SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Ne Yapmış?

A- A+ PAYLAŞ

Belediye, gaz şirketinde yasal zorunluluğa rağmen "ortak gözükmemesi" ile ilgili olarak yapılan eleştiriler üzerine bir açıklama yaptı.

Belediyenin açıklaması şöyle:

"29.08.2009 tarihinde haber sitenizde yer alan “orda kimse var mı?” başlıklı haberde Malatya Belediyesinin 2005 yılından beri Doğalgaz dağıtım şirketinde hisse sahibi olamadığı, dolayısıyla kar dağıtımından faydalanmadığı, belediyenin zarara uğratıldığı, yeni Belediye yönetiminin ise “sade suya tirit” bir açıklamasının dışında bir şey yapmadığı belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak, 14.08.2009 tarihinde haber sitenizde yayımlanan habere aynı tarihte cevap verilerek, Malatya Doğal Gaz A.Ş’ nin %10 hissesinin bedelsiz olarak belediyemize devri için gerekli yasal sürecin başlatıldığının belirtilmesine rağmen 29.08.2009 tarihli haberinizde; tarafımızdan yapılan girişimlerin, “sorunun çözümünden ziyade, durumu idare etmeye yönelik” işlemler gibi lanse edilmeye çalışıldığı görülmüştür.

Söz konusu hisselerin belediyemize devri ile ilgili yasal prosüdür belediyemiz tarafından sürdürülmekte olup bu güne kadar yapılan çalışmalar aşağıda belirtilmiştir.

Göreve geldikten sonra, Malatya Gaz A.Ş’ den %10 oranında bedelsiz hissenin talep edilmediğinin tespit edilmesinin ardından, bu hisseler ilgili şirketten derhal talep edilmiştir.

a- Malatya Gaz Dağıtım A.Ş’ nin gaz dağıtım lisansı aldığı bölgede Malatya Belediyesi hariç 13 ayrı ilçe ve belde belediyesi bulunmaktadır.

b- 4646 Sayılı yasa gereği belediyeye verilmesi gereken %10 oranındaki bedelsiz hisse de, bu belediyelerin tamamı pay sahibi olup, hiçbirinin paylarından feragat etmesi yasal olarak mümkün değildir. (Başka bir deyişle, bedelsiz hissenin tamamına Malatya Belediyesinin sahip olması mümkün bulunmayıp 13 ayrı ortağımız bulunmaktadır.)

c- %10 oranındaki bedelsiz hissenin ilgili belediyelere devri için, öncelikle Malatya Belediyesi dahil 14 belediyenin kendi aralarında, %10 hissenin paylaşımı konusunda anlaşması ve bu konuda kendi meclislerinde karar çıkartmaları gerekmekte olup, ancak bu aşamadan sonra ilgili kurum ve kuruşlardan hisse devri talep edilebilmektedir.

d- c bendinde izah edilen anlaşma sağlanmadan ve meclis kararları çıkartılmadan hiçbir belediyenin bedelsiz hisse talebinin yerine getirilmesi, yasal olarak mümkün değildir.

e- Konuyla ilgili olarak 13 ilçe ve belde belediye başkanlığı ile irtibata geçilerek toplantı düzenlenmiş, konunun yasal yönleri izah edilmiş ve her belediyenin sahip olduğu nüfus oranında hisse alması önerilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda bu konuda mutabakat sağlanarak her bir belediyenin payı belirlenmiştir. (Malatya Belediyesinin Payı %8,22 oranında hesaplanmıştır.)

f- İlgili ilçe ve belde belediyeleri, konunun hukuki boyutu hakkında kendilerine destek verilmesi ve resmi prosedürlerinin Malatya belediyesi tarafından takip edilmesini istemişler, bu talep olumlu karşılanmış, belediyemizce üretilen örnek meclis kararları, ilçe ve belde belediye başkanlıklarına verilerek, Eylül Meclis toplantılarında sözkonusu ortaklık ve hisse payı konusunda gerekli kararların çıkartılması istenilmiştir.

g- Malatya Gaz A.Ş’ nin (Pegaz A.Ş döneminde dahil olmak üzere) 2005,2006,2007,2008 dönemi bilanço ve gelir tabloları ile 2009 dönemi Ocak-Haziran dönemi gelir tabloları tarafımızdan incelenmiş olup, kurumun sadece 2007 yılında, kur farkları nedeniyle kurum karı elde ettiği ve kar dağıtım kararı aldığı tespit edilmiştir. Diğer yıllarla ilgili olarak kurumun zarar beyanının bulunduğu, sektörde başa baş süresinin ise ortalama 8 yıl olduğu analiz edilmiştir.

h- Şirket yetkilileri ile yapılan görüşmelerde yapılan kar dağıtımından belediyelere düşen tutarın ödenmesi istenilmiş, şirket yetkilileri konuya olumlu yaklaşarak, hisse devrinin gerçekleşmesinin ardından konuyu değerlendireceklerini belirtmişlerdir. Ancak konuyla ilgili olarak yasal değerlendirmelerimiz devam etmekte olup, Malatya halkının, alması gereken hisselerin zamanında talep edilmemesi nedeniyle bir hak kaybına uğramaması için azami gayret sarf edilmektedir.

ı- Yapılan çalışmaların son aşamasında ise, 13 ilçe ve belde belediyesinin Eylül meclisinde alacakları kararlar doğrultusunda, EPDK ve İç İşleri Bakanlığından, bedelsiz hisselerin devri için izin başvurusunda bulunulacaktır.

k- Tarafımızca yapılan araştırmalar sonucunda, yukarıda açıklanan işlemlerin tamamlanmasının ardından, belediyelere bedelsiz hisse devri sürecinin 5-6 ay gibi uzun bir süre aldığı tespit edilmiş olup, bu süreci minimuma indirmek amacıyla, konuyla ilgili olarak daha önce aynı süreci yaşayan belediyelerin deneyimlerinden faydalanılması yoluna gidilmiş ve gerekli görüşmeler yapılmıştır.

Yukarıda da izah edildiği gibi belediyemiz konuyla yakından ilgilenmekte olup, Malatya halkının çıkarlarının göz ardı edilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp hukuksal süreçle ilgili gelişmelere ilişkin bilgiler daha sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız