SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyeden 'Yakma' Uyarıları

A- A+ PAYLAŞ

Belediye, dış ortam ısısının 15, iç ortam ısısının da 20 derecenin üstünde olması halinde kalorifer ve soba yakılmaması gerektiğini hatırlattıktan sonra, tasarruflu yakma konusunda da uyarılarda bulundu.

Konuya ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"Kış mevsiminde, yakacak fiyatları vatandaşların bütçelerini zorlarken, alınacak bazı tedbirler sayesinde yakacak masraflarını önemli bir ölçüde düşürmenin mümkün olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Belediye Basın Yayın Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, ısınma araçlarındaki bakımlar, yakıtın kalitesi ve ateşçinin tecrübeli olması yakıt masraflarında önemli tasarruflar sağlıyor.

Yakıt bacalarının ve yakma araçlarının bakımlarının mutlaka yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar belirtildi:

1-Kalorifer kazanları ehliyetli kişiler tarafından yakılmalıdır. Tecrübeli ateşçi %20 ye ulaşan yakıt tasarrufu sağlar

2- Kalorifer bacası yakma mevsimi başlamadan önce senede en az bir defa temizlenmelidir. Kazan alev-duman borularının kömürlü kazanlarda haftada iki, sıvı yakıtlı kazanlarda haftada bir defa mutlaka temizlenmelidir.

3-Yakma mevsimi başında tüm eksikliklerin giderilmiş olması, kazan ve brölür bakımının yapılmış olması gerekir.

4-Kazan dairesindeki boruların izalasyonu, çatı, kapı ve pencerelerin izolasyonunda yapılması gerekmektedir. İyi yapılan bir izolasyonla %30’a varan bir oranda yakıt tasarrufu sağlanabilir.

5-Yanma için gerekli olan yakma havasının oksijen açısından zengin olması gerektiğinden kazan dairesine dışardan temiz hava girmesi sağlanmalıdır.

6-İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereği dış hava sıcaklığı 15 C bina iç ortam sıcaklığı 20 C nin üstünde ise kalorifer ve sobalar yakılmamalıdır.

7-Hava kirliliği denetleme ekibinin kontrolü sırasında (Baca temizlik belgesi) ibraz edilecektir.

8-Hava kirliliğine neden olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen lastik, naylon, yanık yağ, paçavra ve çöp gibi atık maddeler sobalarda yakılmamalıdır.

9-TSE standartlarına uygun kalorifer kazanı ve soba kullanılmalı, standartlara uymayan sobaların (teneke ve alttan yakmalı sobalar) kullanılmaması gerekmektedir.

10-Daha verimli bir ısınma ve hava kirlililiği açısından Katı ve sıvı yakıtlarda kalorisi yüksek atığı düşük (kül, karbondioksit, kükürt vs.) yakıtlar kullanılmalıdır. Mevcut alınan yakıtların belgelerinin hazır bulundurulması gerekir. Yakıt alırken İl Mahalli Çevre Kurulunda belirtilen vasıflara uygun yakıtlar alalım.

11- Kaloriferlerin yanması esnasında kalorifercinin yerini terk etmemesi gerekir. Yanmanın kontrollü yapılabilmesi, arızaya geçme durumunda erken müdahale ve sistemin bakımını zamanında yapılabilmesi için bir kaloriferci en fazla iki apartmanda çalışabilir. Daha fazla apartmanda çalışıldığında, İl Mahalli Çevre kurulu kararı ile çalışan ateşçiler ve çalıştıran yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız