SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Berat Kandili Malatya'da da Kutlandı

0
Güncellendi - 2019-04-20 01:41:05
Berat Kandili Malatya'da da Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

Berat Kandili 19 Nisan Cuma'yı 20 Nisan Cumartesi'ne bağlayan gece Malatya'da da idrak edildi.

Malatya'da, kent merkezindeki tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nde İl Müftülüğünce düzenlenen programda, imamlar Mehmet Şentürk ve Ramazan Dinç mevlit okudu.

Camiye giren vatandaşlara Malatya İl Müftülüğünce gül suyu ve şeker ikram edildi.

Mevlit okunmasının ardından İl Müftüsü Ümit Çimen, vaaz verdi.

Çimen, gecenin üç aylar içerisinde rahmet gecelerinden birisi olduğunu belirterek, "Recep, şaban ve ramazan ayı biz Müslümanların dini hayatında çok önemli bir yeri olan bir hasat mevsimidir. Bir rahmet mevsimidir. Rabbimizin bize bir fırsat iklimi olarak lütfettiği bir zaman içerisindeyiz." diye konuştu.

Vaazın ardından Çimen, vatandaşlarla namaza durdu.

BERAT KANDİLİ..

Berat Kandili, 8 Mart'ta başlayan üç ayların ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

"Beraet" kelimesinin kısaltılmış ifadesi olan berat, İslam inancına göre günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Ayrıca hicretin ikinci senesi şaban ayının 15'inci günü, Hazreti Muhammed ziyaret için gittiği Beni Seleme yurdundaki mescidde öğle namazının ikinci rekatını kılarken, kıblenin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram yönünde değiştiği hakkında ayet indi.

Hazreti Muhammed ile cemaatin bu esnada yönünü Kabe'ye çevirmesiyle birliğin sembolü olan bu tarihi olay, Berat gecesini değerli kılan başlıca nedenlerden birini oluşturuyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

MESAJLAR..

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Yüce Rabbimizin (cc) af ve merhametinin yeryüzüne sağanak olup yağdığı, günah, borç ve cezadan kurtuluşa vesile olan Berat Gecesi’ni idrak etmenin huzurunu yaşamaktayız.

Sayısız hikmeti uhdesinde barındıran bu kutlu gecede elleri semaya açarak Yüce Allah’tan af ve mağfiret dilemek, Şaban Ayı’nın manevi lezzetlerini doyasıya tatmak, muhtaçlara el uzatmak, inananlar için son derece ulvi bir vazifedir.

Ramazan Ayı'nı müjdeleyen ve "Kurtuluş, arınma, af" anlamlarını taşıyan, Berat Gecesi, gerek nefsimizi muhasebeye tabi tutmak, gerek amellerimizi hayra tebdil eylemek ve Cenab-ı Hakk'ın (cc) rahmet ve mağfiretine nail olabilmek bakımından biz inananlar için muazzam fırsatlar sunmaktadır.

Bu bağışlanma gecesinde sıla-i rahimde bulunmak, komşularımızı, yetim ve öksüz çocuklarımızı, Şehit Ailelerimizi ve Gazilerimizi hatırlayıp onlarla hemhâl olmak, hem Cenab-ı Hakk'ın rızasına hem de kadim gelenek ve göreneklerimize uygun olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Muhterem Malatya Halkımızın, Aziz Milletimizin ve bütün İslam Âlemi'nin Berat Gecesi'ni tebrik ediyor, bu kutlu gecenin bütün insanlığın affına vesile olmasını, bütün dünyaya barış ve huzur getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: "Rahmet ve mağfiret ayı mübarek Ramazan ayının müjdecisi Berat kandiline kavuşmanın milletimiz ile birlikte idrak etmenin mutluluk ve heyecanını yaşamaktayız.

Berat; Yüce Allah (C.C) ‘ın affı ve bağışlayıcısı; günah borç ve cezadan kurtulmak manalarına gelmektedir. Rabbimizin kullarına rahmetle nazar ettiği bu önemli gece af dilemenin, arınmanın, elleri duaya, gönülleri semaya açmanın, doğrudan Yüce Allah (C.C.)’a yönelip mağfiret iklimine girmenin vaktidir.

Hayrın, bereketin ve tüm güzelliklerin bol bol ihsan edildiği bu ulvi gecede ellerimizle beraber gönüllerimizi de açarak böyle mübarek bir gecenin fazilet ve bereketinden uzaklaştıran, kin, düşmanlık, kibir, ana-babaya isyan ve birbirimize dargınlık ve küskünlük gibi davranışları terk etmeliyiz. Daima sevgi, muhabbet ve kardeşlik duyguları içinde yaşamalı, muhabbetin, dostluğun ve kardeşliğimizin kıymetini bilmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; Milletimizin, tüm İslâm âleminin ve kıymetli Hemşerilerimin Berat gecesinin bereketli ve feyizli olmasını; bu mübarek gece vesilesiyle, Ülkemizin her türlü dert ve sıkıntıdan kurtulmasını; Ramazan ayına, günahlardan arınmış, beraat etmiş olarak girebilmeyi Yüce Allah’tan niyaz ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan mesajında şunları dile getirdi:

“Ramazan Ayı’nın müjdecisi, müstesna gecelerden Berat Kandili’ni idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat Gecesi, Müslümanlar tarafından çok iyi değerlendirilmelidir. Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve hatalardan kaçınmaları, günahlardan arınmaları ve Yüce Allah’ın sonsuz rahmet ve merhametine iltica etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta hemşerilerim olmak üzere milletimizin ve bütün İslam âleminin Berat Kandilini tebrik eder, bu gecenin insanlığa barış, huzur ve güzellikler getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Başkan Güder, İslam alemi için Berat Kandili’nin önemine dikkat çekerek, “Berat Kandili, Müslümanlar için kurtuluşa ermek ve günahlardan arınmak adına önemli bir fırsat gecesidir” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Berat Kandili dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Üç ayların mübarek gecelerinden olan ve on bir ayın sultanı Ramazan ayını müjdeleyen Berat Kandili, Müslümanlar için kurtuluşa ermek, günahlardan arınmak adına önemli bir gecedir. Hiç şüphesiz ki Berat’ın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Berat’ın yegâne sahibi Yüce Rabbimizdir. Kalbimizden kin, nefret, haset, öfke ve düşmanlık duygularını atıp, af yolunu tutan insanlar olmaya gayret etmeliyiz. Yüce Rabbimiz, bizleri affına mazhar kılması temennisiyle dua, niyaz ve yakarışlarımızda, sadece nefsimizi değil, eşimizi, çocuklarımızı, ailemizi, ana-babamızı, akrabalarımızı ve tüm insanlığı katmalıyız. Dualarımızda herkesin iyiliğini ve selametini talep ederek, Yüce Yaradan’dan beratımızı istemeliyiz. Birlik ve beraberliğimizin daimi ve tüm dualarda buluşmak temennisiyle aziz milletimizin, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin, hemşehrilerimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Berat Kandili’ni tebrik ediyorum. Berat Kandili vesilesiyle beratımızın önünde duran her türlü engeli bertaraf ederek birbirimizin beratına yardımcı olmayı, Ramazan-ı şerife barış, huzur ve güven içinde kavuşmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Mübarek Ramazan Ayının müjdeleyicisi bir Berat Kandiline daha kavuşmanın sevinci ve şükrü içerisindeyiz. Berat Kandili, Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine sığındığımız, gönüllerimizi tövbe ile arındırdığımız mübarek bir gecedir. ” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar yayımladığı mesajda; “Rabbimizin rahmeti ve nimeti geniş bir şekilde tecelli ettiği, dert, bela ve musibetlerden kurtuluşu ifade eden Berat, bu engin manaların gerçekleştiği müstesna bir gecenin adıdır. Kurtuluş, af ve arınma anlamına gelen Berat Kandili, bizlere bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz hatalardan ve günahlardan tövbe ederek, Yüce Rabbimizin rahmet ve mağfiretine sığınma fırsatı sunar. Bu gecede ibadet ve dualarla Rabbimize yakınlaşmalı, Yüce Mevla'ya, ailemize, çocuklarımıza, çevremize ve tüm insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlayarak, yeni bir ümit ve kararlılıkla geleceğimizi şekillendirmeye çalışmalıyız.

Bu duygularla Berat Kandil’inin tüm dünyada barışın, kardeşliğin, sevginin ve saygının hâkimiyetine vesile olmasını diler; ülkemizin ve İslam Âleminin mübarek gecesini tebrik ederim’’ ifadelerini kullandı.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan Beraat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kazgan mesajında, “Berat, zulmetten nura, esaretten hürriyete, günahtan sevaba yöneliş ve ulaşmanın adıdır. Bu kutlu gece Allah’ın kendisine kul olabilme şerefine ulaşan inananların beratına vesile olacağı bir gecedir. Kardeşliğin, dostluğun, sevginin, barışın ve bağışlanmanın ümit edildiği gecedir. Onbir ayın sultanı Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili’nin ülkemize, milletimize ve bütün İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Rabbim bu mübarek gecede bütün dualarımızı kabul buyursun. Bu geceyi Yüce Allah hepimizin affı, mağfireti, Beraati ile Alemi İslam’ın ve insanlığın kurtuluşuna vesile kılsın, inşallah” ifadelerine yer verdi.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Berat Kandili nedeni ile bir mesaj yayımlayan MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, kandil gecelerinin birlik ve beraberlik geceleri olduğuna dikkat çekti.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ramazan’ın müjdecisi, Cenab-ı Hakk’ın dünya semasına rahmetiyle tecelli ettiği Berat Gecemiz tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olsun. Yaradanın affına sığınmak, bağışlanma dilenmek için fırsat sunan Berat Kandili, aynı zamanda, insanlar arasındaki dargınlıkları, küskünlükleri gidermek, yıktığımız gönülleri, kırdığımız kalpleri onarmak için de bir fırsattır. Tüm vatandaşlarımız vicdani bir muhasebe yapacak, dargınlıkları ve küskünlükleri unutacak, barışın, dostluğun ve kardeşliğimizin pekiştirilmesi için çaba harcayacaktır. Bu duygularla milletimizin ve İslâm Alemi’nin Berat Kandili’ni tebrik ediyor, Cenab-ı Allah’tan bu mübarek gecenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (MTSO) Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Sınırsız af ve merhamet sahibi Yüce Allah'a sığınarak günahlarımızdan arınma, ilahi lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatını yakalayabileceğimiz, aynı zamanda Ramazan ayının müjdecisi olan kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat Kandili başta kendimiz olmak üzere çevremizdekileri affetme kapısını bizlere aralar.

Berat Kandili, Yüce Rabbimiz nezdinde beratımıza vesile olduğu, Rabbimizin affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir. Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Yüce Allah'ın affına erebilmek için yaratılanı affetme günüdür. Bu gece vesilesiyle her türlü fitne ve fesattan kendimizi ayrı tutmalıyız. Bu gecede, insanların kendilerini ve yaptıklarını bir kez daha gözden geçirmesi ve sorumluluklarını hatırlaması bakımından bir fırsattır. Bu duygularla İslam Âleminin ve Malatya'lı hemşerilerimizin Beraat Kandilini kutluyor, bu anlamlı gecenin aramızdaki gönül bağlarını, birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini, yapılan dua, istiğfar, tövbe ve tüm ibadetlerin kabulünü diliyorum.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız