SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Belediye Terör Estiriyor!'

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Nisan ayı olağan toplantısı Meclis toplantı salonunda Meclis başkan yardımcısı Selahattin Dağıstanlı başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüştü.

Mart ayı toplantı tutanaklarının ve bütçesinin okunup oylanmasıyla başlayan toplantı Oda başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un Oda faaliyetleri hakkında üyeleri bilgilendirmesiyle devam etti. Oda başkanı Erkoç; “ Nisan ayı Odamız ve Malatya için hareketli bir ay oldu. Nisan ayının ilk haftasında ilimizi ziyaret eden Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilimiz sorunları hakkında hazırladığımız dosyayı bizzat kendilerine sunma imkanı bulduk. Hazırladığımız dosyanın içeriğinde ağırlıklı olarak Teşvik Yasası, barajların durumu ve 26 ilin geçiş noktası konumunda olan ilimizin batıya bağlantısını sağlayan Darende- Ankara ve Akdeniz’e bağlayan Malatya-Adana karayollarının duble yollar olarak aciliyeti konuları yer aldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı’nı ziyaret için oluşturulan heyette Odamız Meclis başkanı ve ben yer aldım. Cumhurbaşkanı ile sohbet esnasında da Odamız ve Malatya sorunlarını aktarma imkanı bulduk.

Ayrıca son günlerde gündeme gelen ekmek zammı ile ilgili olarak yaptığımız çalışma da Odamız üyesi olan işletmelere TSO’nun yetkili olduğunu, dolayısıyla Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB)’a bağlı olan işyerlerinin ESOB tarafından belirlenen ve uygulamaya konulan rayiç konusunda Odamız üyesi işyerlerini bağlamadığını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından alınan ve 6 Haziran’da uygulamaya geçecek olan ekmek standardını hatırlatarak ilettik. Ekmek gramajı ve fiyatlandırılması kararı doğrultusunda ekmek zammını odamız üyesi işyerleri Cumartesi’nden itibaren uygulamayacaklar. Yani önceden uygulanan 150 gram ekmek 30 Ykr’den satacaklar. Konuyu Mayıs ayı olağan Meclis toplantısında gündeme getirerek karara bağlayacağız. Tabii ki bu toplantı da TOBB’da alınan ve tüm Türkiye’de uygulanacak olan Ekmeğin 300 gramdan aşağı olmaması kriterleri de göz önüne alınacak.

Ayrıca Bakanlık tarafından Bulgur imalatına standartlar getirildi fakat üyelerimiz bu standartlara henüz tam uyum sağlayamadı. Ulusal ve uluslar arası düzeyde söz sahibi olmak istiyorsak bu standartları uygulamalıyız. Bu işkolunda faaliyet gösteren işyerlerimizin buna dikkat etmelerini istedik. Diğer bir konu da Otobüs firmaları arasında yaşanan sıkıntıların çözümü konusunda bir nevi hakemlik görevi yaparak sıkıntıların giderilmesine katkıda bulunmak oldu” diyerek yaptıkları çalışmalar hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Oda başkanının konuşmasından sonra Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme (KOSGEB) İl Müdürü Murat Seki KOSGEB’in uygulamalarından olan ve yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sadece iki işletmenin yararlandığı “Ortak Kullanım Amaçlı Makine, Teçhizat ve Laboratuar desteği” konusunda meclis üyelerini bilgilendirdi ve bu destekten yararlanmalarını istedi. KOSGEB Müdürü Seki özetle; “Aynı işkolunda veya birbirini tamamlayıcı iş kollarında faaliyet gösteren imalatçı işletmelere ve meslek kuruluşlarına, satın almaları ve kurmaları mümkün olmayan, mümkün olsa dahi tam kapasite ile kullanamamalarından dolayı bir kısmı atıl kalacak makinelere veya laboratuarlara sahip olarak birlikte hareket etmeleri seri üretime geçmeleri ve ürünlerini geliştirmeleri amacı ile en az 5 ortak ile kurdukları veya kuracakları Ortak Kullanım Atölyeleri (ORTKA) ve Ortak Kullanım Laboratuarları (ORTLAB)’na KOSGEB olarak destek veriyoruz. İlimizde bu destekten bugüne kadar sadece 2 işletme yararlandı. Bu sayının artmasını istiyoruz. Türkiye ölçeğinde birçok işletmenin bir araya gelerek kurdukları ve ORTKA ve ORTLAB desteğinden yararlanan firmaların gerek istihdam, gerek teknolojik gerekse de ihracat anlamında çok önemli kazanımları olmuştur. İlimizdeki işletmelerinde bir nevi İMECE olan bu destekten yararlanmaları ve ilimiz ekonomisine artı bir katkı sunmalarını istiyoruz” dedi.

Müdür Seki, KOSGEB tarafından verilen ORTKA ve ORTLAB desteklerinin ilimizde “Gıda ürünleri ve İçecek imalatı, Kimyasal madde ve ürünleri imalatı, Fabrikasyon metal ürünleri imalatı, Metalik olmayan mineral ürün imalatı ve Tekstil ürünleri imalatı” yapan sektörlere verileceğini ayrıca belirtti.

SORUNLAR..
Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde söz alan üyeler ise ağırlıklı olarak Malatya belediyesinin uygulamalarından ve yaptığı tasarruflardan şikâyetçi oldular.

Bu bölümde ilk olarak Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Grubu temsilcisi Ömer Dinç söz aldı ve özetle “ Fuarcılık ciddi iştir ve gelişen bir sektördür. Üzülerek söylemeliyim ki Malatya’mızda mevcut olan fuarcılık anlayışıyla bu iş olmaz. Odamız bu konuya özel olarak eğilmeli. Sektörümüzdeki iş ve istihdam sıkıntısı had safhada, OSB’lerde verilen SSK prim desteği bizlere de verilmeli. Bu ayrımcılık ortadan kaldırılmalı bizler de üretim yapıyoruz ve istihdam sağlıyoruz. Bankalarla olan sıkıntılarımız halen devam ediyor. Bankomatlar aracılığıyla verilen bir milyarlık limitin biraz yukarılara çekilmesi gerekir. Malatya’da kullanılan krediler yetersiz. Eski oda başkanımız ve Milletvekilimiz (Mücahit Fındıklı) diyor ki ‘Kredi kullanımında ilimiz iyi bir yerde. Hayır, iyi değiliz çünkü kullanılan krediler ev-araba gibi tüketici kredileri. Sanayici ve ticaret erbabı açısından kullanılan kredi çok yetersiz. Ayrıca Odamız Malatyaspor konusunda öncülük etmesi lazım” diye konuştu.

İkinci olarak kürsüye gelen Meclis üyesi Ahmet Gür; “Malatya Belediyesi terör estiriyor. 500 milyarlık işyerinin önünü 3 milyona kiralayarak o işyerlerinin önünü işgal ettirme keyfini yaşıyor. Yani 3 milyonunuz varsa gidip 500 milyarlık işyerinin önünü kapatabiliyorsun.” diyerek kürsüden indi.

Meclis üyesi Gür’ün bu konuşması üyeler tarafından ayakta alkışlandı.

Kürsüye son olarak Eğitim- Reklâm hizmetleri grubu temsilcisi Mehmet Başkak “ İlimizin en değerli merkezlerinden olan 34 dönümlük arazi yani Hal binası arazisi, finans kaynağı bizler için muamma olan Hollanda merkezli bir firmaya satıldı. Üstelik satılan bu alanda bir de cami var. Üzerine basa basa söylüyorum camiyi de sattılar. Üstelik de alan firmanın merkezi Hollanda. Arkadaşlar bunun çok iyi düşünülmesi gerekir. ACT adlı bu firma geçtiğimiz 5-6 ay içinde ülkemizin değişik yerlerinden trilyona varan bedellerle yer aldı. Bunları nasıl ödeyecekler? Seçime 10 aya kala yapılan bu satış niye? Malatya Belediyesinin borcu olduğu söyleniyor. Gerçekleşen satış bu borcu kapatmak için mi? Alış-veriş merkezi olacağı söylenen ve faaliyete geçmesiyle ilimiz sanayici ve tüccarını olumsuz anlamda etkileyecek olan satış için Oda olarak yasalar çerçevesinde kalmak şartıyla üzerine gitmeliyiz” diye konuştu.

Üyelerin şikayet ve taleplerine yanıt vermek için kürsüye gelen Oda başkanı Erkoç özetle; “Arkadaşımızın fuarcılıkla ilgili olarak söylediklerine katılıyoruz ve Fuar alanı ilimizde ciddi bir eksiklik. Bu amaçla ilimize gerçek anlamda bir fuar alanı kazandırma düşüncesinden hareketle çalışmalara başladık. En kısa sürede sonuç alacağımızı umuyorum.

Bankalar konusunda ise çalışmalarımız devam ediyor.

Malatyaspor konusunda ise Spor sektörü de ticari bir sektör gibi düşünülmeli ve profesyonelce yönetilmelidir. Yardım bekleyerek sonuç alamazsınız, ama biz Oda olarak Malatyaspor’a elimizden gelen desteği sunuyoruz. Yönetim kurulunda arkadaşlarımız da var.

Yol işgali ilimizde ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Hemen her gün bu konuyla ilgili olarak olumsuzluklar yaşıyoruz. Malatyaspor’a destek amacıyla tekrar uygulamaya konulan parkometrelerde belirlenen güzergahların dışına çıkılmaması gerekir.” dedi.

Başkan Erkoç Hali binası satışı konusunda getirilen öneriyi de özetle “Ticaret yasasında herkesin mülk edinme hakkı var. Keşke Malatyalı olarak bir grup oluşturabilseydik. Geçmişte bu tür bir oluşumu gördük. Belediyeye de satış yapmayın diyemezdik. Finans kaynağı konusunda da .ilgi edinme hakkı yasası var. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa oda olarak gerekeni yaparız” dedi.

Toplantı yapılan bu konuşmalardan sonra sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız