SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Betonlaşma Sırası Topsöğüt'te!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:16:01
Betonlaşma Sırası Topsöğüt'te!.
A- A+ PAYLAŞ

Betonlaşma; Karakavak, Çilesiz ve Tecde’den sonra Topsöğüt’teki verimli tarım arazilerini ve yeşil dokuları tehdit etmeye başladı..  Yerel yönetim, kaçak yapılaşmayla ilgili mücadelede, mevzuat hazretleri ile araç-gereç ve personel yetersizliğinden zamanında ve etkin mücadele edemiyor.  Görevleri arasında verimli tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasını önlemek olan ve Valiliğe bağlı Toprak Koruma Kurulu ise müdahale edebilmek için yazılı şikâyet bekliyor.  Bölgede kaçak yapılaşmanın olduğunu kabul eden Yeşilyurt İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri “Maalesef çok sayıda kaçak imalat tespit ettik. Bunların bir kısmını mühürledik. Bölgenin tamamını kontrol etmek için özel bir ekip oluşturduk. Ekiplerimiz şu an bölgede incelemelerini sürdürüyor” diyerek bölgede kaçak yapılaşma olduğunu ve bunlarla mücadele için yeni ekip oluşturulduğu belirtirlerken, Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri gibi teknik uzmanlar “ Bölge Çevre Düzeni Planında (BÇDP) bölge, düşük yoğunluklu tarımsal alan olarak belirlenmişti. Doğrusu da odur. Ama, Karakavak, Tecde, Çilesiz Mahalleleri örneğinde olduğu gibi 2’şer 3’er kat artışları ile başlar ve daha sonra 10-15 hatta 20 katlara çıkarırlar. Böylece bölgedeki verimli tarım arazileri ve yeşil doku orta vadede betona dönüşmüş olur” diyerek bölgede ki yüksek yapılaşmaya karşı olduklarını belirttiler. 

Yeşilyurt ilçesine bağlı Topsöğüt Mahallesinde (beldesinde), yerel seçimler öncesi başlayan kaçak yapılaşma, Ramazan ayı boyunca da devam etti. Verimli tarım arazilerine sahip olması nedeniyle düşük yoğunluklu ve 2 katlı yapılaşmaya planlı olan bölge de bahçe içlerinde 4-5 ve hatta 6 katlı yapılar yükselmeye başladı.  Kaçak yapılaşmanın olduğunu doğrulayan Yeşilyurt İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri tespit ettiği yapıları mühürlemeye başladı. 

Toprak Koruma Kurulu ne iş yapar? 

Verimli tarım alanlarının sadece yerel yönetimlerin mücadelesi ile korunamayacağını belirten uzmanlar ayrıca “Verimli tarım arazileri  sadece belediyelerin görevi değildir. Valiliğin Başkanlığında oluşturulan  İl Toprak Koruma Kurulu’nun da  bu tür konulara el atmalı. Çünkü;  görevleri arasında 5403 sayılı kanunla verimli tarım arazilerini korumak da bulunan bu kurulda harekete geçerek yerel yönetimlere yardımcı olmalı. Maalesef bu kurul ortada yok. Verimli tarım arazilerinin korunması için bu kurulun da acilen harekete geçmeli” diyerek Toprak Koruma Kurulunun da yerel yönetimlere yardımcı olmaları gerektiğini vurguladılar. 

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız