kanunların kendisine vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde hareket etmiştir. Bu yetki tamamen idari bir yetki olup, adli süreci kesinlikle etkilememektedir. Söz konusu dava ile ilgili adli süreci etkilemeye çalışanların uğraşlarının da beyhude olduğu ve olacağı aşikardır.

Bu iş ve işlemler yapılırken mevzubahis hiçbir dosyaya özel bir uygulama yapılmamıştır. Yasaların ve ilgili mevzuatın tarafımıza vermiş olduğu yetkiler Malatyalılar adına adilane bir şekilde kullanılmıştır.

Bu bakımdan bir kez daha ifade edelim ki; süreci provake edenlerin, bulanık suda balık avlamak isteyenlerin, puslu hava sevdalılarının, kamuoyunu yanlış ve yanlı yönlendirenlerin, çözümsüzlüğü bir çözüm olarak dayatanların baskıları ile değil; aklı selimin, sağduyunun, hakkın ve hukukun gereği ile hareket ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Bu tür manüplasyonların kesinlikle halkımızın bizlere olan teveccühüne ve güvenine halel getirmeyeceğine olan inancımız tamdır.

Ayrıca Belediye Meclisimiz bu tür haksızlıklara mahal vermemek için daha 2. toplantısında 2009 Mayıs ayında yoğunluk transferi ile ilgili önceki meclis kararını iptal etmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız