SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyeye Suçlama

A- A+ PAYLAŞ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Ömer Ekici, düzenlediği basın toplantısında, Malatya Belediyesi'nin 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin denetim raporunda belirtilen yolsuzluk ve usulsüzlükleri gündeme getirerek, eleştirilerde bulundu.

Ekici, iddiaları ve eleştirilerini şöyle sıraladı:

"Bildiğiniz üzere Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı olarak Malatya Belediye’sinde cereyan eden ve imar yolsuzluklarının ve usulsüzlüklerin Malatyalı’lar adına takip edilmesi ve bu usulsüzlükleri yapanlar hakkında ; gerek kamuoyunu bilgilendirmede , gerekse hukuki yollarla gerekli tepkileri ortaya koymaktayız.

Bu amaçla; geçmişte muhtelif davalar açtık ve Savcılıklara suç ihbarında ve sizler aracılığıyla defalarca basın açıklamalarında bulunduk. Ancak; anlaşılan bizler ne kadar çaba içinde bulunursak bulunalım, mevcut AKP yönetiminde olan, Malatya Belediyesinde yolsuzluk ve vurgun kural tanımaz bir şekilde devam etmektedir.

Malatya Belediye Meclisi Denetim Komisyonu’nun Malatya Belediye’sinin 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin raporunu hazırlamış olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu bu rapor, siz değerli basınımızda da haber konusu olmuştur.

Raporun içeriğine göre; mevcut AKP yönetimi ile Malatya Belediyesi’nde yolsuzluk ve usulsüzlüklerin imar ile sınırlı kalmadığı ortaya çıkmıştır.

İmar yolsuzlukları dışında da; her alanda ve özellikle kamu ihalelerinde yolsuzluğun,kamu imkânlarını 3-5 yandaş şirkete veya şahısa peşkeş çekme anlayışının,adam kayırmacılığın hukuk tanımaz bir şekilde devam ettiği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Artık Malatya Belediyesi dendiğinde akla; yetim hakkı üzerinden sağlanan imar rantları, yolsuzluk, vurgun ve talan gelmektedir.

Halkımız; belediyeden hizmet alma konusunda umudunu çoktan kaybetmiş ve endişe ile yolsuzluklarla ilgili gelişmeleri takip etmektedir.Ne yazık ki; AKP yönetiminde ki pek çok belediye de olduğu gibi;

Malatya Belediyesi’nde de yolsuzluk kurumsal hale gelmiştir.

Beş yıldızlı Malatya sloganı ile göreve gelen mevcut yönetimin de henüz birinci yılında olmasına rağmen kamu imkanlarının talan edilmesi ve yolsuzluk yolunda ciddi mesafe aldığı bizzat bu rapordan anlaşılmaktadır.

Söz konusu rapor; inceleme sonuçları, içerdiği tespitler ve suçlamalar bakımından ciddi ve bir o kadar da üzücüdür. Denetim Komisyonu başta çok sayıda Belediye İhaleleri olmak üzere;

Belediye Harcamaları, Görevlendirmeler ve hemen tüm belediye faaliyetlerinde kamu zararına neden olan hukuka aykırı ve suç teşkil eden yolsuzluklar tespit etmiştir.

2009 yılı içerisinde belediye tarafından iş deneyimi olmayan firmaların bizzat davet edilerek;

Kendilerine Kamu İhale Yasasına aykırı şekilde iş verildiği,

İşlerin yaklaşık maliyet tespitlerinin gerçekleri yansıtmadığı,

İhalelerde saydamlık ve kamu yararı ilkelerinin yok sayıldığı,

Üç ayrı firmadan alınmış gibi gösterilen teklif mektuplarının gerçekte tek bir firmaya ait olduğu açıkça tespit edilmiştir.

İşlerin normalde kamu ihale yasası gereğince ihale ile alınması zorunlu olan durumlarda belediye tarafından özellikle işlerin bölünerek, ihaleye çıkılmadan doğrudan temin yöntemi ile alınması için çaba sarf edildiği; 2009 yılında bu şekilde 110 ihalenin 5 firmaya paylaştırıldığı görülmektedir.

Belediye hizmet binasının ek imalatları için yaklaşık 700.000 TL tutarında çok sayıda ve pazarlık usulü ile ihale yapıldığı,oysa ki daha önce bu binanın ince işleri için anahtar teslimi ihale ile yapılmayan imalatların hesabının sorulmamak suretiyle kamunun ciddi şekilde zarara uğratıldığı açıkça tespit edilmiştir.

Asfaltlama işinde kullanılan kırma taş satın alma ihalelerinde açıkça sahte belge ile ihaleye fesat karıştırıldığı halde belediye yönetiminin buna göz yumduğu,bu şekilde teklif veren iki firma ortak olduğu ve yetkilileri de aynı kişi olduğu halde 7 adet ihalenin bu firmaya verildiği açıkça tespit edilmiştir.

Toplam ihale bedelleri 1.276.000 TL olan ve bazı mahallelerde ki park,okul çevresi tanzimi,şebeke döşenmesi türünden ihalelerde ciddi şekilde usulsüzlükler bulunduğu ve bu ihalelerde ilgili firmaların hak edişlerinden kesinti yapılması gerektiği halde bu kesintilerin yapılmayarak kamu zararına neden olunduğu gibi bu ve buna benzer pek çok usulsüzlük açıkça tespit edilmiştir.

Tüm bu tespit ve iddiaların kabul edilebilir tarafı yoktur.Malatya Belediyesi yolsuzluk bataklığının içindedir.Ancak buna rağmen belediye tarafından rapora ilişkin bir açıklama yapılmamıştır.Bu nedenle bu raporun gereği olarak ne gibi işlem yaptıklarını ve raporun basında yer almasından sonra İçişleri Bakanlığının bu konuda bir inceleme başlatıp başlatmadıklarını bilemiyorum.

Ancak buradan özellikle İçişleri Bakanlığının Malatya Belediyesinde ki bu açık yolsuzlukla ilgili gereğini yapmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. AKP den beklediğimiz ise Milliyetçi Hareket Partisinin yolsuzluğun adı dahi söz konusu olduğunda Adana’da gösterdiği duyarlılığın ve tavrın aynısını göstermesidir.

Siyasi partilerde devamlılık esastır.Cemal Akın döneminin yolsuzluk ve usulsüzlüğü AKP’nin yolsuzluğu usulsüzlüğü değil midir?

Oysa 2009 raporunun sadece 3 ayı Cemal Akın’a aittir,9 ayı Ahmet Çakır dönemidir.Geçmiş yolsuzlukları rapor ederek bu günü aklayamazsınız.

Bu kara leke AKP lekesidir.Kaldı ki ; imarda yaşananlar orta yerde dururken ,birinizin öbüründen farkı olmadığı kamuoyu tarafından açıkca görülmektedir. Sabıka AKP zihniyetinindir.

Ben buradan yarın toplanacak olan belediye meclis üyelerine bir çağrıda bulunuyorum yarın büyük bir sınav vereceğinizin bilinciyle hareket etmenizi bekliyoruz.Büyük bir vebal ve sorumluluk içinde olduğunuzu unutmayınız.

Yarın ya vurgundan, talandan, peşkeşten ,yolsuzluktan, adam kayırmacılıktan ,partizanca tutumdan yana olacaksınız yada; Malatya’lıların yanında fakirin fukaranın hakkını yedirmeyeceğinizi, kimseye peşkeş çektirtmeyeceğinizi göstererek; Mecliste vereceğiniz bu sınavda Malatyalı’ların yanında olduğunu gösterirsiniz.

Umuyoruz ki; ikinciyi tercih eder yapanın yaptığının yanına kâr kalmayacağını ispat edersiniz. Aksi halde tüm vebalin üzerinizde olacağını bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak her platform da sonuna kadar yapılan çalışmaların ,alınan kararların takipcisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyor,saygılar sunuyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız