SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belediye Parmakların Ucunda"

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi’nin Malatyalı olan Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, köşesinde Malatya Belediyesi’nin “Akıllı Kent” projesini ve bu konudaki çalışmaları yazdı.

Munyar’ın yazısı şöyle:

"Belediye ‘akıllı kent' modeline adım attı 2 bin sokak adı mükerrer çıktı

HÜRRİYET'ten Turkcell'e geçen Mustafa Kutlay ile onlara dışardan danışmanlık yapan Nedim Özkan ısrarla aradı:

- Malatya'da “Akıllı Kent” modeli başarıyla devreye giriyor. Genel Müdür Yardımcımız Selen Kocabaş'la birlikte gidip, sana anlatmak istiyoruz.

Sabah 06.40 uçağı, inişte Susesi'nde kayvaltının ardından öğlen saatlerinde Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı ziyarete gittik. Başkanın yanında Malatya Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Hasan Alıcı ile Bilgi İşlem Müdürü ve Başkan Danışmanı İsmail Güney vardı.

İtiraf etmeliyim ki, belediye binasından içeri girerken şöyle düşündüm:

- “Akıllı kent modeli” yolunu şaşırmış olmalı. Malatya böyle bir modele geçebilir mi?

Önce devreye Selen Kocabaş girdi:

- Malatya Belediyesi, MAKBİS adını verdiği projeyi başarıyla uygulayarak hızla “akıllı kent” sistemine geçiyor. Altyapı konusunda Turkcell'den destek alıyorlar. MAKBİS, Türkiye'deki başarılı örneklerin arasında ön sıralarda.

Ahmet Çakır, projeyi başlatırken uyguladıkları stratejiyi anlattı:

- İsmail Güney başta olmak üzere, arkadaşlarımızı Türkiye'nin değişik noktalarındaki beledeyilerdeki en iyi uygulamaları incelemeye gönderdik. Ondan sonra kolları sıvadılar. Böylece daha iyisini, daha hızlı yapma şansı yakaladık.

Ardından sözü İsmail Güney'e bıraktı:

- MAKBİS, çok yönlü bir proje. Dijital belediyecilik kiosklarından akıllı otobüs duraklarına, internetten nikah başvurusundan, mezar yerini kiosktan bulmaya, sosyal yardımları kartlarla yürütmeden tozlu evrak raflarının bitirilmesine kadar farklı alanları içeriyor. Bu çalışmaya başladığımızda Malatya'da aynı adı taşıyan 2 bine yakın sokak olduğunu belirledik. 39 tane “1'inci sokak” bulduk.

- Bunları düzeltmek için ne yapacaksınız?

- İsim havuzu oluşturuyoruz. O sokakların isimleri yenilenecek.

Ahmet Çakır, arşivle ilgili çalışmayı anımsattı, Güney sürdürdü:

- Şimdiye kadar 2.5 milyon evrak tarandı. Artık belediyemizde tozlu raflarda evrak arama bitiyor. Belediye hizmetleri parmakların ucunda olacak.

Selen Kocabaş, şehiriçi otobüslerdeki dijital ekranlarla akıllı duraklara dikkat çekti, Hasan Alıcı söze girdi:

- Kısa süre içinde akıllı duraklar devreye girecek. Hemşehrilerimiz duraklarda hangi otobüsün kaç dakika sonra geleceğini görecek. Otobüslerdeki dijital ekranlar da, belediye nizmetlerinden haberler verecek.

Ahmet Çakır, kurdukları altyapıyı emniyetin MOBESE sistemiyle de paylaştıklarını vurguladı:

- Bu işbirliğiyle birlikte belediyemiz trafik cezalarından üçte bir oranında pay alacak.

- MAKBİS projesinin maliyeti ne kadar?

- 3.5 milyon lira dolayında harcamamız olacak.

Sohbet sırasında İstanbul'un Fatih İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Demir'in anlattığı “emlak sorgulama” sistemini anlattım, İsmail Güney yanıtladı:

- Fatih Belediyesi'ni bu konuda inceledik. Biz de aynı sistemi, daha güncel teknolojiyle oluşturduk.

3.5 milyon lirayı yatırıp, “akıllı kent”e dönüşmek, “tozlu raflardan hizmet bitti, yerini parmak uçları aldı” iddiasını ortaya koymak güzel...

Önemli olan bunun vatandaşa nasıl yansıdığı, ne kadar rahatlattığı?

Onu da “akıllı kent” tam oturduğunda anlamak mümkün olacak...

‘Mobil il ligi'nde 28'inci sırada

TURKCELL Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Mobil İller” araştırmasını gösterdi:

- Türkiye'nin en mobil ili kuşkusuz İstanbul. Onu Ankara ve İzmir izliyor. Sakarya ve Kocaeli 4 ve 5'inci sırada.

- Malatya'nın durumu nasıl?

- 28'inci sırada yer alıyor.

Kiosktaki dokunmatik ekran mezarı gösterecek

MALATYA Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü ve Başkan Danışmanı İsmail Güney, 25 kişilik bir ekibin MAKBİS projesi kapsamında sokak sokak dolaşıp bilgi aldığını belirtti. Ardından da ekranda mezarlıktaki çalışmayı gösterdi:

- Şu ana kadar 33 bine yakın mezar işlenmiş durumda. Mezarlığın girişine konulacak kioskun dokunmatik ekranı, mezarlık yerlerini gösterecek.

Malatya'ya Turkcell Plaza yapma hazırlığı

TURKCELL Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a yaptıkları işbirliğinin kente sağlayacağı bir başka katkıyı anlattı:

- Malatya, Turkcell için bölge merkezlerinden birine dönüşecek. Buraya da bir Turkcell Plaza yapacağız.

Araya girdim:

- Turkcell Plaza, kente ne kazandıracak?

- Yeni istihdam alanı olacak.

- Nedir yaratacağı istihdam?

- Başlangıçta 20-25 kişi işe alınır. Sayı zamanla artar. Erzurum'da, Trabzon'da öyle oldu. Çalışan sayısı 100'ü aştı.

Ahmet Çakır, bu habere sevindi:

- Bir an önce yatırıma başlamanızı bekliyoruz. Biz elimizden gelen yardımı yaparız.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız