SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ben Malatya'nın Bakanıyım'

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD)'nin 36. toplantısının konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'dı.

Malatyalı işadamlarının sorularını yanıtlayan ve "Ben Malatya'nın bakanıyım" diyen bakan Çağlayan'ın katıldığı geçtiğimiz haftaki toplantıyla ilgili olarak MİAD tarafından yayınlanan bülten şöyle:

"Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) 36. Aylık toplantısı konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan oldu. Ekonomi dünyasında sıcak gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Malatyalı İşadamlarının sorularını yanıtlayan Çağlayan; ekonomik gelişmeler ve tartışmalı günler geçiren siyasi gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu. 14 Mart Cuma İstanbul Holiday İnn Airporth Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya Malatyalı İşadamı, bürokrat ve akademisyenlerden oluşan 250 kişi katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ Uluslar arası piyasaların artık Türkiye’yi doğrudan etkilediğini belirtti. AKDAŞ yabancı yatırımların devam edip etmeyeceğinin önemli olduğunu vurguladı. Ülke olarak kaynaklarımızın birbirimizle uğraşarak boşa harcandığını ve bunun iç piyasalarda yavaşlamaya, durgunluğa yol açtığını ifade etti. AKDAŞ “Kar marjları düştü. Yüksek enflasyon ortamının olmadığı bir ortamda iş yaşamının alışkanlıkları da değişti. Düşük kur ihracat yapan işadamlarımızı zorluyor. Sürdürülebilir büyümeyi çok önemsiyoruz bunun sağlanması lazım. Siyasi tartışma ortamlarından uzak ekonomik büyümenin devamı şart. İş ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirler alınmasını hükümetimizden bekliyoruz. Kobilere yönelik kamu bankalarından finansman sağlanması gerekli. Sanayide bölgesel teşvik sitemine geçilmesi gerekiyor.” diyerek Sanayi ve Ticaret Bakanından öğrenmeyi bekledikleri konuları ve iş dünyası olarak önemsedikleri konuları belirtti.

“Kabul ederseniz ben bundan sonra Malatya’nın bakanı olarak sizin bakanınızım. Bundan da şeref duyarım. Malatya ile ilgili yapılacak her şeyi kendime görev kabul ederim. Bu taahhüdümü burada belirtmek isterim.” sözleri ile konuşmasına başlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer ÇAĞLAYAN Türkiye’nin geçmiş dönemlere göre çok farklı bir konumda olduğunu gelişimin devam edeceğini belirtti.
Dünyanın 17 Avrupa’nın 6. Büyük Ekonomisiyiz

Türkiye’nin sadece bir sektörde, otomotiv sektöründe 21 Milyar $ ihracat yaptığını söyleyen ÇAĞLAYAN “Resmi Kaynaklara göre her 100$’lık ihracatın 43$’ı ithalatla karşılanıyor. Kendi katma değerimize yöneldiğimizi görebiliyoruz. Merkez Bankasının döviz ve faiz konusunda yaşattığı sıkıntıya rağmen ihracat yapıyoruz. Merkez Bankasının bağımsızlığı Türkiye ekonomisinden istikrardan bağımsızlık anlamına gelmez. Merkez Bankası Başkanı yazılı bir açıklamada bulundu. Diyor ki şirketleri iflas bekliyor. Aslında ABD’deki şirketlerin bir kısmından bahsediyor. Ancak basına çıkan manşetlerden böyle anlaşılmıyor. 2001 yılında kamunun toplam iç-dış borcunun GSMH’ya oranı %90’lardayken geldiğimiz noktada bugün %40 oranına düşmüş. Unutmayalım bu ülkede kriz döneminde %7000 ile borçlanıldı. Yüksek faizle 10 günlük borçlanmalar yapılıyordu. Şimdi 25-30 senelik borç alabiliriz. 2007 yılında ülkemize giren doğrudan yabancı sermaye 21 Milyar $ 2008 yılında da yabancı sermaye girişi devam edecek. Birçoğunuz belki de bilmiyor ama Türkiye dünyanın 17. Avrupa’nın 6. en büyük ekonomisi. Dünyada üretilen her 1000 aracın 14 tanesi ülkemizde üretiliyor. Avrupa da kullanılan 2 televizyonda 1’i burada üretiliyor. 2023 hayal ve hedeflerimiz var. İlk 10 büyük ekonomi içinde olacağız. Sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik sistemine geçeceğiz. Sanayi envanteri çıkarılması çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin her yerindeki fabrikaların tek tek işletme kapasitesini, istihdam oranlarını, ne ürettiklerini çıkaracağız. Buna göre sanayi stratejimizi belirleyeceğiz.

Sosyal güvenlik reformunda kimse kazanılmış haklarını kaybetmiyor. Sistem kirlenmiş artık taşımıyor bu yükü. Yapılan değişiklikler şimdiye kadar siyasetçilerin özensiz yanlış politikalarının sonucu alınması gereken tedbirleri içeriyor. GSMH hersaplamasında AB normlarında yeni hesaplama yöntemine geçtik. Bu ay sonunda açıklanacak rakamlarla 650 milyar $ GSMH’ya ulaşacağız. 2012 yılında 1 trilyon psikolojik sınırını aşmak istiyoruz. Ekonomimiz artık çok güçlü kriz ortamlarından etkilenmiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmasından sonra toplantıya katılan misafirlerin sorularını yanıtlayan Bakan ÇAĞLAYAN Malatyalı İşadamlarının her zaman yanında olduğunu belirterek teşekkürlerini sundu.

NURCEPHE ve ÖZYAŞAR şirketlerinin sponsorluğunda yapılan toplantı sonunda Zafer ÇAĞLAYAN’a MİAD adına teşekkür plaketini Mahmut ÇALIK verdi. Toplantıya katılan Malatya Aktif İşadamları Derneği de Bakan ÇAĞLAYAN’a Malatya’nın meşhur kayısısını sundu. MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ’da yoğun programı içinde davetlerini kabul eden Zafer ÇAĞLAYAN’a teşekkür etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız