SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyeden ''Tecrübeli Ateşçi'' Tavsiyesi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, havanın kirletilmeden ve vatandaşların daha sağlıklı, daha ekonomik bir şekilde ısınabilmeleri için denetimlerini sürdürdüğü, bu konuda vatandaşların da katkı sunması gerektiği, yakıt, sistem ve yakma teknikleri konusunda bir dizi kurala titizlikle uymasının zorunluluğuna dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Belediye Basın Yayın Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, kaliteli yakıt kullanımı için Belediye Çevre Müdürlüğü ekiplerinin yoğun bir şekilde denetimlerini sürdürdüğü belirtilirken, bu konuda vatandaşlara da büyük görevler düştüğü kaydedildi.

Kurumların yaptığı denetimin olumlu sonuç almak için tek başına yeterli olmadığı, vatandaşların da denetim çalışmalarının başarılı olması için katkı sağlaması gerektiği belirtilen açıklamada, kaliteli yakıt, yakma tekniğini iyi bilen bir ateşçi ve yakma sistemlerinin bakımlı olmasının, ekonomik ısınma oranını artırmasının yanı sıra, hava kirliliğini de azalttığı kaydedildi.

Açıklamada, hava kirliliğinin azaltılması ve vatandaşların daha sağlıklı ısınmaları için yapılan denetimlere vatandaşların da duyarlı olması vurgulandı ve yakıt, sistem ve yakma teknikleri ile ilgili olarak vatandaşlara şu uyarılar yapıldı :

-Yakıt İle İlgili Hususlar:

· Daha verimli bir ısınma ve hava kirliliği açısından menşe-i bilinmeyen yakıtlar alınmamalıdır.

· Katı ve sıvı yakıtlarda kalorisi yüksek atığı düşük (kül karbondioksit, kükürt vs.) yakıtların kullanılması, kömür alırken torbalı ve özellikleri üzerinde belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

· Bilhassa sanayi kesiminde görülen ve hava kirliliğine neden olan lastik, naylon, paçavra, yanık yağ, gibi atık maddeler sobalarda yakılmamalıdır.

-Sistem İle İlgili Hususlar:

· Kalorifer bacası senede en az bir defa temizlenmelidir. Kazan alev-duman borularının kömürlü kazanlarda haftada iki, sıvı yakıtlı kazanlarda haftada bir defa mutlaka temizlenmelidir.

· Kazan ve brülör bakımları mutlaka yapılmalıdır.

· Kazan dairesindeki boruların izalosyonu, çatı, kapı ve pencerelerin izolasyonun da yapılması gerekmektedir. İyi yapılan bir izalosyonla %30 a varan bir oranda yakıt tasarrufu sağlanabilir.

· Yanma için gerekli olan yakma havasının oksijen açısından zengin olması gerektiğinden kazan dairesine dışarıdan temiz hava girmesi sağlanmalıdır.

· Dış hava sıcaklığı 15 C’ bina iç ortam sıcaklığı 20 C’ nin üstünde ise kalorifer ve sobalar yakılmamalıdır.

-Yakma İle İlgili Hususlar:

· Kalorifer kazanları ehliyetli kişiler tarafından yakılmalıdır. Tecrübeli ateşçi %20 ye ulaşan yakıt tasarrufu sağlar.

· Kaloriferin yanması esnasında kalorifercinin yerini terk etmemesi gerekir. Bu da yanmanın kontrollü yapılmasına, arıza durumunda erken müdahale ve sistemin bakımının zamanında yapılmasını sağlayacaktır.

Açıklamada, yeterli deneyim ve belgeye sahip olmayan ateşçilerin kalorifer yakmasının yasak olduğu, yapılan denetimlerde belgesiz ve yerinde olmayan ateşçi tespit edildiğinde ilgililer hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Ayrıca yakıt ve çevre ile ilgili olumsuz bir durum anında vatandaşların, Malatya Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün 325 10 46 numaralı telefonuna ya da Alo 153 servisine ihbarda bulunabilecekleri bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız