SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Belirleyici Belediye Oldu..'

A- A+ PAYLAŞ

Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva, yeni Çevre Yolu’nun Kuzey’e yapılmasında belirleyici unsurun Malatya Belediyesi olduğunu söyledi.

“BİZİM DAYATMAMIZ DEĞİL”
Kuzey Çevre Yolunu’nun yapılması halinde Malatya’nın tarım arazilerinin yok olacağı, bölgenin kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya açılacağı, tarımsal üretimin bitmesine paralel olarak kırsal nüfusun git gide kent nüfusuna eklenmesiyle ortaya çıkan sorunların daha da içinden çıkılmaz bir hale geleceği ve depremsel açıdan da zeminin uygun olmadığı gerekçesiyle TMMOB’a bağlı İnşaat, Jeoloji, Ziraat Mühendisleri ve Mimarlar Odası karşı çıkmış ve Karayolları’nın Kuzey Çere Yolu’nda ısrar etmesini eleştirmişti.

İşte önceki gün Vali Ulvi Saran Başkanlığında yapılan, Karayolları’nın yanı sıra Malatya Belediyesi, DSİ, İl Özel İdaresi ile teknik yetkililerin katıldığı Kuzey Çevre yolu bilgilendirme toplantısında Karayolları Bölge Müdürü, bir gazetecinin ‘2001 yılında proje ihalesi yaptınız ama alternatif güzergahlar düşünüldü mü? Bir dayatma söz konusu değil mi?” şeklindeki sorusu üzerine bu eleştirilere de bir anlamda yanıt verdi. Bölge Müdürü Altınyuva “İhaleyi 2001 yılında yaptık ama öncesi var. 1997- 2001 arası bir süreç var. Bu süreçte proje üzerinde çalıştık. Konsensüs sağlandı. Burada belirleyici unsur Malatya Belediyesidir. Konsensüs sağlandıktan sonra proje ihale edildi. Bizim dayatmamız olmaz. Projede belirleyici unsur Malatya Belediyesidir’ yanıtını verdi.

MALATYA BELEDİYE’NDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Kuzey Çevre Yolu Projesinde gelinen son noktayı kamuoyuna duyurmak amacıyla Vali Ulvi Saran’ın Başkanlığında yapılan toplantıda, Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva’nın bir soru üzerine yaptığı açıklama, bütün Malatya Kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen yolun tarım arazilerinin olduğu bir bölgeden geçirilmesinin ‘Karayollarının mı dayatması’ olduğu yönündeki eleştirilerin hedefine bu kez Malatya Belediyesi’ni koydu.

1997-2001 yılları arasında bu proje ile ilgili yaklaşık 4 yıllık bir süreç yaşandığını, bu süreçte proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva, “İhaleyi 2001 yılında yaptık ama öncesi var. Proje üzerinde konsensüs sağlandı. Konsensüs sağlandıktan sonra proje ihale edildi. Bizim dayatmamız olmaz. Projede belirleyici unsur Malatya Belediyesidir” açıklamasının ardından Malatya Belediyesi’nin bu konuda açıklama yapması bekleniyor.

UZMANLAR NE DEMİŞTİ?
* “Fayda değil zarar getirir’

22 Ekim 2009 tarihinde bir açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Aluçlu, Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’ya faydadan çok zarar getireceğine inandıklarını belirterek, “Çevreyolu Güney’e yapılmalı. Kuzey Çevreyolu tarımsal araziden geçiyor. Güney Çevreyolu’nun maliyeti fazla diyorlar. Net hesaplanması yapılmamıştır. Hiç kimse bunun üzerinde çalışmamıştır. Kuzey Çevreyolu’nun maliyeti 700-800 milyon TL’ye mal olacağından bahsediliyor. Kuzey Çevreyolu’na göre Güney Çevreyolu daha kısa ve daha maliyeti düşük olacaktır. Siz tarım arazisinden geçireceksiniz koca yolu, ondan sonra kocaman ara caddeler açacaksınız istimlâk edilen tarımsal araziler yok olacak. Bugün bunlara imar izni verilemeyecek ancak, yarının garantisi olamayacaktır” diyerek karşı çıkmışlardı.

* "Kaysıdan kökten kurtuluruz”

Çerkezyazısı bölgesi, Özal, Bindal, Fatih, Çayırköy, Kuşdoğan ve Görgü köyleri kapsayan ve büyük çoğunluğu tarım arazisi olan bölgeden geçecek olan Kuzey Çevreyolu’na, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan sonra Ziraat Mühendisleri Odası da karşı çıkmış, Oda Başkanı Fevzi Çiçek, “Kuzey Çevreyolu’nun açılmasıyla beraber yaklaşık 30 bin dekar tarım arazisi kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya açılacaktır. İlimizin tek tarımsal alanları olan Malatya Ovası ve Çerkez yazısı şahsi rant uğruna amaçsız ve geri dönüşümsüz olarak kullanılmak isteniyor Kuzey çevre yolunun geçmesiyle yol güzergahında ve çevresinde sosyal amaçlı yapılaşmalar kaçınılmaz olacaktır. Modern şehircilik anlayışında planlamalar yapılması insanca yaşanılır alanların oluşturulması, bu amaca yönelik imarların oluşturulması ile görevli belediyeler kontrol edilemez şekilde çarpık kentleşmenin önüne geçemeyeceklerdir. İlimizin birinci derece deprem kuşağında yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, bahse konu bu bölge yapılaşmaya müsait zemini olmayan, toprak derinliği oldukça yüksek, taban suyu yüksek sadece tarım amaçlı değerlendirilecek bir bölgedir. Bu bölge ileride yerleşim yeri olacağından bu riskleri peşinen kabul etmek durumundayız. Mevcut şehirleşme hızı dikkate alındığında içme suyu şebekesinin o bölgedeki binalara çıkmayacağını, aynı etkenlerin hava kirliliğini de beraberinde getireceğini düşünmek zorundayız. Yıllardır sloganik laflardan başka yeşili kalmayan Malatya’nın son yeşil alanı da yok edilmiş olacaktır. Yıllardır kayısıdaki sorunların nasıl çözüleceği tartışılıyordu ancak bir türlü somut bir çözüm önerisine ulaşılamadı. Böyle bir yolun yapılması da kayısıyı büyük oranda bitireceği için kayısıdan kurtulmuş oluruz ve soruna kökten çözüm bulmuş oluruz’ diyerek karşı çıkmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız