SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belki de Son İsyankardı, O

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:28:49
Belki de Son İsyankardı, O
A- A+ PAYLAŞ

Aykırı bir ses, renkli bir kişilikti; 55 yaşındaki Bayram Polatbaş. Daha sonra merkeze mahalle olarak bağlanan, eski adı Venk, yeni adı Çamurlu olan köyün muhtarı ve aynı zamanda Malatya Ziraat Odası Başkanı idi. Malatya’nın üzerine sinmiş “ölü toprağı”nın etkilemediği çok az sayıdaki “STK başkanı ve muhtar”dan biriydi. Ateşli, tepkili, eylemci idi. 2007’de Ziraat Odası’nı ziyarete gelen ABD’li diplomatı, bu ülkenin Irak’ta yaptıklarından ve Türkiye’nin Güneydoğu’suna ilişkin politikalardan dolayı azarlayan da, AKP’nin “anlatılanın dinlendiği, sessiz- sakin” toplantılarından birinde tepki koyduğu için polis tarafından dışarıya atılan da o idi. Irak’ta ABD’lilerin Müslümanları katletmesine tepki gösteren Polatbaş, Ermenilerin kutsal saydığı Venk’i ziyarete gelen Malatyalı Ermenileri karşılayıp, ağırlayan ve “Biz birbirimizi seviyoruz.” mesajını da haykıran bir Malatyalıydı.

Geçtiğimiz Pazar günü sabaha karşı saat 04.00 sularında Çöşnük’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu Malatya ‘Yeni’ Devlet Hastanesi’ne getirildiğinde kalbi çoktan durmuş, bir ruh daha bedenden ayrılmıştı. Ölümüyle, 10 Kasım 2013’teki o son eylemini tamamladı, sanki. Malatya’nın yeni Devlet Hastanesi’nin hizmete açılması üzerine Fırat Mahallesi’nde bulunan eski Devlet Hastanesi’nin kapatılmasına tepki eylemine katılmıştı, 10 Kasım günü. Kendisi de o bölgede oturuyordu ve buradaki onbinlerce vatandaş gibi, şehrin diğer tarafına taşınan hastane nedeniyle, bölgenin acil sağlık sorunlarında yararlanabileceği bir sağlık tesisinin bulunmadığını, hastaların zor durumda kaldığını haykırıyordu. Tabi duyan, işiten olmadı. Protestosunda dile getirdiği gibi, evinde rahatsızlandığında, şehrin diğer ucundaki hastaneye götürüldü, ama çoktan ölmüştü. Pazar günü öğle sonrasında ise Venk Köyünde bir beden toprakla buluştu. Salı günü de, ölümünün 3. günü mevlidi vardı. Dostları, akrabaları, arkadaşları bir kez daha andılar onu. Bayram Polatbaş artık yok, ancak  heyecanlı ve duyarlı yapısıya, aşağıda bazılarına yer verdiğimiz eylemleriyle, davranışlarıyla ve de renkli kişiliğiyle hatırlanacak:

*

ABD 2. KONSOLOSUNA:

BUSH’A İLETİN; IRAK’DAKİ KATLİAMLARI KINIYORUM, SİZDEN RAHATSIZIZ

Tarih: 16 Mart 2007. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adana 2. Konsolosu Andrew Wilson, Malatya’ya gelmiş ve resmi kurumların yanında sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret ediyordu. ABD Konsolosu her gittiği sivil toplum kuruluşunda ayakta karşılanıyor ve diplomatik ağırlama nezaket kuralları uygulanıyordu.  Her sivil toplum kuruluşu, rutin ifadelerle misafirini ağırlayıp yine ayakta uğurluyordu. 

Adana 2. Konsolosu Andrew Wilson’un ziyaret programında Malatya Ziraat Odası’da bulunuyordu. Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, misafirini oda kapısında karşılayıp makam odasına alıp misafir koltuğunda yanına oturdu.

Konuğunun ziyaret ettiği diğer kuruluşların yöneticilerinin yaptığı gibi hiç de diplomatik tavır takınmayan Bayram Polatbaş, Adana 2. Konsolosu Andrew Wilson’a  dönemin ABD Başkanı Bush’a iletmesi için şu ifadeleri kullandı; "Sayın Başkan Bush'a iletilmesi için Irak'ta yapılan katliamları burada sayın konsolosun huzurunda kınıyoruz. Dünyaya demokrasi dersi vermeye kalkışan ABD, dünyada insan haklarını ihlal ediyor. Biz Malatya çiftçisi olarak bundan çok rahatsızlık duyuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Alevisi ile Sünnisi ile Kürt'üyle, Türk'üyle bir yumruk halindeyiz. İçinde bulunduğumuz hafta, Çanakkale Şehitlerini Anma haftasıdır. Bu Şehitlerin 643'ü Malatyalı olup 2 bin'i Diyarbakırlı'dır" demişti. Bu konuşma karşısında Konsolos cevap vermedi, sadece dinledi. Böyle bir tepki beklemeyen ABD Adana 2. Konsolosu Andrew Wilson için bu ziyaret adeta soğuk bir duş olmuştu.

*

DON ZARARI İÇİN BUZLU- YANIK ÇİÇEKLİ EYLEM

Tarih: 23 Mart 2010 

 Mart 2010’da Malatya'da kayısı çiçeklerinin dondan zarar görmesi ve üreticinin zararının karşılanmaması nedeniyle Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatba, oda binasında ilginç bir eyleme imza attı.

Ziraat Odası'nda, dondan yanan kayısı çiçeklerinin üzerine buz koyan ve "Donduk" yazan Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, ilçe ziraat odası başkanlarının da yer aldığı eylemde, sessiz protesto gerçekleştirdi. Çiçekleri buz üzerine koyan başkan Polatbaş, "Donduk yazısı ile protesto gerçekleştirdi. "Sözün bittiği yer" diye eyleme isim veren Bayram Polatbaş, "Kayısı çiçeklerinin dondan zarar görmesi nedeniyle oluşan zararın devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Tarım sigortaları çiçeği hasar ödeme kapsamı dışında tutuyor. Biz diyoruz ki, üreticilerin kredi borçları ertelensin. Konuştuk, konuştuk sözümüzü duyuramadık. Bu kez ise, sözün bittiği yer diyerek sessiz protesto gerçekleştirdik" ifadelerini kaydetmişti.

*

VEKİLLERE ÇIKIŞ..

BU MİLLETİN ALIN TERİNİN HAKKINI VERELİM

Tarih: 27 Şubat 2010 

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen "Kayısının Gümrük Çıkışı" konulu toplantıda Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, yine kürsüye çıkmış ve gündemdeki kayısıyı konuşuyordu. Polatbaş’ın hedefinde Malatya milletvekilleri vardı; “Yıllarca bağırdık, çağırdık. Söylediklerimiz hep lafta kaldı. Sayın Vekillerim vallahi Malatya'nın yükü sizlerin sırtında. Allah rızası için birlik beraberlik yapalım, bu milletin alın terinin hakkını verelim. Sayın Vekillerim bundan sonrada iş sizlere düşüyor. Yarın karşımıza çıkacaksanız biz sizin yanınızdayız. Sizleri Malatya menfaatleri için eleştiriyoruz. Şahsınıza laf söylemek hiç birimizin haddine değil. Siz duyarlı olmazsanız yakanıza yapışırız. Biz sizi sevdiğimiz için söylüyoruz." 

*

"EYLEM YAPACAĞIZ" DEYİNCE..

Tarih: 26 Ekim 2010 

Ekim 2010’da Malatya’nın gündeminde Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesinde bulunan süt hayvanlarının Eskişehir’e gönderilmesi konusunda yaşanan tartışmalar yer almıştı.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ise ilçe  Ziraat Odaları ile birlikte süt hayvanlarının gidişini engellemek için Sultansuyu’na gidip eylem yapacaklardı. Eylem son anda iptal edildiğinde Polatbaş’ın açıklaması şu şekildeydi; "Bugün Akçadağ ilçesi Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde basın açıklaması yapacaktık. Ancak, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü sayın Mehmet Halis Birden telefonla arayarak, şimdilik süt hayvanlarının Eskişehir'e gönderilmesinin durdurulduğunu söyledi. Hatta Eskişehir'den hayvanları götürmek için Malatya'ya gelen araçlar da boş gönderildi. Sayın genel müdür, yılbaşından önce Malatya'ya gelerek görüşmeler yaptıktan sonra Malatya için ne hayırlısı ise onu yapacağız dedi. Biz de bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederiz. Malatya'da zaten süt ve damızlık hayvan sıkıntısı var, bir dönemde bu süt hayvanlarının başka ile nakledilmesini hazmedemezdik." 

*

CANLI HAYVAN PAZARI’NDA EYLEM: 

 "KOLTUKLARI UĞRUNA BÜTÜN FIRILDAKLARI ÇEVİRİYORLAR" 

Tarih: 01 Şubat 2011

Şubat 2011’de Malatya gündeminde bulunan konulardan biriside ithal hayvanların kesilmesi ve besicilerin mağdur edilmesi konusuydu. Besicileri  Yeşiltepe’deki canlı Hayvan Pazarı’nda toplayan  Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ın hedefinde Malatya Belediyesi bulunuyordu; "Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi yerli hayvan kesimi yapmayıp ithal hayvan eti satmaktadır. Bu da besicilerimizi mağdur etmektedir. Belediye başkanımız bir orta yolu bulacağız dedi, ancak Esenlik Şirketi genel müdürü belediye başkanına yanlış bilgi vererek, koltukları uğruna bütün fırıldakları çeviriyorlar. Türkiye'deki canlı hayvanlar üzerindeki oyunlara Malatya Belediyesi Esenlik marketler de dahil olmuştur." 

*

ŞEKER FABRİKASİ ÖNÜNDE ÜZÜMLÜ EYLEM

Tarih: 27 Eylül 2011

 Eylül 2011’de Özelleştirme kapsamında olan Malatya Şeker Fabrikası'nın kapatılmaması için gerek siyasi partiler ve gerekse de sivil toplum kuruluşları çeşitli basın açıklaması yapıyor ve duruma tepki gösteriyorlar. Ancak Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ın eylemi farklı olmuştu. 

Polatbaş; “Özelleştirmeye karşı değiliz ancak Malatya Şeker Fabrikası'nın da Sümerbank ve Tekel fabrikalarının akıbetine uğramasından korkuyoruz. İhaleye, amacı dışında kullanılamaz ibaresi eklenmelidir. Fabrika amacı dışında özelleştirilirse bu Malatya'ya ihanettir" şeklinde konuşmuş ve kasalardaki Arapgir üzümlerini katılımcılara ve basın mensuplarına dağıtarak, "Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir" sözleriyle de mesajını göndermişti.

*

ŞEKER FABRİKASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ  ŞAPKASINI YAKARAK TEPKİ GÖSTERDİ 

Tarih: 1 Aralık 2011

Malatya Şeker Fabrikası ihaleye grup olarak çıkılan 4 fabrika ile birlikte özelleştirilme ihalesi yapılmıştı. Şeker Fabrikası’nın önünde çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katıldığı eylemde bukez Bayram Polatbaş farklı bir eyleme imza atıyordu. 

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş,  "Fabrikanın satılmasını engellemek için yaptığımız tüm çalışmalardan bir sonuç alamadık" dedi. 4 fabrika için verilen fiyatın sadece Malatya Şeker Fabrikası arazinin bedeli bile değil. Herkes şapkasını önüne eğsin. 'Malatya'nın ekmeği elinden gidiyor üretici mağdur oluyor' dedik, kimse sesimizi duymadı. Herkese günaydın diyorum ve şapkayı yakıyorum. Canıma da mal olsa, bundan sonra Malatya'ya gelecek olan tüm yetkilileri protesto edeceğim" ifadelerini kullanmış ve üzerine kolonya dökülen şapkasını ateşe verip, yere atmıştı.

*

BİR AK PARTİLİYİM, BİZİ YÖNETENLERİ PROTESTO EDİYORUM

Tarih: 23 Aralık 2011

Şimdiki AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Aralık 2011’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı sıfatıyla Malatya’ya  "Dünyadaki Demokratik Gelişmelere Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisi'nin ve Türkiye'nin Katkısı" konulu konferans için Malatya’ya gelmişti.

Çavuşoğlu’nun gündeminde Avrupa konusu olsa da, Malatya’nın gündeminde Malatya Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi konusu vardı. Belediye Konferans Salonu’nda Sunucu Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın konuşma yapması için kürsüye davet ettiği esnada arka koltuklarda oturduğu yerden ayağa kalkan Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş,Şeker Fabrikası’nın özelleştrilmesini şöyle protesto etmişti;  "Bizi yönetenleri protesto etmek için buraya geldim. Bir AK Parti mensubu olarak buraya geldim. Bir Milli Görüşçü olarak buraya geldim. Bir Malatyalı olarak buraya geldim. Malatya'nın değerleri birilerine bir bir peşkeş çekiliyor. Burada kimsenin sesi dahi çıkmıyor. Ben burada Allah için, Allah rızası için herkesin sağduyulu olmasını, Malatya Şeker Fabrikası'nın 500 milyon TL değerinde olduğunu söylemek istiyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Ben burada provokatör değilim. Ben Milli Selamet Partisi'nden, Refah Partisi'nden, Fazilet Partisi'nde yöneticilik yaparak buralara geldim. Bir muhtarım, Malatya kamuoyunun sesini duyurmak için buradayım. Hepinize saygılar sunuyorum, sağ olun, var olun. Allah yardımcınız olsun." 

Polatbaş, yaptığı eylemin ardından sivil polisler tarafından dışarı çıkarken, bazı partililerinde tepkisiyle karşılanmıştı.

*

MALATYALI ERMENİLERİ AĞIRLADI

Tarih: 30 Haziran 2013

Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) Başkanı Hosrof Köletavitoğlu’nun koordinatörlüğünde hazıran 2013’te Malatya’ya gelen yaklaşık 150 Ermeni, Ermeniler için kutsal şapelin bulunduğu Venk’i ziyaretlerinde, buranın bağlı olduğu Çamurlu Mahallesi (Köyü) Muhtarı Bayram Polatbaş tarafından köyde sabah kahvaltısı ikram edilerek ağırlanmışlardı.

Çamurlu Köyü Muhtarı Bayram Polatbaş ise, Venkli olarak, muhtar olarak dostlarını kendi köyünde, kendi yerlerinde ağırladıklarını belirterek şöyle demişti: "Bundan büyük mutluluk duyduk. Biz birbirimizi seviyoruz. Birbirlerimizin dostlarıyız. Biz camilerimize nasıl sahip çıkabiliyorsak, biz Malatyalılar olarak Ermeni vatandaşlarımızın değerlerine sahip çıkma özenini gösteriyoruz. Bugün dostlarımızla buluştuk.”

Polatbaş’a sarılarak teşekkür eden Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) Başkanı Hosrof Köletavitoğlu da, şunları söylemişti: ”Biz paylaşmanın gücünü anlayabilmiş insanlar olarak artık etrafımızdaki insanlara bunları daha iyi yansıtmamız lazım. Çünkü Anadolu, gerçekten kavruk bir kültür ile herkesi kucaklayan bir ana kucağı gibi, Anadolu bu sonunda. Gerçekten bunun o değerini, geçmişteki çok geçmişteki değerlerini yeniden yerine oturtmamız lazım. Hepimize düşen görevde bu.”

*

...VE SON EYLEM 

Tarih: 10 Kasım 2013

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ın son eylemi eski Malatya Devlet Hastanesi’nin yeniden faaliyete geçmesi için düzenlenen eylemdi. Yeni Devlet Hastanesinin hizmete girmesi ile birlikte eski Devlet Hastanesinin kapatılması nedeniyle düzenlenen eyleme katılan Bayram Polatbaş,  bir şey yapıldığı zaman halkında görüşünün alınması gerektiğini milletle diyalog içinde çözümlerin bulunmasını istemiş ve milletvekillerinin vatandaşların taleplerini Ankara’ya taşımadığını söyleyerek, “Bunların kulakları sağır!” demişti. Polatbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya’da yükselen sesi duyacağını belirterek, hastane için de gereğini yapacağına inandığını söylemişti.

HABER: malatyahaber.com- Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

FOTO: Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha Arşivi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız