SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Belki Biz AB'yi İstemeyiz'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Gül, Londra ziyareti çerçevesinde BBC’ye verdiği röportajda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden beklentisinin verilen sözlerin tutulması olduğunu söyledi. Gül, Türkiye’nin üyeliği için yapılacak referandumu anımsatarak, “Sonuçlara saygı duyacağız. Belki de zamanı geldiğinde, ‘Reformları yaptık, standartlarımızı AB düzeyine yükselttik, bu bizim için yeterli’ diyerek AB’ye üye olmaya gerek duymayabiliriz” dedi.

İNGİLTERE ziyareti sırasında BBC Türkçe servisine konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’yle (AB) yaşanan tıkanıklığın aşılması için kimsenin Türkiye’den Kıbrıs konusunda jest beklememesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, BBC Türkçe’nin Dünya Gündemi ve BBC’nin Hardtalk programlarına ayrı ayrı röportaj verdi. Gül, AB ile müzakerelerin tıkanma noktasına gelmiş olmasını eleştirirken, beklentilerinin AB’nin sözünü tutması olduğunu söyledi. Gül’ün sorulara yanıtları özetle şöyle:
Türk halkının söyleyeceği
Bazı AB üyeleri Türkiye’nin üyeliği konusunda referandum yapacak. Sonuçlara saygı duyacağız, ama aynı konuda Türk halkının da söyleyecek bir sözü olacak. Belki de zamanı geldiğinde, ‘Reformları yaptık, standartlarımızı AB düzeyine yükselttik, bu bizim için yeterli’ diyerek AB’ye üye olmaya gerek duymayabiliriz.
Kıbrıs’ta jest olmaz
Tıkanıklığın aşılması için Türkiye’den jest beklenmemesi gerekir. Her gelen ‘Türkiye bir jest yapsa’ der. Türkiye jest yapıyor ama eğer jestlerinizin bir karşılığını görmüyorsanız yeni bir jest yapmaya
gerek kalmaz. Türkiye’nin yeni bir jest yapacak hali yok. En büyük jest 2004’te o zamanki Annan ve AB Planı’na Türkiye’nin evet demesi. Bu plan daha sonra referanduma kondu. Kıbrıs Türkleri bu referandumu destekleyerek en büyük jesti gösterdiler, ama karşılığında hiçbir şey alamadılar. 24 Ocak 2006’da Dışişleri Bakanı olduğum dönemde ‘Ada’da bütün ambargoların kaldırılması’ çağrısı yaptık, ona bile yok dediler.

Türkiye’de herkes istediğini yazar

KRALİYET Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’da, ‘21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Uluslararası Sistem, Avrupa ve Türkiye’ konulu konferans veren Cumhurbaşkanı Gül, BBC muhabirinin “Türkiye’de hapishanelerde gazeteciler olduğuna” ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu: “Gazetecilerle ilgili davalar bizi kaygılandırıyor. Karşılaştığımız bu sıkıntılar herhangi bir ifade özgürlüğü, herhangi bir fikrin beyanı, herhangi bir şekilde en ekstrem düşüncelerinizi, aykırı düşüncelerinizi yazma ya da ifade etmeyle ilgili değil. Bugün Türkiye’de herkes ne düşündüğünü, en aykırı fikir olabilir, benim hiç hoşlanmadığım bir konu olabilir, bunları açıkça yazabilir, anlatabilir, bunlarla ilgili konuşma yapabilir, konferanslar yapılabilir. Bahsettiniz konu, devam eden bazı mahkemelerin safahatında gizli kalması gereken bazı dokümanların erken açıklanmasıyla ilgili.. Bazı yasal düzenlemeleri yakında yapacağız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız