SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Beni Görevden Almayın'

A- A+ PAYLAŞ

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, kurumun yönetim kurulundan görevine devam etmesine izin vermelerini istedi ve yönetim şeklinde değişiklik yapacağı sözünü verdi.

Sevgilisini kayırdığı için bankanın oluşturduğu özel bir kurul tarafından hakkında bankanın etik kurallarını ihlal ettiği sonucuna varılan Wolfowitz, bankanın yönetim kurulu üyelerine, istifa etmemesi gerektiğini söyledi.

Bush yönetiminin Wolfowitz'e destek vermesinin ardından banka yöneticilerinin, görüşmelere devam etmesi bekleniyor. Wolfowitz, sevgilisinin, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başlaması sırasında daha yüksek maaşlı bir göreve terfi etmesini sağlamıştı.

Dünya Bankası tarafından kurulan özel bir kurul tarafından yapılan değerlendirmenin ardından "suçlu" bulunan Wolfowitz, yönetim kurulu üyelerinin önüne çıktı. Kurul Wolfowitz'den savunmasını istedi. Wolfowitz'in kurulda yaptığı savunma daha sonra avukatları tarafından basına dağıtıldı.

Yönetim kuruluna hitaben bir konuşma yapan Wolfowitz, kurula "Sizden karar alırken adil olmanızı rica ediyorum" dedi. Kurulun alacağı kararın sadece kendisini değil, Dünya Bankası'nın ve ABD'nin dışarıdaki imajını da zedeleyeceğini savunan Wolfowitz, görevine devam etmesine izin verilmesini istedi. Wolfowitz, görevinde kalması halinde de yönetim şeklinde değişiklik yapacağı vaadinde bulundu. Wolfowitz, hakkında yürütülen soruşturmaların da kurumu uzun süreli zararlar vereceğini ifade etti. Wolfowitz, "Eğer yönetim şeklimi ve liderliğimi tartışacaksanız bunu destekliyorum, hadi yapalım. Bu adil ve yasaldır. Ancak bu çıkar konusunu geride bırakalım" dedi.

Wolfowitz, sevgilisi Saha Rıza'nın maaşını artırdığını ve yüksek miktarda ikramiyeler verdiğini yeniden doğrularken bu kayırmaların ise "kendisinin ilişkisindeki denetleyici rolüyle ilgili çıkar çatışmasından dolayı kaynaklanan bazı zor durumları çözmek için varılmış mantıklı bir anlaşmanın" parçası olduğunu söyledi.

Beyaz Saray ise daha önce destek verdiği Wolfowitz'in hatalı olduğunu dün ilk kez kabul etti; ancak yine de bunun görevinden alınması için bir gerekçe oluşturmadığını belirtti. Banka yönetim kurulunun Wolfowitz'i görevden alma yetkisi bulunuyor.

Yaklaşık 1 ay önce ortaya çıkan skandal, 185 ülkeyi kapsayan bankanın sarsılmasına yol açmıştı. Avrupa ülkeleri de skandalın ardından ABD Başkanı George Bush tarafından bu göreve atanan Wolfowitz'in istifa etmesini istediklerini bildirmişler ve bankanın dünyada fakirlikle mücadele etme girişimlerini olumsuz etkilediğini savunmuşlardı.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı Yardımcılığı yapan ve Irak Savaşı'nın mimarlarından olan Wolfowitz, Bush tarafından aday gösterilmesinin ardından Haziran 2005'te bu göreve getirilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız