SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Önünde Eylem

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:45:19
Belediye Önünde Eylem
A- A+ PAYLAŞ

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılan Yavuz Selim Mahallesi sakinleri belediye önünde eylem yaptı

‘MAĞDURİYETİMİZİ VEKİLLER DUYSUN’

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri 2 yıl önce yıkılan ve o tarihten bu yana henüz kazma vurulmayan Yavuz Selim Mahallesi sakinleri, seslerini duyurmak için bu kez de belediye önünde eylem yaptı. 18 ayda ev teslim edileceği sözü verilmesine rağmen aradan geçen 2 yılda ihalesinin bile yapılmadığını belirten Mahalle halkı, çok çocuklu oldukları için 2 yıl içinde 5-6 ev değiştirdiklerini ve kimsenin kendilerine ev vermek istemediğini belirterek mağdur olduklarını söylediler. Mağduriyetlerini anlatmak için AKP’li vekilleri defalarca aramalarına rağmen ulaşamadıklarını anlatan Yavuz Selim Mahallesi sakinleri ‘Sesimizi Başbakana duyurmak için Ankara’ya mı yürüyelim’ diye tepki gösterdiler.

Belediyenin çevreyolundaki çalışmaların inceleyen Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, basın mensuplarının Kentsel Dönüşüm ile ilgili sorularına yanıt verirken, topu TOKİ’ye attı. İhale için bütün alt yapının hazır olduğunu ancak belediye olarak vatandaşlar için kira yardımı artırımında bulunabileceklerini belirten Çakır, ‘Projede gecikildi. Bizim hedefimiz Ocak ya da Şubat’ta buranın ihalesinin yapılıp, bu aylarda da inşaata başlamasıydı. Ama gecikildi. Bu TOKİ’den de kaynaklanmış olabilir. Prosedürden de kaynaklanmış olabilir. Bürokrasiden de kaynaklanmış olabilir. Ama netice itibariyle bütün işlemler bitti. Artık ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Söz TOKİ’ de’  dedi.

‘VEKİLLER TELEFONA ÇIKMIYOR’

Sabah saatlerinde Malatya Belediyesi önünde toplanan Yavuz Selim Mahallesi’nden bir grup vatandaş, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve AKP’li vekillerin ilgisizliğine tepki gösterdi.

Mahalle halkı adına konuşan Bayram Kaya adlı bir vatandaş, evlerinin ihalesinin bile henüz yapılmadığını belirterek şöyle konuştu:  ‘7 senedir kentsel dönüşüm kapsamında o bölgede sözde bir çalışma başlatıldı. 7 senedir Mart’ta, Nisan’da, Mayıs’ta kazma vuruluyor diye açıklama yapılıyor. Malatya’da kazma sapı kalmadı. Hep temellerde kırıldı. Belediyeye geliyoruz kapılar yüzümüze kapanıyor. Ne belediye başkanı, ne yardımcıları ne de başka bir yetkili. Gazeteciler için yapılan konutların ihalesi yapıldı. Öznur hanım diyor ki (Öznur Çalık) size 600 gün müsaade vermişler, biz onu 400 güne indireceğiz. Evini en geç terk eden benim ben de 24 aydır kiradayım.  Bana veriyorlar 250 TL kira yardımı ben 400 lira kira ödüyorum. Zaten bize de 11 ay kira veriyorlar. Pazartesi günü Belediye Başkanı ile arkadaşlar görüşmeye geldi, Belediye başkanı bize diyor ki ‘Benim yapacağım bir şey yoktur, benim görev alanımdan çıktı, benim yapacağım bir şey yok.’ Dün Öznur Hanımı 3 kez aradık ne yanıt verdi ne de bizi geri aradı. Cemal Akın beyi aradık, yanıt yok. Mustafa Şahin’i aradık yanıt vermedi. Ömer Faruk Bey’i aradık, sekretaryasına ulaştık, o da bize geri dönmedi. Mağduruz, evlerimizi yıktılar. 24 aydır kiradayız.’

‘5 ÇOCUKLUYUM KİMSE EV VERMİYOR’

Mahalle sakinlerinden Sariye Küllü ise 5 çocuklu olduğu için kimsenin kendilerine ev vermek istemediğini belirterek ‘Bazılarımız 3 yıldır kiradayız, bazılarımız da 2 yıldır. 350-400 arasında değişen kiralar veriyoruz. Ben buradan herkese soruyorum. Gözlerini açıp herkesin bir etrafına bakmasını istiyorum. 250 TL’ye nerede kiralık ev var. Bizim de sesimizi duyurun. Bize birileri sahip çıksın. Biz bu belediye yönetimini buraya otursunlar diye seçmedik. Bize hizmet etsinler diye seçtik. Gerçekten Ahmet Çakır olsun, Öznur Çalık olsun hepsine sesleniyorum. Bunların bize sahip çıkması lazım. Muhtara sesleniyoruz o da sesimizi duymuyor. Nereye gidelim. Dışarıya sahip çıkacaklarına bize sahip çıksınlar. Başbakan’ın bizi duyması için Ankara’ya mı yürüyelim. Biz bunu istiyoruz. 5 çocuğu olana, memur olana ev vermiyorlar. Biz asgari ücretle geçiniyoruz. Başbakanımız sesimizi duysun’ diye konuştu.

‘SURİYELİLERE SARILIRKEN BİZİ MAĞDUR EDİYOSUNUZ’

Turgut Özal döneminde para vererek evlerinin tapu tahsis belgesini aldıklarını ancak bunların iptal edildiğini ancak 2010 yılında öğrendiklerini anlatan Yavuz Selim Mahallesi’nin bir başka sakini Hasan Çetinkaya ise yaşadıkları bu sorunlar yüzünden aile olarak sağlıklarının bozulduğunu söyledi. 31 yaşındaki oğlunu bir ay önce kaybettiğini, eşinin ve kendisinin de anjio olduğunu aktaran Çetinkaya ‘1984’te Turgut Özal döneminde bize hak verildi ve evlerimizin yeri bize satıldı. Biz para ödeyerek buraları satın aldık ve tapu tahsis belgelerimizi de aldık. Ama bizden habersiz bu belgeleri iptal etmişler. 2006 yılında iptal edilmiş ve bizim 2010 yılında haberimiz oluyor. Suriyelileri getirip sarılıyorsunuz, onlara kucak açıyorsunuz. Biz bu memleketin sahipleriyiz, bu ülkenin vatandaşlarıyız. Onlara kucak açtığınız kadar bize de kucak açın. 12 nüfus bir evde oturuyoruz. Yaşadığımız mağduriyet sonucu sağlığımız bozuldu’ diye dert yandı.

‘KİRA YARDIMINI ARTTIRABİLİRİZ’

Öte yandan belediye hizmetlerini yerinde inceleyen Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kentsel dönüşümle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kira yardımında artırımda bulunabileceklerini kaydeden Çakır, “Oradaki çalışmalar tamamen bitirildi. TOKİ’nin ihaleye çıkmasını bekliyoruz. TOKİ, bize en son Haziran’ın 15’ine kadar ilana çıkacaklarını ifade etti. Biz oranın kira bedelini ödüyoruz. Bu bizim içinde bir maliyet. Bu projeyi çevreyolu altı başta olmak üzere yaklaşık 10-12 mahallemizi kapsayan projenin ilk etabı olarak görüyoruz. Buradaki bazı istisnai sıkıntıları ortadan kaldırmak, vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme karşı endişelerini ortadan kaldırmak için buraların yıkımı ve herkesin kendi yerinde ev sahibi olması ve kentsel dönüşümün hızlanması için bu kira yardımlarını yapıyoruz. Ama bedel biraz düşük. Belki meclisimiz bunu değerlendirecektir. Arkadaşlarımızla da o konuda görüşme yapıyoruz. Belki kira yardımında bir artırım yapabiliriz” dedi.

‘GEÇİKME TOKİ’DEN KAYNAKLI’

Sürecin geciktiğini ifade eden Çakır, şunları söyledi:

“Şuanda bütün sorunlar ortadan kalktı. Yaklaşık 3 bin 300 konut, 2 tane okul, 4 tane parkın, 50 metrelik yol ve 2 tane de cami olmak üzere tamamının ihalesi hazır halde. Biz umuyoruz ki, Haziran’ın ortalarına doğru ilana çıkarlar. İlana çıkıldıktan sonrada süreç kendiliğinden başlamış olur. Önümüzdeki yılda zaman zaman daireler teslim edilmeye başlanır. Ama gecikildi. Bizim hedefimiz Ocak ya da Şubat’ta buranın ihalesinin yapılıp, bu aylarda da inşaata başlamasıydı. Ama gecikildi. Bu TOKİ’den de kaynaklanmış olabilir. Prosedürden de kaynaklanmış olabilir. Bürokrasiden de kaynaklanmış olabilir. Ama netice itibariyle bütün işlemler bitti. Artık ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Söz TOKİ de.”

FOTO: iha

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız