SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Benim Adamım Mantığı Yanlış"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:07:07
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nin 2013-2014 akademik yılı açılış töreni bugün İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

Törende İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından Fazilet ve Saadet Partisi Eski Genel Başkanı, Refahyol Hükümeti’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, 5, 6, 20 ve 21.  Dönem Malatya Milletvekili hemşehrimiz Recai Kutan’a ‘Türkiye’nin kalkınmasındaki somut ve son derece önemli katkıları ve Türk siyasi hayatına kazandırdığı kalite” nedeniyle ‘Fahri Doktora Beratı’ sunuldu.  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de üniversitenin akademik yıl açılış törenine bir mesaj göndererek İnönü Üniversitesi akademik personeli ve öğrencilerinin yeni akademik yılını kutladı. 

Açılış dersini özellikle Rusya’da gerçekleştirdiği projelerle tanınan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Malatyalı işadamı Dr. Erman Ilıcak’ın verdiği İnönü Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde hem Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, hem Fahri Doktora beratı sunulan Recai Kutan siyaset kurumuna, bilim dünyasına ve gençlere önemli mesajlar verildi. 

Rektör Çelik’den Akademik Camianın Değişen Siyasete Göre Pozisyon Almasına Eleştirel Yaklaşım

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi’nin artık kendi içinden 2. bir üniversite çıkaracak kadar geliştiğini ve Battalgazi Kampüsü’nde kurulması için YÖK’e sunulmak üzere senato kararı aldıkları Tarım ve Teknoloji Üniversitesi için tüm altyapıyı hazır hale getirdiklerini vurguladığı konuşmasında, İstanbul ve Ankara’da apartman dairelerinde kurulan üniversitelerin açılmasına izin verilmesini eleştirdi. Prof. Dr. Çelik, bu üniversitelerin çoğunun bir kampüse bile sahip olmadığını vurgulayarak, bu kurumların üniversite değil, kurs veren merkezler görüntüsüne sahip olduğunu kaydetti. 

Rektör Çelik, rektör atamaları yapılırken ve yüksek öğretim üst kurullarında görev yapacak üyelerin seçiminde bilimsellik ve liyakatin en önemli kriter olması gerektiğine dikkat çekerek “Unutulmamalıdır ki siyaset kurumuna göre şekillenen ve siyasetteki değişimlere paralel olarak sürekli değişen bir yüksek öğretim ülkemizin kalkınmasına hiçbir fayda sağlamayacaktır” dedi. 

Kutan ‘Boyunuzdan Büyük İşlere Kalkışın’ Dedi  Öğrencilerden Büyük Alkış Aldı 

Törende Fahri Doktora unvanı verilen Saadet Partisi Eski Genel Başkanı hemşehrimiz M. Recai Kutan ise üniversiteli gençlere seslenerek “Size sunulan ile yetinmeyin. Sorgulayın ve eleştirin. Bilirsiniz bizde bir söz vardır. Derler ki ‘Boyundan büyük işlere kalkışma’. Siz tam tersini yapın ve boyunuzdan büyük işlere kalkışın” dedi. Recai Kutan’ın bu sözleri salonda büyük alkış aldı. Kutan, 83 yaşında Fahri Doktora unvanı verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek “Türkiye ve Malatya için yaptığımız hizmetleri taçlandıran bu takdir duygusu için rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik’e şükran duygularımı iletiyorum” diye konuştu. 

Açılış dersini veren Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Holding olarak İnönü Üniversitesi öğrencileri için bu yıl 2 milyon TL’lik burs tahsis edeceklerini açıkladı. 

Malatya Valisi Vasip Şahin ve AKP Malatya Milletvekili, TBMM Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da birer konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Gül: Üniversitelerden Beklentimiz Gençlerimize Uluslararası Vizyon Kazandırmalarıdır 

İnönü Üniversitesi’nin 2013-2014 akademik yılı açılış töreni, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in ev sahipliğindeki törene ‘Fahri Doktora Beratı’ verilen SP Eski Genel Başkanı Recai Kutan, Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, 2.Ordu Kur. Bşk. Ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Hekimhan Belediye Başkanı Sait Özoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk, açılış dersini veren Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak, İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve ulusal gazetelerin köşe yazarları katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların kutlama mesajları okundu. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’e hitaben yazdığı kutlama mesajında üniversitelerin küresel dünya düzeni içindeki işlevlerine vurgu yaparak “Üniversitelerimizden beklentimiz dünyada yaşanan gelişmeler ve değişimler doğrultusunda gençlerimize uluslar arası vizyon kazandırmalarıdır” dedi. 

Üniversitelerin Türkiye’yi yarınlara hazırlayan kurumlar olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin proje üretmelerini, bilimsel yayın sayılarını arttırmalarını, ar-ge çalışmalarına yoğunlaşmalarını, farklı buluşlar ve akademik çalışmalarla küresel rekabete katılabilmelerini çok önemsediğini kaydetti. 

Bilgi üreten ve paylaşan, nitelikli insan gücü yetiştiren üniversitelerin bilimsel çalışmaları ve ürettikleri teknolojiyle ülke kalkınmasının itici gücü olduğunu da ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mesajının sonunda İnönü Üniversitesi öğrencilerinin kendi öz değerleri ile evrensel değerleri aynı potada eriterek insanlığa yararlı birey olacaklarına inandığını ve bu yoldaki mücadelelerini kutladığını söyledi. 

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenocak ve Yüksek Mimar Toydemir’e Teşekkür Belgesi 

İnönü Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer kutlama mesajlarının okunmasından sonra İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim elemanları ve öğrencileri Malatya türkülerinden oluşan mini bir konser verdi. 

Konserden sonra, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak’a hukuk fakültesinin kuruluşunda ve akademik altyapısının geliştirilmesinde gösterdiği başarı için, Mimar Turgut Toydemir’e ise, Battalgazi Kampüsü Master Planı ve üniversitenin diğer mimari projelerinin hazırlanmasında verdiği katkı için teşekkür belgesi verildi. 

Rektör Prof. Dr. Çelik: Hükümetimizin 2. Üniversite Hazırlıklarımıza Karşılık Vereceğine Yürekten İnanıyorum 

İnönü Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde ilk konuşmayı Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik yaptı. 

Konuşmasında ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı ve 4 dönem Malatya Milletvekilliği yapan M. Recai Kutan’a ‘Fahri Doktora’ unvanı verilmesinin gerekçelerini açıklayan Prof. Dr. Cemil Çelik, Recai Kutan’ın Türk siyasetinde çok alışık olunmayan centilmen kişiliği, kendine has kibar ve beyefendi uslubu ile Türkiye’de her kesimin beğeni ve takdirini kazanmış ender siyasi şahsiyetlerden biri olduğunu söyledi. Kutan’ın Türkiye’nin kalkınmasında ve Malatya’daki birçok devlet projesinin hayata geçirilmesinde son derece önemli ve somut katkıları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çelik, “Bugün İnönü Üniversitesi olarak kendisine takdim edeceğimiz “Fahri Doktora’ unvanı onun sahip olduğu bu güzel meziyetlerin küçük ama anlamlı bir takdiri olarak anlaşılmalıdır” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik 39 yıllık bir geçmişe sahip İnönü Üniversitesi’nde, 2013 – 2014 akademik yılı itibariyle 33 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, bu öğrencilerden 500’ünün yabancı uyruklu, 3000’e yakınının ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde olduğunu kaydetti. Üniversitenin akademik personeli hakkında da bilgi veren Rektör Çelik, üniversitenin bilim kadrosunun 700’ü öğretim üyesi olmak üzere toplam 1500 akademik personelden oluştuğunu belirtti. 

İnönü Üniversitesi’nin bünyesindeki 13 fakülte, 5 enstitü, 3 yüksek okul, 12 meslek yüksek okulu, 1 konservatuar ve 20’ye yakın araştırma ve uygulama merkezi ile Türkiye’nin gelişmiş üniversitelerinden biri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Cemil Çelik, “Bu gelişmişlik kendi içimizde artık 2. Bir üniversiteyi çıkarma düzeyine kadar erişmiştir” dedi. 

Apartmanlarda Kurulan Üniversiteleri Eleştirdi, Battalgazi’de 2. Üniversite İçin Siyasi İradenin Desteğini İstedi 

Türkiye’de ikinci, üçüncü, dördüncü ve daha fazlasının İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kurulduğunu hatırlatan Çelik, bu üniversitelerin birçoğunun iki apartman birleştirilerek kurulduğunu, bir kampüsleri bile bulunmadığını vurgulayarak “İki apartman birleştirilerek ‘çocuklarınıza eğitim vereceğiz’ diyerek hep aynı konseptte üniversiteler kuruluyor. Bu üniversiteler öğretim elemanı ihtiyaçlarını da Anadolu’daki üniversitelerden karşılıyorlar. Ben bunu çok mantıklı bulmuyorum. Biz İnönü Üniversitesi olarak Malatya’nın ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde devlet üniversitesi statüsünde Tarım ve Tarım Teknolojileri konseptinde bir üniversite açılmasını istiyoruz. Bu anlamda 2. Üniversitenin Battalgazi kampüsümüzde açılması için bütün altyapıyı hazırladık. Büyükşehir Malatya’nın 2. Üniversiteye hazır olduğunu net bir şekilde hazır olduğunu vurgulamak istiyorum. Geriye kalan, yapılması gereken tek şey siyasi iktidarın duyarlılık göstermesidir. Ben hükümetimizin yapılan bütün bu hazırlıklara karşılık vereceğine yürekten inanıyorum” dedi. 

Akademik Camia Değişen Siyasete Göre Şekillenmemeli  

Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör atamaları ve yüksek öğretim kurullarına üye seçimi süreçlerine de değindiği konuşmasında, bu tür atama ve üye seçiminde etkili olması gereken kriterlerin liyakata ve bilimsellik olması gerektiğine vurgu yaptı. Siyaset kurumuna göre şekillenen ve siyasetteki değişmelere paralel olarak sürekli değişen bir yüksek öğretimin Türkiye’ye hiçbir şey kazandıramayacağının altını çizen Prof. Dr. Çelik, “Siyasetçilerin bu benim adamımdır, istediğimi yaptırırım mantığı ile yaptığı atamalar çok geri bir anlayıştır” eleştirisini getirdi. 

İnönü Üniversitesi olarak bilimsel araştırma ve bilimsel yayınlar bağlamında uluslararası akademik dünyada her geçen gün güçlenen bir müktesebat oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Üniversitemiz bir yandan akademik standartlarını yükseltirken bir yandan da fiziki şartlarını hızla geliştirmektedir” diye konuştu. 

Rektör Prof. Dr. Çelik, üniversite-iş dünyası işbirliğine ivme kazandıracak olan Teknokent binası ve mühendislik fakültesi ek bloklarının tamamlandığını, kısa süre önce Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile temeli atılan Karaciğer Nakil Hastanesi ve öğrenci yaşam merkezi, Kale MYO binası ve Hekimhan öğrenci yurdunun 2014 yılı içinde tamamlanarak hizmet vermeye başlayacağını açıkladı. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Çelik, konuşmasının öğrencilere seslendiği bölümünde ise “İnönü üniversitesi 33 bin öğrencisi, 5000’i aşkın akademik ve idari personeli ile büyük bir ailedir. Geleceğinizi burada şekillendireceksiniz. Üniversitemizde hemen her alandaki imkânları iyi değerlendiriniz. Diğer yandan üzerinde yaşadığımız toprakları bize vatan yapanları, onların emanetlerini asla unutmayınız” dedi. 

Rektör Çelik, konuşmasının sonunda ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, üniversite olarak isimlerini taşıdığımız İsmet İnönü ve Turgut Özal’ı, tüm şehitlerimizi ve üniversitemize katkı sunup bugün hayatta olmayan hocalarımızı rahmetle anıyorum” sözleri ile bitirdi. 

Fındıklı: Bilgiyi Paraya Çevirmeliyiz 

Akademik yıl açılış töreninde AKP Malatya Milletvekili, Enerji ve Bilim-Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da bir konuşma yaptı. AKP Hükümeti olarak üniversitelerden beklentilerini dile getiren Fındıklı şunları söyledi: “Üniversitelerden beklentilerimiz şudur: Biz dünya ile yarışan bir ülkeyiz, bölgemizin lider ülkelerinden biriyiz, öyle ise üniversitelerimizde inovasyona yönelik, AR-GE’ye yönelik, araştırmaya yönelik, patente yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerekir. Bu konuda yeni hazırladığımız ve parlamentoya sunduğumuz Patent Yasası ile birlikte öğretim elemanlarımızın şirket kurma, aldıkları patentleri ticarileştirme konusunda, hem maddi desteklerini ve hem de önlerindeki bütün engelleri kaldırmış durumdayız”  Teknopark kapsamında üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmenin önemine dikkat çeken Fındıklı “ Ülkemizin bütün değerlerini yeni patentler almak suretiyle bilgiyi paraya, ekonomiye çevirebilmek adına tek güvencemiz üniversitelerimizdir” dedi. 

Vali Şahin: Demek ki Allah Bu Milletten Hala Umudunu Kesmiş Değil 

İnönü Üniversitesi’nin açılış töreninde Malatya Valisi Vasip Şahin ilginç bir konuşma yaptı. Şehrin yerel yöneticileri olarak üniversite ile işbirliği yapmak ve üniversitenin ürettiği imkanlardan yararlanmak için gerekli zemini yarattıklarını söyleyen Vali Vasip Şahin daha sonra şöyle konuştu: “Üniversitesi, sanayisi, şehri ve diğer kuruluşları, hep bir arada, tek bir yürek ve tek bir hedef politikası içerisinde birlikte İnşallah ilimizi ve ülkemizi belli bir noktaya taşımada üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bundan dolayı da övündüğümüzü söyleyebilirim. Tabi, ‘Âlimin ölümü, âlemin ölümüdür’, yine bir Hadisi- Şerif hatırlıyorum: ‘Allah bir toplumu helak etmek isterse, önce içinden âlimlerini çeker alır.’ Ben şükrediyorum; bizim Allah’a şükür âlimlerimizin sayısı, bilginlerimizin sayısı, bilim insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Onların kaliteleri her geçen gün artıyor. Demek ki, Allah, bu milletten halen ümidini kesmedi, halen bu millete o yüklediği misyonu devam ettiriyor, ondan bir takım görevler bekliyor. Bu noktadan baktığımızda coğrafyamız yetim bir coğrafya ve bu yetim coğrafyada bizlerde yetim insanlarız. Coğrafyamıza göre, ailelerimizin 14-15 yaşındaki en büyük çocukları mesabesindeyiz. Dolayısıyla coğrafyamızdaki diğer kardeşlerimiz gözlerini ve yüreklerini bizlere çevirmiş ve bizlerden imdat bekliyor”. 

SP Eski Genel Başkanı Recai Kutan’a Fahri Doktora Beratı 

Vali Şahin’in konuşmasından sonra İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Türkiye’ye yaptığı somut ve çok önemli hizmetleri ve Türk siyaset hayatına kazandırdığı kalitenin takdir ifadesi olarak Saadet Partisi Eski Genel Başkanı, Refahyol Hükümeti’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, 4 dönem Malatya Milletvekilliği yapan Mehmet Recai Kutan’a Fahri Doktora Beratı takdim etti. 

Açılış Dersi Dr. Erman Ilıcak’tan 

Fahri Doktora Beratı’nın takdiminden sonra açılış dersine geçildi. 

İnönü Üniversitesi’nin akademik yıl açılış dersini Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Malatyalı işadamı Dr. Erman Ilıcak verdi. Doğduğu şehrin üniversitesinde, öğretim üyeleri ve öğrenciler karşısında kendisine konuşma imkânı verilmesinin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Ilıcak, “Açılış dersini vermek benim için büyük onur. Bu nedenle rektörümüz Sayın Cemil Çelik’e teşekkür ederim” dedi. 

Konuşmasında yaşam öyküsünü anlatan Erman Ilıcak, Anavatan Partisi iktidarı yıllarında ODTÜ’de öğrenci iken birçok kimsenin bir gecede zengin olduğunu gözlediğini belirterek “Açıkçası ben de o yıllarda bu insanlara imreniyordum” şeklinde konuştu. 

ODTÜ 3. Sınıfta iken ENKA Holding’de staja başladığını, daha sonra ise girişimci ruhunun tetiklemesi sonucunda kendi şirketini kurduğunu söyleyen Ilıcak, Rönesans Holding’de bugün 36 bin kişinin çalıştığını, holdingdeki tek akraba olarak da kız kardeşi olduğunu söyledi. Ilıcak, iş dünyasının üniversiteler ile sıkı bir işbirliği yapması gerektiğine işaret ederek, “Biz bu yıl İnönü Üniversitesi öğrencileri için 2 milyon TL burs tahsis ediyoruz. Burs verdiğimiz öğrencilere bu yıl 200 yeni öğrenci ilave ediyoruz” açıklamasını yaptı. 

Recai Kutan’a Fahri Doktora Beratı verilerek ömrünü ülkesine adamış bir siyaset adamına vefa gösterilmesinden kendisinin de mutluluk duyduğunu ifade eden Ilıcak, “Az önce değerli büyüğümüz Recai Kutan’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimini izledik. Abartmıyorum, üniversiteden öğrendiğimden çok daha fazlasını Recai Ağabey’in yaşam öyküsünden öğrendim” diye konuştu.

Açılış töreninden sonra konuklar onuruna yemek verildi. 

Haber-Fotoğraf: Niyazi DOĞAN – Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız