SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyeye Bu Kez ''Net'' Yalanlama..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki salgın nedeniyle içme suyu tahlil sonuçlarını açıklayan bakanlık yetkililerinin, kendilerini "teyit" ettiğini öne süren belediye başkanı Cemal Akın'a, aynı yetkiliden bu kez çok net "yalanlama" geldi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, üniversite ile bakanlık raporları arasında çelişki bulunmadığını, şebekede lokal kirlenme olduğunu söylerken, "Herhangi bir şekilde bu su temizdir" demediklerini, diyemeyeceklerini söyledi ve "temizdir" diyenin yanlış yaptığını bildirdi. Genel müdür, tahlil sonuçlarını açıkladığı dünkü toplantıda söylediği "Sorunun ortadan kalktığının Sağlık Bakanlığı ya da Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklanıncaya kadar su kullanımı konusundaki önlemlere uyulması" açıklamasını, tekrarladı ve bu da, "suyumuz temizdir" açıklamaları yapmaya devam eden belediyenin dikkate alınmaması uyarısı olarak yorumlandı. Bu arada, Malatya'daki salgın nedeniyle bir vatandaşın Belediye Başkanı Cemal Akın hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

BELEDİYEYE VE AKIN'A BAKANLIK YALANLAMASI
NTV'de, Celal Pir'in sunduğu akşam haberlerinde, 30 Kasım Çarşamba günü saat 16.00 itibariyle son 24 saatte hastanelere başvuran 974 hasta ile toplam 6 bin 659 kişinin tedavi gördüğü Malatya'daki salgın ele alındı. Pir, Malatya'dan bugün de ulaşan hasta görüntüleri eşliğinde, Malatya'daki içme suyu analizleri ile ilgili dün Ankara'da açıklama yapan genel müdür Buzgan'la görüştü.

Pir'in sorularını yanıtlayan Buzgan, bu kez net konuşarak, belediye yetkililerinin suda sorun olmadığı yolundaki iddialarını "çok net" ifadelerle yalanladı.

Celal Pir'in soruları ve Turan Buzgan'ın yanıtları şöyle:

SORU: Hıfzısıhha’nın ve İnönü Üniversitesi’nin çelişkili raporlarına dikkat çekmek istiyorum. Bu çelişkiyi neye bağlıyorsunuz? Çünkü farklı raporlar farklı sonuçlar çıkarıyor..

BUZGAN: Aslında raporlar arasında herhangi bir çelişki yok. Çünkü her iki raporda da koliform bakteri tespit edildiği açıklanmış durumda. Yalnız burada Hıfzısıhha’nın değerli başkanı ile birlikte basın toplantısında, bunu belirttik zaten. Kaynağında temiz olan bir su. Yine ana depoda, tali depolarda suyun kirliliği yok. Ama suyun şebekede lokal kirliliği mevcut olan bazı bölgeler var. Burada koli basili var. Zaten hiçbir şekilde üniversitede, ana şebeke suyunun kirli olduğu yönünde bir açıklama yapamaz, yapmadı.

SORU:İnönü Üniversitesi ve Tabip Odası, Kolera ve Tifo tehdidi bulunduğunu da duyurdu? Buna ne diyeceksiniz? Sağlık Bakanlığı harekete geçmeyi düşünüyor mu?

BUZGAN: Sağlık Bakanlığı 21’inden, ishal vakaları başladığından itibaren harekete geçmiş durumda. Belediyeyi ciddi bir şekilde uyardık. Ve tedbirleri almasını istedik ve beraberinde tedbirler alınmış oldu. Bu arada, suyun hangi noktalarda kirlendiği de ortaya konuldu. Tabi insan dışkısıyla kirlenme durumunda çeşitli gastroenterit etkenler var, çeşitli bakteriler, virüsler var. Burada Rota virüs de var, çeşitli bakteriler de, parazitler de hastalık etkeni olabilir. Ancak herhangi bir şekilde kolera söz konusu değil. Tifo açısından bakılacak olursa, eğer herhangi bir şekilde Tifo vakası olduğu takdirde ki olabilir, çünkü insan dışkısıyla kirlenme olabilir. Onların kuluçka süresi biraz daha uzun olduğu için bir süre sonra tifo vakaları da çıkabilir elbette.

SORU: Aradan 10 gün geçmesine karşın, hala hastanelere yeni vakalar geliyor. Demek ki, salgına yol açan unsur hala geçerli? Peki, hiçbir önlem alınmayacak mı? Suyun kaynağında temiz olduğunu söylüyorsunuz ama bu su temizse, niye hala hastanelere yeni vakalar geliyor?

BUZGAN: Lokal kirlilik gösteren bazı bölgeler var. Burada muhtemelen su arızaları var ve sızıntılar var. Zaman zaman olan alt yapı çalışmaları sırasında su geçirimleri, buradan geri emiş tarzında sisteme dahil olmasını sağlıyor ve bu arada içme suyu maalesef kirleniyor. Zaten bizim aldığımız numunelerin bir kısmında bu kirlilik tespit edildi. Bu bölgelerde enteresandır yine, bakiye klor ölçümü yaptığımızda da, yeterli klor olmadığını tespit ettik. Bu da burada bir arıza olduğunu, sızıntı olduğunu gösteriyor.

SORU: Herhangi bir restoranda oturduk yemek yiyoruz. Bunu bilmemiz pek mümkün değil. Bu konuda hem Malatya’daki belediye başkanlığının, hem de Sağlık Bakanlığı’nın bir sorumluluğu yok mu? Oradan alınan suyla yapılan yemeği biz de yiyebiliriz, yoldan geçen biri de yiyebilir. Bu konuda niye önlem alınmıyor. Niye hala o bardak suyu yetkililer içerek sanki hiçbir şey yokmuş gibi bir intiba yaratmaya çalışıyorlar. Bunu anlatmakta zorluk çekiyorum. Bunu izah edebilir misiniz?

BUZGAN: Bu konuda yetkililerin çok duyarlı olması gerekir ve kesinlikle böyle bir uygulama yapmamaları gerekir. Sağlık Bakanlığı olarak bizim kesin kanaatimiz, dün açıkladık, herhangi bir şekilde Sağlık Müdürlüğü ya da Sağlık Bakanlığı tarafından, suyun temizliği açıklanmadıkça, kesinlikle suların kaynatılarak, ya da dezenfekte edilerek tüketilmesi gerekir. Onun dışında herhangi bir şekilde, medya önünde ya da başka bir tavırla, ‘Bu su temizdir, içilebilir. Herkes içsin’ tarzındaki bir şey yanlıştır.Bunun böyle olmaması gerekir. Biz hiperklorlama önerdik, uygulamaya başlandı.Sonuçlar açısından takip ediyoruz. Herhangi bir şekilde klorlama yeterli değilse, su kirliliği devam ediyorsa, muhakkak gerekenleri yapacağız. O konuda herkes duyarlı.

SORU: Hıfzısıhha Enstitüsü’nün orada denetim yapan elemanları suyun kaynağından bardak bardak su içtiler. Öyle bir intiba oluştu ki, bu su temizdir intibası. Bunun doğru olup olmadığını sizden öğrenelim. Malatya’da herhangi bir musluktan akan suyu herhangi bir kişi içebilir mi, içmemeli mi?

BUZGAN: Suyun kaynağından yaptığımız bütün tespitler suyun temiz olduğunu gösteriyor. Orada rahatlıkla su içilebilir. Ama muslukta akan sular konusunda, herhangi bir şekilde insanlara ‘Bu temizdir, içebilirsiniz’ tarzında bir şey şu anda mümkün değil. Ancak birkaç gün süreli yaptığımız tetkiklerde suyun temizliği tamamen garanti edildikten sonra biz bunu söyleyebiliriz.

BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Öte yandan çocuğunun salgın nedeniyle hastalandığını öne süren Mustafa Berk adlı vatandaşın; Belediye Başkanı Cemal Akın hakkında, çeşitli iddialarla Savcılığa suç duyurusunda bulunduğu da NTV'nin haberlerinde yereldi.

Berk'in suç duyurusunda, Belediye Başkanı hakkında "Görevi Kötüye Kullanmak" başta, birçok suçlama yaptığı öğrenildi.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız