SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Uygulamayı Savundu

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Belediyesi'nin sivrisinek mücadelesi için biyolojik mücadele hedefi doğrultusunda, Orduzu Pınarbaşı göletine sivrisinek larvasıyla beslenen Gambusia Affinis türü balık bırakması ve İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Murat Özmen'in bu duruma karşı çıkmasıyla başlayan tartışmada, belediye kendi uygulamasını savundu.
 
Malatya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, sivrisinek larvasıyla beslenen balık türünün, sivrisinek mücadelesi doğrultusunda ilk olarak Orduzu Pınarbaşı göletine bırakıldığı, burada balığın çoğalması halinde diğer sulara da atılacağı bilgisi verilmiş, bunun üzerine Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özmen, bir açıklama yaparak, "Bataklık ve kapalı alanda başarılı olarak kullanabilirsiniz ancak Orduzu gibi açık gölet alanlarında kullanıldığında bunun Karakaya’ya yayılmasını önleyemezsiniz. Diğer balık türlerini de etkileyecek. Ondan sonra Karakaya’da sazan balığını zor bulursunuz. Bu istilacı bir balık türü olup, bulunduğu ekosistemin dengesini kısa sürede bozması ve su kaynaklarına yayılması bakımından son derece tehlikelidir. Bulunduğu şehrin üniversitesinden bilimsel bir görüş almadan kaş yapan belediye göz çıkarmıştır." demiş, yöntemin bilimsellikten uzak olduğunu savunmuştu.
 
Bu değerlendirmelerin ardından, Malatya Belediyesi'nden yapılan açıklamada, aralarında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ümit Erdem'in de bulunduğu bilim adamlarından ve ilgili kuruluşlardan görüş alınarak,uygulamanın yapıldığı belirtildi. Açıklama şöyle:
 
“ Biz sivrisinekle mücadele  kapsamında yaklaşık 3 ay önce İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. A.Ümit Erdem ile yaptığımız görüşmede,  sivrisineklerin bulunduğu her ortama Gambusia Affinis balığı atılır görüşünü aldık. Ayrıca Muş Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi ile  de görüşmelerde bulunulmuştur. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmede, bu konuda çalışması bulunan ve bölge illerde de çalışma yürüten Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne bizler yönlendirilmiştir. Bunun üzerine Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşülerek onlarında görüşü alınmıştır. Biz polemiklerden yana değiliz. İddia edildiği gibi  uygulama bilimsellikten uzak değildir. Gerekli yerlerle görüşülerek bilgileri alınmıştır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız