SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyenin 'Kıyak' İtirafları!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:55:17
Belediyenin 'Kıyak' İtirafları!..
A- A+ PAYLAŞ

Vatandaşın ihlallerini affetmeyen belediye, gözünün önündekilerini görememiş! Malatya Park Alışveriş Merkezi'nin önünde ve yanlarında bulunan "kamuya ait" yolların, özel mülk gibi kullanılması ve İnönü Caddesi'ne bakan kısımdaki yolun dubalarla trafiğe kapatılmasının AVM yönetiminin keyfi uygulaması olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 2 yıl öncede basın kuruluşlarında yer alan haberlere rağmen Malatya Belediyesi'nin AVM'nin yasa dışı uygulamalarına göz yumduğu, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığı ile sorulan sorulara, belediye tarafından verilen cevaplarla ortaya çıktı. AVM çevresindeki yeşil alanların da AVM'nin özel mülkü gibi kullanıldığı saptandı .  Malatya Belediyesi tarafından BİMER'in devreye girmesiyle verilen cevaplar, usulsüz uygulamalara göz yumulmasının adeta itirafı gibiydi. 

Belediye Nasıl Görmedi ?!..

2009 yılının Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Malatya Park AVM'nin, imar planında sadece çevre yoluna bakan giriş kısmındaki ara yol ile aynı yerde bulunan açık otoparkı kendisine aitken, uygulamada çevredeki tüm kamusal alanların özel amaçlarla kullanıldığı anlaşıldı. Alış veriş merkezinin İnönü Caddesi'ne bakan giriş kısmındaki yol ile İnönü Caddesi'ni Çevreyoluna bağlayan yolların kamuya ait olduğu belediye yetkilileri tarafından da kabul edilirken, yolların özel amaçlı kullanımına neden müsade edildiğine sorusuna açıklık getirilmedi. Belediyenin cevabında; dubalar ile kapatılan ön yolun açılması için  Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalara başlandığı bilgisi paylaşıldı.  

Billboardlardaki Usulsüzlükler...

AVM'nin yanındaki yol üzerinde bulunan billboardların da AVM'ye ait olduğu belediye yetkilileri tarafından kabul edilirken, kamuya ait alanda bulunan billboardların özel bir firmanın yetkisinde nasıl kaldığı konusuda soru işaretine neden oldu. Üstelik söz konusu billboardların önüne denk gelen kamuya ait yolda, reklam görüntünün kapatılmaması için araç parkını engelleyen demirlerin yerleştirilmesi görenleri hayrete düşürdü. 

Ortada Yasal Bir Karar Yok!..

"Malatya Park AVM" ile "Giriş" yazan levhalar da, aslında bu yolların iki önemli ulaşım arteri arasında bağlantıyı sağlayan yollar olduğunun anlaşılmasını engelliyor.  AVM'ye giriş ve çıkışın sağlanması için yollardaki tek yön uygulamasının da, yasal dayanağının olmadığı ortaya çıktı. Malatya Belediyesi'nin bu konuda ki cevabında ise , "Mevcut yollardaki tek yön uygulaması ile ilgili herhangi bir karar bulunmamaktadır. Ancak, yollardaki tek yön uygulaması ile ilgili olarak İl Trafik Komisyonunun ilk toplantısında gündeme gelmesi için çalışmalar sürdürülmektedir." denildi. Belediye cevabına göre yollardaki tek yön uygulamasına da AVM yönetimi tarafından karar verildiği tahmin ediliyor.

Bir Tek O Sokakların İsmi Yok!..

Malatya Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl mahalle, sokak ve cadde isimleri konusunda kapsamlı çalışmalar yapılırken, AVM çevresindeki kamuya ait yolların bu çalışmalara dahil edilmediği de ortaya çıktı. Belediye tarafından verilen cevapta, bu yollar için neden isimlendirme çalışması yapılmağı konusuna da açıklık getirilmedi.

Yol Aydınlatmasına AVM Ayarı!..

Yollardaki ışıkların AVM'nin açılış ve kapanış saatlerine göre ayarlandığı iddiasına ise verilen cevapta; "Belediyemiz tarafından şehrimizin dört bir yanında sürdürülen çalışmalar neticesinde şu ana kadar 160 cadde ve sokakta kaldırım, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları tamamlanmış olup, Belediyemize ait aydınlatma elemanları hiçbir şekilde AVM’nin açılış-kapanış saatine göre ayarlanmamaktadır." denildi. Ancak, AVM'nin etrafındaki yolların ve yeşil alanlardaki ışıkların AVM'nin kapanması ile birlikte karanlığa bürünüyor. Söz konusu yollardaki aydınlatma ışıklarının kimler tarafından yapıldığı ve niçin belli bir saatten sonra kapatıldığı ise yanıt bulamayan sorular arasında kaldı. 

Encümene Havale Etmişler...

AVM'nin Abdullah Gül Parkı (Sümerpark) yönündeki yeşil alana koyduğu flamalara neden müsade edildiği konusuna ise verilen cevapta; " Kamusal alan içerisine konulan AVM’ye ait flamaların kaldırılması için tutanak tutularak ilgililere tebliğ edilmiştir. Ancak verilen süre içerisinde flamalar kaldırılmadığı için yazı Belediyemiz Encümeni’ne havale edilmiştir." ifadeleri kullanıldı. 

İŞTE SORULAR VE VERİLEN YANITLAR...

Malatya Belediyesi'ne sorulan sorular ile belediye tarafından verilen yanıtlar şöyle; 

SORU 1-  Malatya Park Alış Veriş Merkezi'nin Abdullah Gül Parkı'na bakan kısmındaki yeşil alan ile bina arasında bulunan kamuya ait yola hangi gerekçe ile ve kimler tarafından dubalar konularak vatandaşın kullanımına kapatılmıştır?

CEVAP 1-  Söz konusu alan, Belediyemiz imar planında kamusal alan içerisinde kalmakta olup, Belediyemiz tarafından herhangi bir kapatma işlemi uygulanmamıştır. AVM Yönetimi tarafından dubalarla kapatılan yolun açılması hususunda, Belediyemiz Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalara başlanmıştır.

SORU 2-  Malatya Park Alış Veriş Merkezi'nin belediye binası tarafı ile yeni yapılan otel inşaatı tarafındaki çevre yolu ile bağlantılı kamuya ait yollarda belediye  tarafından isimlendirme çalışması yapılmış mıdır? Yollardaki tek yön uygulamaları için İl Trafik Komisyonu'nca bir karar alınmış mıdır? 

CEVAP 2- Belediyemiz imar planında AVM’nin sağ ve solundan Çevre yolu ile bağlantılı iki yol bulunmakta olup, bu yollarda herhangi bir isimlendirme çalışması yapılmamıştır. Ayrıca mevcut yollardaki tek yön uygulaması ile ilgili herhangi bir karar bulunmamaktadır. Ancak, yollardaki tek yön uygulaması ile ilgili olarak İl Trafik Komisyonunun ilk toplantısında gündeme gelmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

SORU 3- Söz konusu yollardaki billboardlar belediyenin mi yoksa AVM'nin mi kontrolündedir? 

CEVAP 3- Söz konusu yolların kenarında bulunan reklam panoları AVM’ye aittir.

SORU 4 - Kamuya ait yollar ve yeşil alanların aydınlatma ışıkları hangi gerekçe ile AVM'nin kapanış saatine göre kapatılmaktadır?

CEVAP 4- Belediyemiz tarafından şehrimizin dört bir yanında sürdürülen çalışmalar neticesinde şu ana kadar 160 cadde ve sokakta kaldırım, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları tamamlanmış olup, Belediyemize ait aydınlatma elemanları hiçbir şekilde AVM’nin açılış-kapanış saatine göre ayarlanmamaktadır.

SORU 5- Alış veriş merkezinin Abdullah Gül Parkı tarafındaki kamuya ait yeşil alanda bulunan ve renk değiştiren dekoratif ışıklar belediyeye mi aittir? Değilse buna izin verilmesinin gerekçeleri nelerdir? 

CEVAP 5- AVM’nin ön tarafında yeşil alanda bulunan dekoratif ışıklandırmalar Belediyemize ait olmayıp, AVM tarafından yapılmıştır. Söz konusu aydınlatma çalışması için ilgili firma tarafından Belediyemizden talepte bulunulmuş, Belediyemiz teknik elemanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir olumsuzluk görülmemiş ve yaptırılmasına izin verilmiştir. Aydınlatma için gerekli elektrik ise yine firmanın kendi elektriğinden karşılanmaktadır.

SORU 6- Kamuya ait olan yeşil alana, AVM'ye ait flamaların bulunduğu direklerin konulması uygun mudur? İsteyen herkes işyerinin yakınlarında bulunan boş yerlere bu tür flamalar ve tabelalar koyabilir mi?

CEVAP 6-  Kamusal alan içerisine konulan AVM’ye ait flamaların kaldırılması için tutanak tutularak ilgililere tebliğ edilmiştir. Ancak verilen süre içerisinde flamalar kaldırılmadığı için yazı Belediyemiz Encümeni’ne havale edilmiştir.

Foto 1 : AVM açıkken yol ışıkları yanıyor

Foto 2 : AVM kapalıyken yollar karanlığa bürünüyor

Foto 3 : Kamusal alandaki flamalar

Foto 4 : Kamuya ait yolu dubalar ile kapattılar

Foto 5 : Kamuya ait alandaki billboardlar ve araç parkını engellemek için konulan demirler

Kaynak : Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız