SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyecilere Eğitim Semineri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi ev sahipliğinde, Malatya Belediyeler Birliği ve Türk Belediyeler Birliği katkılarıyla, belediye çalışanlarına yönelik düzenlenen iki günlük Hizmet İçi Eğitim Semineri, Özel İdare ve Belediye Meclis Toplantı salonlarında yapıldı.

İLK GÜN..
Hizmet İçi Eğitim Semineri’nin Özel İdare salonundaki ilk gününe Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye Başkan Yardımcıları Ziya Kesriklioğlu ve Sırrı Günaydın, bazı belde belediye başkanları ile çok sayıda belediye çalışanları katıldı.

Malatya Belediye Başkanı Sırrı Günaydın Seminer öncesi yaptığı konuşmada, Hizmet İçi Eğitim Seminerlerinin önemine değinerek, hızlı değişimlerin toplumları, insanları ve ülkeleri bu değişmeye ayak uydurmak zorunda bıraktığını söyledi.

Günaydın konuşmasında, “Sözlerime Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile başlamak istiyorum; ‘En önemli, en temel nokta eğitim sorunudur. Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum durumunda yaşatır, ya da bir ulusu tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır.’

Çağımızda sosyal, ekonomik ve teknolojik değişmeler hızla artmakta ve bu artışın etkileri de iş hayatında görülmektedir. Hızlı gelişmelerin yaşanması insanları, kurumları ve ülkeleri artık bu değişmeye ayak uydurmaya zorlamaktadır. Günümüzde artık “yeni” diye öğrendiğimiz bir çok bilgi bu hızlı gelişmeyle kısa süre içerisinde yerini yine yeni bilgilere bırakmakta ve bu durum devamlılık göstermektedir.

Bu hızlı gelişmelere ayak uydurmanın en etkin ve temel yolu da kuşkusuz eğitimdir. Eğitimin özellikle de bilimsel eğitimin bu denli önem kazandığı günümüzde ister özel kesim, ister kamu kesimi olsun personelini yetiştirmek durumunda kalmıştır.

Bunu sağlamanın yolu da sistematik olarak personeline, yenilikleri eğitim yoluyla vermekten geçer. Kişilere bu bilgi ve becerileri kazandırmanın yolu da Hizmet İçi eğitimdir. Her biri konularının uzmanı olan değerli hocalarımız bu yenilikleri siz katılımcıların istediği oranda, sizlere aktaracağına inanıyorum. Daha fazla soru sorarak bilinmeyenin kalmaması temennisiyle hepinize saygılar sunarım” dedi.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise yaptığı konuşmada, "Hepimizin bildiği gibi son birkaç yıl içerisinde mahalli idareler ile ilgili hükümler ve mevzuat büyük ölçüde değişti.

Yeni uygulamaların yürürlüğe girmesi önemli ama bundan daha önemli olan bunların doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanmasıdır. Uygulayıcılar olarak önümüzde soyut bir şekilde duran kanunu karşılaştığımız somut olaylara uygularken bir takım karışıklıklarla karşılaşmamız mümkündür. Bu bakımdan buradaki değerli hocalarımızın görüşlerinden istifade ederken aynı zamanda karşılaştığınız sorunlar hakkında sorular sormak suretiyle de kanunların uygulanması konusundaki boşlukları ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmamız mümkündür.

Bana sorarsanız Belediye için en önemli görev nedir? Olmazsa olmaz görev nedir ? diye sorsanız; Ben derim ki alt yapı ve imar. Onun dışındaki her yönü belediye yapmazsa olur, bir şekilde sistem kendini konsantre edebilir. Ama sadece alt yapı da yapacağınız bir hata, yapacağınız bir yanlış yarın telafisi kolay kolay mümkün olmayan, mümkün olsa bile çok daha fazla bedel ödemek suretiyle mümkün kılınabilir.

Bu bakımdan değerli hocalarımızdan mümkün olduğu kadar istifade etmenizi bekliyorum. Çünkü kendileri gerçekten konularında uzman kişiler” dedi.

İlk oturumda Türk Belediyeler Birliği Eğitim Danışmanı Cemal Özyardımcı tarafından, 5393 sayılı Belediye Kanunu hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Özyardımcı, konuşmasında 5393 sayılı Belediye Kanunu içerisinde yer alan Belediyenin kuruluş ve sınırları, Görev, yetki ve sorumlulukları, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Belediye Teşkilatı ve yapısı, denetim, Belediye gelirleri ve Belediye bütçesi ile Belediye Meclisi çalışma Yönetmeliği ve Stratejik Planlama konularına değindi. Cemal Özyardımcı, oturum sonunda katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.

Hizmet İçi Eğitim Seminerinin öğleden sonra başlayan ikinci oturumunda ise yine Türk Belediyeler Birliği Eğitim Danışmanı Mustafa Dönmez tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Görevde Yükselme Yönetmeliği ve Norm Kadro Uygulaması hakkında bilgiler verildi.

İKİNCİ GÜN..
Seminerin ikinci günkü bölümü ise Belediye Meclis salonunda gerçekleştirildi.

Mahalli İdareler Baş kontrolörü ve Türkiye Belediyeler Birliği Eğitim Danışmanı Tahir Tekin tarafından, belediye muhasiplerine 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Analitik Bütçe ve Tahakkuk Esaslı Muhasebe Sistemi konusunda bilgiler verildi.

İlk olarak 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hakkında bilgiler veren Tahir Tekin, Avrupa Birliğine uyum süreci kapsamında 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yeni bütçe ve muhasebe sistemine geçildiğini ve bu nedenle bir takım değişiklikler olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerinde de Analitik Bütçe’nin uygulandığını belirten Tekin, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan Analitik Bütçe’nin, Hesap İşleri’nde görevli personel tarafından iyi anlaşılması gerektiğini, bu nedenle seminer dışında da gerektiğinde kendilerine ulaşılması hakkında gerekli bilgileri vereceklerini söyledi.

ODTÜ Öğretim Üyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Eğitim Danışmanı Cemal İşleyici tarafından da İmar Kanunu hakkında bilgiler verdi.

İmar Kanunu ile ilgili verdiği bilgileri İmar Planlarının Yapılması ve İmar Planı Değişiklikleri ile ilgili yeni düzenlemeler, Kaçak ve Ruhsatsız yapılarla ilgili yeni düzenlemeler, Kamulaştırma, Kamu İhale ve Devlet İhale Kanunları gibi alt başlıklar halinde veren İşleyici, imar planlamalarının bir şehrin geleceğini belirlediğini söyledi.

Konuşmacılar ayrıca, belediye çalışanlarından gelen soruları da ayrıntılı bir şekilde, çeşitli örnekler de vererek cevapladılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız