SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bergüzar'da Arguvan Türküleri

A- A+ PAYLAŞ

TRT'nin büyük ilgi gören "Bergüzar" adlı müzik programında, 10 Kasım gecesi Arguvan ve Kangal yöresi türküleri çalınacak söylenecek.

TRT 2'de 10 Kasım Pazartesi gecesi saat 23.30'da başlayacak olan programla ilgili bilgiler şöyle:

"Yönetmenliğini ve Yapımcılığını Ali Bozkurt’un, sunuculuğunu Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Muzaffer Ertürk’ün üstlendiği Bergüzar programında her hafta olduğu gibi bu hafta da mahalli sanatçıların desteği ile halk müziğinin en güzel örnekleri verilmeye devam ediliyor. Programın bu haftaki bölümünde Arguvan ve Kangal yöresi deyişleri konu edildi. Malatya türküleri yöre ve yörede yaşayan insanların karakteri ve düşünce yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Arguvan müziği de kendi içinde farklılıklar gösterir ki bunların içinde en önemlisi Bektaşilik felsefesi uyarınca genellikle dedelik ve aşıklık geleneği ile törenlerde çalınıp söylenen deyişlerdir. Çok eskilere dayanır ve geleneksel olarak bu günlere kadar gelmiştir Arguvan ağzı, halka en yakın müzik olup çok yalındır ve konuşmaya yakın bir şekilde söylenir. Sözlerinde aman, soyğa, ölem, neydem gibi kelimeler bulunan yalın ve halkın konuşma dili şeklinde söylenen türküler duyarsanız buna Arguvan ağzı türkü diyebilirsiniz. Türkülerini yaşamının içerisinden çıkarmış olan Arguvan ağzı türküler birçok motifle bezenmiştir. Bu ezgilerde herkes kendinden mutlaka bir şeyler bulur. Arguvan türküleri, bazen sevda, hasret ayrılık, yoksulluk, fakirlik, bazen de acıların, dertlerin, dile getirdiği motiflerde haykırır, bize. Yaşantımızda kimi zaman hon türküsü, kimi zaman el taşında bulgur ezgisi, kimi zaman da cenazemizde ağıt olarak karşımıza çıkar. Bir bakıma yaşamın ta kendisidir Arguvan ağzı türküler. Yöresel ağızla söylendiği gibi "Aguvanın eşşeenin anırtısı bile adama dohanır" sözü son derece doğru ve haklı bir tespittir. Arguvan ağzı türkü Çamşığı’dan başlayıp Hekimhan, Akçadağ, Doğanşehir’den geçerek bir çizgi halinde Adana’ya ve Gaziantep’e kadar uzanır. Farklı yörelerde türkülerin farklı yorumlanması Arguvan ağzı olma özelliğini yitirtmez. Esas itibariyle Arguvan ağzı müzik uzun havalardan meydana gelmiştir. Hareketli makamları da daha ziyade aksak ritimlidir. Programın bu haftaki konuk sanatçıları mahalli sanatçılar Hikmet Karadeniz ve Erhan Yılmaz. Bergüzar programı ile doyumsuz bir müzik ziyafetine bekliyoruz.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız