SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ben de Bunu Yaşadım"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:37:44
A- A+ PAYLAŞ

4. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Malatya’daki kampta kalan Suriyeli mülteci çocuklara Arapça çocuk filmi gösterimi yapıldı. Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi Suriyelilerle sohbet etti.

Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi, jüri üyesi sanatçı Kenan Işık ve yönetmen Nazif Tunç birlikte Malatya’da yaklaşık 8 bin Suriyeli’nin mülteci olarak kaldığı Beydağı Konaklama Tesislerini ziyaret ederek, burada Suriyeli mültecilerle sohbet ettiler. Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi sohbeti esnasında 1962’de Gazze Şeridi’ndeki Şati mülteci kampında dünyaya geldiğini ve burada 14 yaşına kadar kaldığını hatırlatarak, “Ben bir Filistinli mülteci olarak Gazze’de yaşadım. Sizin ne durumda olduğunuzu çok iyi hissedebiliyorum. Çünkü geçmişte bizler yaşadık ve özellikle ben bunu yaşamış bir insanım. Siz mülteci olduğunuz zaman kalbiniz evin dışında yaşamaktadır. Sanıyorum ki bu ortam ancak kültürel ve sosyal ilişkilerle bunu bir şekilde üzerimizdeki bu yükü hafifletmiş oluyoruz. Tabii ki sinemanın olduğu yerde sıkıntılar ne kadar ağır olursa olsun o sinemanın varlığı üzerinizdeki yükü bir şekilde hafifletmiş oluyor. Burada yapılan festivali ben duyduğum zaman çok sevindim. Çünkü çocukların üzerindeki psikolojik yükün bir şekilde hafifleteceğini düşündüm. Bu mülteciliğin geçici olacağını düşünüyorum. Biz her zaman ileriye doğru bakıyoruz. İnşallah her şeyin en iyisi olacak” dedi.

Kenan Işık ise, Suriyeli mültecilerin kaldığı kampta Malatya Valiliği tarafından bir sinema atölyesini kurulacak olmasını duymaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, projenin hayata geçirilmesindeki en temel amacın buradaki Suriyeli çocukların Rashid Masharawi gibi içlerindeki duyguyu hayata geçirmek ve sinema eğitimi vermek olduğunu söyledi. Işık, “burada kurulacak olan bir sınıfla sinema ve sanat dersleri verilmesi bu projede Malatya Film Festivali’nin beşincisinde bu kampta yapılmış bir film belki de gösterilecek. Gelecekte Filistinli Yönetmen Rashid gibi sinema seven, sanat seven, ancak bu imkana sahip olmayan genç yetenekli sinemacılar yetişecek. Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Şuanda çok heyecanlıyım” dedi.

Suriyeli mültecilerin kaldığı kamptan sorumlu Vali Yardımcısı Latif Memiş, kamp içerisinde Suriyeli çocuk ve gençlere sinema eğitimi vermek için bir atölye kuracaklarını ve eğitimlere tanınmış yönetmenlerin davet edilerek verdirileceğini söyledi. Vali Yardımcısı, önümüzdeki yıl Malatya Film Festivali’nde mültecilerin kaldığı kampta çekilmiş bir filmin de yarışmaya girebileceğini belirtti.

Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi ile jüri üyesi sanatçı Kenan Işık, yanlarına gelen Suriyeli 2 çocuk ile yakından ilgilendiler. Etkinlikte Suriyeli çocuklara kurulan dev ekrandan Arapça çizgi film gösterimi gerçekleştirildi. Çocuklar film gösterimine yoğun ilgi gösterdiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız