SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye İhaleye Çıkardığı İşle İlgili Yetkisiz mi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin, geçtiğimiz hafta ihale ilanını yayınlattığı, 4-4.5 trilyon TL maddi boyutlu olduğu öne sürülen "Fotogrametik Yöntem ile 11000 ve 15000 Ölçekli Halihazır Harita, İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüdler, 15000 Ölçekli Nazım İmar Planı Yapım İşi" tartışılıyor. Şehir Plancıları Odası'na göre, ihaleye konu işin bir bölümünü yapmaya Malatya Belediyesi yetkisiz.. Ayrıca, kentin belirli bölgelerinde kat yüksekliğinin artırılacağı şüphesi dile getiriliyor.. Daha birçok eleştiri yöneltiliyor..

İHALE İLANI YAPILDI..
"Fotogrametik Yöntem ile 11000 ve 15000 Ölçekli Halihazır Harita, İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüdler, 15000 Ölçekli Nazım İmar Planı Yapım İşi" başlığıyla geçtiğimiz hafta Sonsöz Gazetesi'nde yayınlanan ihale ilanında, bu konuda açık ihale usulü ile hizmet alımı yapılacağı belirtiliyor. İlanda, ihalenin tarihi 21 Kasım 2005 olarak yeralıyor. İşin süresi de 1 Ocak 2006 ve Aralık 2007 arasındaki 730 gün olarak belirtiliyor. İhale ilanında, işe talip olanlarda aranan teçhizat, personel, deneyim konusu ile ilgili ayrıntılar belirtiliyor.

İhale şartnamesinin 250 YTL karşılığında İmar Müdürlüğü'nden edinilebileceği, konsorsiyumların ihaleye giremeyecekleri, ihalede işin tamamı için teklif verilebileceği de ilanda belirtiliyor. İşin maddi boyutu ilanda belirtilmemesine karşın, bu rakamın 4-4.5 trilyon TL civarında bir rakam olacağı, ilanda sadece "açık ihale" diye belirtilen ihale yönteminin, verilen teklifler üzerinde açık eksiltme olacağı değerlendiriliyor.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI'NIN ELEŞTİRİLERİ..
Haftalık YORUM Gazetesi'nin son sayısında, belediyenin ihale ilanıyla haberdar olunan konuyla ilgili Şehir Plancıları Odası (ŞPO)'nın görüşü olarak yansıtılan eleştiriler yeraldı.

ŞPO temsilciliği, “İhale şartnamesinin birçok eksikleri içerdiği ve bu yöntemle ihale gerçekleştiği takdirde özellikle bazı bölgelerde kat yükseltmeye neden olacağı ve bunun da 1.derecede deprem bölgesinde olan Malatya için tehlike oluşturacağı görüşünü belirtiyor.

ŞPO'nun, ihaleye ilişkin olarak Yorum Gazetesi'nde yayınlanan eleştirileri şöyle sıralanıyor:

“Malatya Belediyesi'nin ihaleye çıktığı
a- Fotogrometrik yöntem ile hali hazır yapım işi,
b-Jeolojik ve jeoteknik etütler,
c-Nazım imar planı yapım işi.

1- Bu konular ayrı ayrı disiplinleri ilgilendiren çalışmalardır. Bu çalışmaların bir bütün olarak değil de ayrı ayrı ihale edilmesi doğru olanıdır. Bu çalışmaların yapım ve onay aşamaları farklıdır.

2- Bu çalışma 50.000 hektarı kapsamaktadır. Yani merkez Belediyeleri de ilgilendiren bir çalışmadır. Malatya Belediyesi Büyük Şehir statüsünde değildir. Merkez belediyeleri ilgilendiren bu çalışmanın onay makamı da o belediyelerdir. Malatya Belediyesinin bu yapısı ile 50.000 hektardaki hali hazır haritayı onaylama yetkisi yoktur.

3- Jeolojik etütler; tamamen bağımsız bir çalışmadır.
1.derecede deprem bölgesinde bulunan Malatya da hazırlanarak jeoteknik ve jeolojik etütlerin onay makamı da Bayındırlık Bakanlığıdır. Bu çalışmalarda mevcut hali hazır haritalarda kullanılabilir.

4- Nazım imar planı yapım işi
Malatya Belediyesinin 1/25.000 lik çevre düzeni nazım imar planı Bayındırlık Bakanlığı tarafından iptal edilmiştir.
Planlamada kademelenme çok önemlidir. Malatya gibi büyük şehir olmaya aday bir şehirde önce 1/25.000lik planların yapılması gerekir. Daha sonra nazım imar planının yapılması gelir. En sondada 1/1000lik uygulama imar planı yapılır.

• Bu çalışmalarda nazım imar planı yapılıyor. Oysaki nazım imar planı ve uygulama imar planının birlikte yapılması gerekir.

• Sadece imar nazım planının yapılması; Kentin belirli bölgelerinde kat yüksekliğinin arttırılacağı şüphesini doğurmaktadır.

* 10.000 hektarlık alanda yapılacak olan Planlama için daha geniş bir planlama kadrosu istenmeliydi. Çünkü bir ilçe belediyesinin planlamasında dahi 5 – 6 tane şehir plancısı koşulu aranırken Malatya Belediyesinin bu çalışmalarda sadece 4 Şehir plancısı koşulunu koyması uygun değildir.

• 10 yıllık değil 15 yıllık
5 er yıllık değil 10 ar yıllık tecrübeler aranmalıydı

* Planlamalarda şehir plancısı aranır. Mimar aranması uygun değildir.

Ayrıca aranan plancıların şehir plancısı odasına kayıtlı olması gerekir.”

KARAKAVAK VE TECDE BÖLGESİYLE İLGİLİ İDDİALAR..
Söz konusu çalışmayla ilgili, halen Malatya kent dokusundaki yeşil alanın önemli bir bölümünü oluşturan Karakavak ve Tecde Bölgesi'nin, "çok katlı bina" imarına açılması girişimi olduğu yönünde de eleştiriler bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız