SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Benim Hayatım Burada"

0
Güncellendi - 2018-10-01 01:15:42
A- A+ PAYLAŞ

Öğrencilik yıllarında başladığı Arslantepe’deki kazı çalışmalarını hem profesör hem de Kazı Başkanı olarak sürdüren Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane, “Çok genç yaşta başladım ve devam ettim. Benim hayatım burada” dedi.

İtalyan Marcelle Frangipane (70), Arslantepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarına ilk olarak 1976 yılında katıldı. O yıllarda öğrenci olarak kazı çalışmalarına katılan Frangipane, yeni buluntular üzerine çalışmalarını sürdürdü. Öğrenci olarak başladığı kazı çalışmalarına profesör unvanını aldıktan sonrada devam eden Marcelle Frangipane, 1994 yılından buyana Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı olarak devam ediyor.

"UZUN YILLAR ÇALIŞTIM AMA DAHA BİTMEDİ"

43 senedir Arslantepe Höyüğünde kazı çalışmalarına katıldığını kaydeden Frangipane, “Çok genç yaşta başladım ve devam ettim. Her sene daha önemli buluntular elde ettik. Çalışmaları sevdim, beğendim. Arkeoloji çok zaman alıyor. Tarih rekreasyonu yapmak için çok zaman gerekiyor. Burası benim hayatım. Çok uzun yıllar çalıştım ve çalışmalar daha bitmedi, var” diye konuştu.

"DEDE BURADA ÇALIŞMIŞ, BABA BURADA ÇALIŞMIŞ, ŞİMDİ ÇOCUK ÇALIŞIYOR"

Frangipane, Arslantepe’deki kazı çalışmalarında bir aile gibi çalıştıklarını ifade ederek, “Dede burada çalışmış, baba burada çalışmış, şimdi çocuk çalışıyor. Bu Arslantepe için önemli. Bütün Orduzu, bu yerin kendilerinin yeri olduğunu biliyor. Buraya bakıyorlar, koruyorlar. En güzel olan şey budur. Hiç problem yok, çok rahat çalışıyoruz. İşçiler bu işi seviyorlar. Uluslararası çok değişik bir ekip var. Türkiye ile birlikte İtalya, Almanya ve Amerika’dan kazı çalışmalarına gelenler var. Burada hep beraber Malatya, Fırat bölgesi, Anadolu ve Önasya tarihi araştırması yapıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOK SAYIDA KONFERANS VERDİ

Arslantepe’yle ilgili 43 yılda çok sayıda konferans veren Frangipane, “İstanbul’da, Antalya’da, Ankara’da konferanslar yaptım ama dünyada birçok ülkede konferans istiyorlar. Beni Arslantepe için davet ediyorlar. Demek ki dünyada arkeologlar Arslantepe’yi tanıyorlar, biliyorlar. Önemli bir yer, önemli bir araştırma burada var, bunun için konferans istiyorlar. Konferanslara katılıp, fotoğraflarını gösteriyorum, bu Arslantepe için önemli. Bu sene İngiltere ve farklı yerlerden misafirler geldi. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya konferanslar verdim. Bu sezon kazı çalışmaları bitince Avusturalya’ya gidip 3 ya da 4 konferans vereceğim. Bu Arslantepe için önemli. Dünyada herkes Arslantepe’yi tanıyor. Bunu halka ve turistlere de anlatmak lazım” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Kaç tane Türk bilim adamı yetiştirmiş.
    0
    0
    Yanıtla