SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ben Bu İşe Aşkla Bağlıyım"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:49:28
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde ‘Çalışan Anneler ve Emzirmenin Önemi’ konulu sempozyum düzenlendi. 

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü, TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönüllüleri Derneği Malatya Şubesi, İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve WBTİ (Dünya Emzirme Trendleri Girişimi)’nin ortaklaşa düzenlediği Sempozyu'mda anne sütünün önemi hakkında bilgiler verildi.

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde yapılan Sempozyuma Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönülleri Derneği Başkanı Hemşire Melek Kılıç, TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönülleri Derneği Malatya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik, Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumdan öncesi bir konuşma yapan TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönülleri Derneği Malatya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik, derneğin kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi vererek anne sütünün önemine değindi.

Tetik “Günümüzde özellikle sanayileşmenin artması, kadınların çalışma hayatına atılmasıyla beraber emziren anne sayısı azalmıştır. Bu yüzden bebeğini emzirmeye karar veren kadınların daha fazla yardıma ihtiyaçları vardır” diye konuştu.

TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönülleri Derneği Başkanı Hemşire Melek Kılıç ise derneğin çok önemli bir işlevinin bulunduğunu ifade ederek “TEMAS’ın açılımı Türkiye Emzirme ve Anne Sütü’dür. Bir araya geldiğinde TEMAS’ı oluşturuyor, bu çok anlamlı bir kelime, zaten bizim sloganımızda dokunmak ve temas etmek. Emzirme, örf ve ananelerimiz olmasına rağmen kadınlarımızın birçoğu maalesef bir süre sonra beklerini emzirmekten değişik nedenlerle uzaklaşıyor. Genellikle çalışma hayatından, annenin sütünün yetmediğinden, bebeğinin iyi beslenemediğinden, bebeklerinin kilo almadığından şikayetçi olarak kadınlarımız emzirmeyi kesmektedirler. 2013 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmasına göre Türkiye’de emziren kadın oranı yüzde 96’dır. 100 kadından 96’sı bebeğini aslında emziriyor. Ama daha sonraki verilere baktığımız zaman, yani ilk 6 aydan sonra emzirme oranı sadece yüzde 31,6 gibi çok kötü bir orana düşüyor. Bizde bu bilgiler ışığında yola çıktık ve sağ olsunlar görüştüğümüz her arkadaşımızdan destek alarak derneğimizi kurduk ve çok kısa sürede hızlıca büyüdük. Daha bir buçuk sene dolmadan Türkiye’de Malatya şubemizi açtık ve diğer şubelerimizi de ardı ardına açmaya devam edeceğiz. Biz bundan çok mutlu oluyoruz, bu işin savunucusu olmak çok farklı bir şey. Ben bu işe aşkla bağlıyım ve sizden de bu işe aşkla bağlı olmanızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener’de TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönülleri Derneği’nin çok önemli bir sorumluluk üstlendiğini dile getirerek “Bizler Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak varlık sebebimiz koruyucu hekimliktir. Sağlık sorunları oluşmadan önce onları nasıl önleriz, onların önüne nasıl geçebiliriz, nasıl ileride oluşabilecek olumsuzlukları önleyebiliriz onun peşindeyiz. Ve bu konuda da çalışıyoruz. Bizler Halk Sağlığı Kurumu ve Müdürlüğü olarak özellikle bebek grubunda daha sonra çocukluk yaş grubunda hizmetimizin ana ekseni aşılama. Aşılamadaki ana prensip de çocuklarımızı birçok hastalıklara karşı korumak. Ama koruyuculuk adına en önemlisi anne sütüdür diye düşünüyorum. Eğer anne sütü mü, aşımı diye tercih yapmamı isteseler ben hiç düşünmeden anne sütü derim. Aşıya nasıl önem veriyorsak anne sütünü de tekrar hatırlamamız gerekiyor. O nedenle bu derneğin kurulması çok anlamlı ve gecikmiş bir dernek olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız