SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyesiz Meydan!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin, yapımı Eylül 1938 yılında tamamlanan 71 yıllık binası, eski Sümerbank Fabrikası bitişiğindeki yeni binanın "resmen" açılışı bile yapılmadan, taşınma tamamlandıktan sonra Belediye Başkanı Cemal Akın'ın "gece yarısı yıkın" talimatının ardından, ertesi sabaha karşı yıkılmıştı.

Malatya'nın 71 yıllık siyasi tarihine de tanıklık eden eski binanın "Kent Müzesi"ne dönüştürülmesi için Mimarlar Odası tarafından 3 gün önce Sivas'taki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yapılan "tescil" başvurusundan haberdar olan belediyenin, binanın tescil edilmeden önce yıkım için harekete geçtiği daha sonra ortaya çıktı. Muhtemelen tescil edilmesi halinde, binaya hiçbir şekilde el sürülemeyecek, belediye kaynaklı olarak ortaya atıldığı gibi "rant" için birilerine peşkeş çekilemeyecekti. Çünkü tescilli binalara ve bunların bulunduğu alanlara herhangi bir imar düzenlemesi için dokunulamıyor. Tescil başvurusunda bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, gece yıkımı engellemesi için kendisine haber verilen Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'e, tescil halinde binaya dokunulamayacağı, bu nedenle acilen yıkması gerektiği yolunda sözler söylediği ifade ediliyor.

Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, 30 Ocak gecesi iş makinelerini göndererek yıktırmak istediği, aynı gün gündüz saatlerinde, bu bina için tescil başvurusu yapıldığı, bu başvuru sonuçlanıncaya kadar yıkım yapılmaması için Valiliğe yine Mimarlar Odası tarafından verilen dilekçeden de haberdar olduğu ortaya çıkan bina, 31 Ocak Cumartesi sabahından itibaren yıkılmaya başlanmış, 2 günde yerle bir edilmişti.

Yıkım kararının, 1999 yılında Mehmet Yaşar Çerçi başkanlığındaki belediye yönetiminin, aynı ada üzerinde bulunan ve özelleştirme adı altında satışa çıkarılacağı öğrenilen eski Emlakbank (halen Ziraat Bankası) binasının satışını engellemek üzere alınan ve tüm adayı kapsayan "yeşil alan" plan değişikliği ile gerçekleştirildiği savunuldu.

2 ay sonra görevi bitecek olan Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, bu bina ve meydanla ilgili kararı gelecek yeni yönetime bırakmamasının nedeni "rantiyeye engel olmak" diye bazı çevrelerce söylenti şeklinde yayılırken, esas bina yıkıldıktan sonra buranın "rantiye" taleplerine açık hale getirildiği öne sürülüyor.

Meydanın, artık üzerinde herhangi bir tescilli eser de bulunmadığı için, belediye meclisinin bir imar düzenlemesi kararına kalan durumunun değiştirilmesi halinde, alanın rantiyeye açık hale getirilebileceği, bunu da binayı yıkanlarca sağlanmış olacağı iddia ediliyor.

Öte yandan, Malatya merkezdeki önemli Cumhuriyet dönemi yapılarından biri olan belediye binasının yıkılmasından sonra enkaz yerine "mıcır" serilerek, burası "meydan" haline dönüştürüldü. Bu arada, belediye binasının engellediği arka plan estetik sorunlu binalar Malatya kent merkezi manzaralarının bir bölümü haline dönüştü. Bu ada üzerindeki belediye marketin klima motorları, depo girişi vs. görüntüsü de, Malatya'nın yeni kent merkezi görüntülerinden biri oldu.

FOTOĞRAFLAR: (İlk iki kare) Belediye binasının yıkılmadan önceki görüntüleri, (sonraki kareler) Belediye binasının yıkılmasının ardından binasız alanın çeşitli görüntüleri.. (Selahattin GÖKATALAY)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız