SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belgelere Göre Aksaray'da"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:58:23
A- A+ PAYLAŞ

Aksaray belediyesi tarafından "Somuncu Baba ve Yusuf Hakiki Baba Daha Çok Nasıl Tanınır ve Tanıtılır" adlı panel düzenlendi.

Şehrin en önemli manevi liderlerinden "Somuncu Baba" ve "Yusuf Hakiki Baba" nasıl tanınır, nasıl tanıtılır sorusuna cevap bulmak adına Aksaray Belediyesince bir panel düzenlendi. Panele AKP Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve eşi Hasibe Yazgı, İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, İlçe Başkanı Ömer Gizlenci, Gençlik Kolları Başkanı Abdulsamet Kılıç katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Somuncu Baba’nın tarih belgelerine dayandırılan geçmiş yaşam öyküsünden bahsederek, Somuncu Baba’nın Aksaray’da yaşadığına dair birçok belgenin olduğuna işaret etti. 

Milletvekili İlknur İnceöz, şehirde yaşayan insanlar olarak, STK olarak manevi önderlerimizin düşüncülerinin özümsemek ve şehirde yaşatmanın önemine vurgu yaptı.

Paneli Prof. Dr. Ali Boran yönetirken, Doç. Dr. Haşim Şahin, Orhan Özdil, Mustafa Fırat Gül ve Mahmut Ulu da konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Somuncu Baba’nın Kayseri’de dünyaya geldiği yönünde belgelerin varlığını yanında Aksaray'da doğup büyüdüğü yönünde belgelerinde olduğunu söyledi. Somuncu Baba'nın yaşamında uzun bir yolculuğa çıktığını ifade eden Doç. Dr.Haşim Şahin, “İlk olarak Somuncu Baba Şam'a gidip burada medrese eğitimi aldığı bilgilerimiz arasında. Burada tasavvufu terbiyesi tamamlamasından sonra Osmanlının bir dönem başkenti olan Bursa’ya geçiyor. Ancak Somuncu Baba'nın burada kendini kanıtlama ve tanıtma gibi bir düşüncesi hiçbir zaman olmamıştır. Somuncu baba burada fırında ekmek dağıtmış ve karın doyurmak maksadıyla değil manevi ve ruhani yönünü ortaya koymuştur. Yıldırım Beyazıt döneminde Ulucami açılış hutbesinde Fatiha suresinin 7 farklı tefsirini dile getirmiş ve bu olay üzerine Bursa’dan ayrılıp Aksaray’a gelip Aksaray’da yaşamaya başlamıştır” dedi.

Osmanlı tarihçisi Orhan Özdil ise, Somuncu Baba'nın Bursa’dan sonra Malatya Darende’ye geldiği yönünde bazı bilgilerin ortaya atıldığını anlattı. Özdil, Osmanlı belge arşivlerinde ise Somuncu Baba’nın Aksaray’a yaşadığı ve asıl türbesinin de burada olduğu yönünde birçok belgenin varlığına dikkat çekti.

Yazar Mahmut Ulu ise Somuncu Baba hayatından bahsederken Mustafa Fırat Gül ise Yusuf Hakiki Baba hayatından kesitler anlattı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız