SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyenin 'İç' Denetiminden..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesinin 2006 yılı çalışmalarını inceleyen Denetim Komisyonu raporunda; başta şirketlerin kayırılarak Belediyenin menfaatinin gözardı edildiği olmak üzere, telefon giderlerinin yüksek rakamlarda olduğu ve geriye çekilmesi gerektiği, haketmediği halde bazı personele ek ödenek verildiği, "OLUR" emrinin üzerinde tahrifat yapıldığı, yapılan ihalelerde şartnamelerde yer alan hükümlere yeteri kadar titizlik gösterilmediği gibi ilginç bulgular yer aldı.

Belediye Meclis Üyeleri; Metin Mandal başkanlığında ve Mahmut Cücemen, Süleyman Erkuş, Muammer Özpolat ve Niyazi Artan'dan oluşan ve Malatya Belediyesinin 2006 yılı çalışmalarını denetleyen komisyonun hazırladığı 59 sayfalık raporunda şaşırtan saptamalarla dolu.

İşte bu saptamalardan bazıları şöyle:

*ŞİRKETLERİN ELEKTRİK GİDERLERİ

”Elektrik gideri olarak FEDAŞ Elektrik dağıtım kurumuna ödenen Nisan 2006 ve Kasım 2006 ayları örnek alınmıştır. Nisan ayı gideri: toplam 163.933 YTL olan elektrik giderlerinin; 107.000 YTL’si Arıtma tesisine, 5.120 YTL’si konkasör şantiyesine, 8.492 YTL’si asfalt şantiyesine, 4932 YTL’si Dedekorkut parkına, 7.016 YTL’si Yapraklı su deposuna ve 5.398 YTL’si kernek içme suyu motoru için olmak üzere ödenmiştir.

Kasım ayı toplam 208.568 YTL olup, 120.757 YTL’si Arıtma tesisine, 25.644 YTL’si Ordu Evi önü havuzlara, 9.633 YTL’si konkasör şantiyesine, 9.517 YTL’si asfalt şantiyesine, 9.835 YTL’si MAŞTİ otogar işletmesine, ve 4107 YTL’si de Yapraklı su deposu giderleri olarak ödenmiştir.”

*ELEKTRİK PARALARI BELEDİYE KASASINDAN
“Dede Korkut parkı ve MAŞTİ otogar işletmesi Esenlik şirketine kiraya verilmesine rağmen elektrik giderlerinin belediye tarafından ödenmesinin nedeni, kiraya verilen yerlere ait protokol ve sözleşme yapılırken Belediye menfaatleri korunmalı, keza konkasör şantiyesi ve tay kırma işi de ihale edilerek yüklenicilere verilmiş olmalarına rağmen buralara ait elektrik giderleri de belediye’nin ödediği görülmüştür. İhale dosyaları hazırlanırken idareyi zarara uğratacak şartname maddeleri konulmamalıdır.”

* TELEFON GİDERLERİ
"Telefon giderleri de aynı aşırı görüşmeler, fazlasıyla telefon hatları, abonelere ve konuşma ücretlerine 2006 yılı içerisinde 629.136.28 YTL harcama yapıldığı, Bu oran cari harcamaların yaklaşık yüzde 10.71’ini bulmaktadır. Örneğin 2006 Ekim ve Kasım aylarına ait telefon konuşmalarında ait dokümanlar da 26 hat MASKİ müdürlüğüne, 6 hat Arıtma tesisine, 45 hat Belediye, 15 hat Özel kalem, 16 hat Fen işleri müdürlüğü, 9 hat Park ve bahçeler müdürlüğü gibi ihtiyaçtan fazla abonelerin olduğu kanaatindeyiz.

Aboneler fazla olabilir ancak kullanılmasının gereği gibi yapılması hususunda bazı tedbirler alınmalı ASL,HDSL,Maksi Data gibi hatlar asgariye indirilmeli santrale bağlı bulunan birimlerde Müdürlüklerin dışındaki diğer harici hatların lüzumundan fazla kullanılmaması hususunda ve diğer giderlere yönelik tasarrufta bulunulması için Başkanlıkça uyarı niteliğinde bir tamimle bildiride bulunulması uygun olacağı kanaatindeyiz.”

* FAZLA KONUŞMA YAPILDIĞI KANAATİNDEYİZ
”Fazla konuşma yapıldığı kanaatine vardığımız birimlerden bazıları aşağıya çıkarılmıştır. 1 aylık Paşaköşkü su deposu 245 YTL, Su Teknik Şefliği 348 YTL, MASKİ Kanalizasyon 328 YTL, MASKİ ADSL 368 YTL, Yerel Gündem 21 567 YTL, Park Bahçeler Tecde Fidanlık 225 YTL, Fen İşleri Garajı 780 YTL, Çevre Müdürlüğü 190 YTL, Sağlık Müdürlüğü 294 YTL, Kent Trafik 221 YTL, İmar İşleri Müdürlüğü 340 YTL ve Yeşiltepe Belediye Spor Tesisleri 242 YTL ki yukarıda belirtildiği gibi 1 yıl içerisinde toplam 629.136.28 YTL’nin telefon gideri olarak harcanmasının fazla olduğu, telefon giderleri geçici bir hizmet olup gözle görülürlülüğü olmadığı bilindiği gibi çoğunun yersiz ve gereksiz konuşmalar teşkil ettiği bilinmektedir. Her birimin harcama kaleminde bir nebze de olsa sonuçta yüzde on tasarruf olacağı bu tasarruf ile şehrimize ve üzerinde yaşayan hemşerilerimize daha fazla hizmet götüreceğimiz kanaatindeyiz"

* EKMEK PAHALIYA ALINDI
”Belediye tarafından fakir yoksul ve muhtaç kimselere verilmek üzere Malatya Ekmek Fabrikası (MEGSAŞ) dan alınan ekmek ödemelerine ait verile emirleri içerisinde piyasa araştırma tutunağı ihale onay belgesi ve teklif mektuplarının bulunmadığı görülmüştür. Belediyenin yan kuruluşu bir şirketi olması nedeniyle alınması doğaldır. Ancak fiyat tespitinin belirlenebilmesi için yukarıda belirtilen belgelerin yerine belgelerin verile emri içerisinde olması gerekirdi. Diğer ekmek fabrikalarında 0.20 kuruşa ekmek satıldığı halde ekmeğin bir adedinin Belediye şirketinde MEGSAŞ'tan 0.2475 YKR ye alındığı ödemelerin buna göre yapıldığı görülmüştür. 10.02.2006 tarih 672, 08.03.2006 tarih 1223, 9.05.2006 tarih 2489 nolu , 03.07.2006 tarih 3526 nolu verile emirleri buna örnektir.”

* ÜCRETLİ DOKTOR BULUNMADIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR
”Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğü; Bu müdürlük sosyal konularda hizmet götürmekle faaliyetleri bulunan bir birimdir. Muhtaç, fakir ve hasta kimselerin tedavi ilaç, giyecek gibi ihtiyaçlarının temin edildiği görülmüştür...

Belediye sağlık müdürlüğüne müracaat eden hasta sayısının 22.208 kişi olduğu ve bu hastaların muayeneleri belediye tarafından yapılmamış olsaydı belediye bütçesinden 1.110.400 YTL Devlet hastanesi ve diğer sağlık kurumlarına ödenmiş olacaktı. 2006 yılının 8. ayından sonra Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğünde ücretli doktorunda bulunmadığı görülmüştür.

Belediye Sağlık İşleri Polikliniğinin geliştirilerek doktor hemşire ve hasta bakıcı elemanlarla takviye edilerek yoksul vatandaşların yanında ayrıca Belediye memur ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler içinde bu hizmeti yapması belediyemiz bakımından mali bir yükün kalkmış olacağı kanaatindeyiz.”

*SAĞLIK KURULUŞLARINA AŞIRI ÖDEME..
”Evrakların incelenmesinde sağlık giderleri olarak aşırı derecede özel sağlık kuruluşlarına, devlet hastanelerine ve sağlık kurumlarına çok yüksek meblağlara ulaşan muayene, röntgen ve tahlil ücretleri adı altında ödemeler yapılmıştır. Bunun yanında yazılan reçetelerinde bu yerlerdeki doktorlarca fazla ilaç yazıldığı, bu nedenle Belediye polikliniğinin geliştirilerek rontgen ve tahlil cihazı ile sağlık elemanlarının ilavesi ile yıl içerisinde dışarıya ödenen meblağlara göre hem hizmetin belediyemizce yapılması belediyemizin menfaatleri korunmuş olur hem de hemşerilerimize daha fazla hizmet verilmiş olacağı, ayrıca memur personelin hastanelerde muayene, rontgen-tahlil işlemlerin geçen zamanlarının heba olmayacağı görevlerine daha fazla zaman ayıracağı bakımından belediye polikiliniğinin de diğer hastaneler gibi yapılaştırılmasının belediyemize daha yararlı olacacağı kanaatindeyiz.”

Raporun son bölümlerinde ise açık ihale ve pazarlık usulü ile yapılan işlerde; Şartnamelerde yer alan hükümlere uyulmadığı ve kurumun yararının korunmadığı ve bu yöndeki eksikliğin giderilmesi gerektiği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız