SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Suç mu İşledi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi İmar Komisyonu’nda “bir tesadüf ve kuşku” sonucu bazı imar dosyalarında sahte belge, belge tahrifatı, haksız yoğunluk kazanımı gibi 5 ayrı konuda usulsüzlüğün belirlenmesi üzerine 2 Kasım 2009 tarihinde başkanlık makamına iletilmesi ile başlayan süreçte, başlatılan araştırmaya konu inşaatların ancak 1 Şubat 2010’da mühürlenmesine kadar olan süreçteki gecikmenin İmar Yasası’nın 32. maddesine aykırı olduğu ve Malatya Belediyesinin suç işlediği öne sürüldü.

İmar Kanunu 32 maddesi ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapıldığı tespit edilen yapılarla ilgili idarenin takip edeceği yöntemleri belirliyor. Maddede; “Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce(...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.” amir hükmü yeralıyor.

3 AYLIK SÜREÇ..
İlk aşamada 6, ikinci aşamada da 11 olmak üzere 17 inşaat projesiyle ilgili başlatılan araştırma ve soruşturma aşamaları, malatyahaber.com’da şu sırayla yeraldı:

* 2 Kasım 2009
Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün arşivi, bir soruşturma nedeniyle mühürlendi. İmar Komisyonu tarafından 5 ayrı konuda tespit edilen usulsüzlük nedeniyle mühürlendiği belirtilen arşivin kapısında Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı görevliler nöbet tutuyor. Arşivin mühürlendiğini doğrulayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “İmar Komisyonumuzun, imarla ilgili 5 ayrı konuda tespitleri vardı. Bu tespitler sonucunda arkadaşlarımızın bizi uyarısıyla İmar Müdürlüğü arşivini geçici olarak mühürledik. Şu anda bana konuya ilişkin sunulan raporları ve dosyaları inceliyorum. Gerekli tahkikatları da başlattık. Konu yargıya intikal edecek. Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra daha geniş açıklamalarda bulunacağım” diye konuştu.

* 3 Kasım 2009
Belediye Başkanı Çakır, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını "Şu anda önümüze kim gelirse gelsin, bu soruşturma kime kadar giderse gitsin af yok. Biz birşeyi yapacaksak, bazılarını istisnaya tabi tutmamız söz konusu değil. Çünkü bu konunun vebali, zararı bize gelir. Biz herşeyi Malatya'nın menfaati, Malatya'nın sağlıklı imarı için yapıyoruz. Bundan dolayı kimseye de bir ayrıcalık tanınmayacak. Bu konuda bütün Malatya'nın içi rahat olsun." şeklinde yanıtladı.

* 8 Kasım 2009
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İmar Müdürlüğü’nün arşivindeki bazı evrakların tahrip edildiği ve kaybolduğu iddilarıyla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü söyledi. Soruşturmanın, imar komisyonunun tespit ettiği bazı eksiklikler üzerine başlatıldığını ifade eden Çakır, “İki veya üç noktada eksiklik olsa da, olay farklı noktalara kayarsa o noktalarda da gereken her şey yapılacak” dedi.

* 14 Kasım 2009
İmar müdürü Hamit Güneş, başka bir göreve atanmak üzere İmar müdürlüğü görevinden alındı.

* 27 Kasım 2009
Belediye Meclis üyesi Mehmet Moran, belediyedeki imar yolsuzluk ve usulsüzlüğü iddialarının kim tarafından, nasıl soruşturulduğunun meçhul olduğunu öne sürdü.

* 4 Aralık 2009
Malatya Belediyesi’nde yaklaşık 1 ay önce “İmar arşivinin mühürlenmesi” ile başlatılan, imar usulsüzlüğü ve yolsuzluğu suçlamalarıyla ilgili “yapılanlar- yapılmayanlar” Belediye Meclisi’nin Cuma günkü toplantısında gündeme getirildi. Savcılığa iletilen, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddialarına muhatap dosyalardan birinin de, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Esenlik Genel Müdürü Hacı Uğur Polat’ın birlikte ortak oldukları, daha sonra ortaklıktan ayrıldıklarını ifade ettikleri Çöşnük’teki bir site inşaatı olduğu bildirildi.

* 9 Aralık 2009
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Celal Berktaş, Malatya Belediyesi’ndeki imar yolsuzluğu ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında “Ucu kime dayanırsa dayansın, ortada bir suç varsa bu suçu işleyenler mutlaka cezasını çekmeli. Biz CHP olarak konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

* 10 Aralık 2009
Belediyede imar yolsuzluğu- usulsüzlüğü ve de belge sahteciliği iddialarıyla ilgili bir süre önce başlatılan adli ve idari soruşturmanın sürdürüldüğü belirtilirken, savcılığa gönderilen 6 inşaata ilişkin dosyanın yanı sıra 11 dosyada daha aynı şüphenin bulunduğu haber alındı.

* 12 Aralık 2009
AKP il teşkilatı tarafından vatandaşların sorunlarını dinlemeye yönelik olarak gerçekleştirilen “Nöbetçi vekil” toplantısına katılan milletvekili Ömer Faruk Öz, Belediyedeki imar usülsüzlükleri ile ilgili olarak “Şu ankı belediyemizde bir yolsuzluk usülsüzlük yok. Geçmiş yönetimde yapılanlar var.” dedi.

* 14 Aralık 2009
Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nde görevden alınan müdür Hamit Güneş'in yerine atama yapıldığı bildirildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü görevine bu dairenin müdür yardımcısı Ümit Erenler'in atandığı haber alındı.

* 15 Aralık 2009
Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü arşivinin 2 Kasım’da mühürlenmesi ile başlayan ve işlemlerinde usülsüzlük ve tahrifat olduğu gerekçesiyle 17 dosyanın savcılığa gönderilmesi ile devam eden süreç, belediyeye "İmar Yönergesi" kazandırdı!. İmar'da görülen aksaklıklarla ilgili olarak Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü birimlerinde çalışan personele yönelik bir yönerge yayınlayarak yönergede yer alan maddelerin titizlikle uygulanması istedi.

* 16 Aralık 2009
Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Asiltürk, imar arşivinin mühürlenmesiyle patlak veren imar yolsuzluğunda, gerek AKP il teşkilatının gerekse milletvekillerinin topu, eskibelediye başkanı Cemal Akın dönemine atarak sorumluluktan kurtulamayacaklarını söyledi. Asiltürk “Belediyenin eski başkanı da eski yönetimi de kendi partilerinden değil miydi? Geçmişi red etmekle bu işin altından kalkamazlar. Ortadaki bu usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarından, hiç sesi çıkmayan AKP il teşkilatı ve milletvekilleri sorumludur” dedi.

* 23 Aralık 2009
Belediyedeki İmar usulsüzlüğü sonrasında başlayan süreç 23 Aralık’ta aralarında görevden alınan İmar Müdürü de olmak üzere 9 müdürlük görevlisi hakkında İl İdare Kurulu kararıyla soruşturma izni verilmesi kararı alındı.

* 25 Aralık 2009
Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1.5 aydan bu yana devam eden imar yolsuzluğu soruşturmasında savcılığa intikal eden 17 dosyanın içerğini oluşturan inşaat projelerindeki konut ve işyerlerinin tapu kütüğüne Malatya Belediyesi tarafından ‘Satılamaz’ şerhi konuldu.

* 20 Ocak 2010
Saadet Partisi il başkanı Mehmet Asiltürk, imar ve şuyulandırma yolsuzluğu iddialarıyla ilgili "gereğini yapmayan" belediye başkanı ve encümen üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Asiltürk, yolsuzluk iddialarına konu inşaatlarda faaliyetin devam ettiğine ilişkin "son durum" fotoğraflarını da basın mensuplarına verdi.

* 21 Ocak 2010
İmar ve şuyulandırma yolsuzluğu- usulsüzlüğü iddialarıyla ilgili olarak Saadet Partisi il başkanı Mehmet Asiltürk'ün açıklamasına, Belediyeden yanıt geldi. Araştırma ve soruşturmanın sürdüğü, sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilen belediye açıklamasında, soruşturmaya konu inşaatlarda faaliyetin devam ettirildiği iddiasına karşılık, faaliyetlerini durdurmaları için 14 Aralık'ta muhataplara yazı gönderildiği de kaydedildi. Bu arada, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki imar yolsuzluğu ile ilgili dosya üzerinde sadece "GİZLİLİK" kararı bulunmasına karşın, Belediyeden gönderilen açıklamada "YAYIN YASAĞI" olduğu şeklindeki bilginin doğru olmadığı öne sürülürken, belediye daha sonra bu konuda bir düzeltme açıklaması yaptı.

* 3 Şubat 2010
Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Asiltürk, 2 Kasım’da patlak veren imar yolsuzluğunun üzerinden üç ay geçmesine rağmen, belediyenin üzerine düşen görevleri yapma noktasında bir arpa boyu bile yol alamadığını söyledi.

* 4 Şubat 2010
Bazı imar dosyalarında usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığının belirlenmesi üzerine İmar Müdürlüğü arşivinin 2 Kasım 2009’da mühürlenmesiyle başlayan süreç "Kaplumbağa Hızı" yürüyor! Sürecin ilk aşamasında 6, ikinci aşamasında ise 11 olmak üzere toplam 17 dosyanın savcılığa intikal ettirilmesi ile devam eden ve kamuoyunda “İmar yolsuzluğu” olarak bilinen usulsüzlük olayının ortaya çıkarılmasından yaklaşık 3 ay sonra, 1 Şubat 2010 tarihinde bunlardan 13 inşaatın mühürlendiği öğrenildi. Bazılarında çalışma yapılmayan 4 dosya ile ilgili ise bu işlem yapılmadı. Bu arada Savcılığa intikal ettirilen 17 dosyayla ilgili şu ana kadar nasıl bir adli işlem yapıldığı hakkında ise bilgi edinilemedi. Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır, basın mensuplarının bir sorusu üzerine Adliyeye intikal eden 17 dosyadan 13’ünün inşaatının mühürlendiğini” söyledi

YASA NE DİYOR?
3194 Sayılı İmar Kanunu 32. Maddesinde Ruhsatsız veya Ruhsat Eklerine Aykırı Olarak başlanan Yapılar:
Madde 32- Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce(...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılğın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonucu anlaşılırsa, mühür belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.

Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.” hükümleri yer alıyor.

SORULAR..
Konu ile ilgili olarak bazı teknik elemanlar “İmar ve Hukuk Müdürlüğü başta olmak üzere Malatya Belediyesi üst düzey yönetimi yasayı bilmiyorlar mı? Mühürleme olayı neden belirlendiği anda değil de 3 ay sonra yapıldı?” , “Mühürlenme olayının geciktirilmesi ile kimlere yarar sağlanmıştır?” , “ 3 aylık süre içerisinde söz konusu inşaatlarda yapılan değişiklikler nelerdir?” “32. Madde gayet açık. Buna göre Belediye yönetimi açıkça suç işlemiştir.” diye görüş belirttiler.

FOTOĞRAF: 17 dosya arasında yeralan Çöşnük'teki inşaat..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız