SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Beyin Göçüne Zorlanıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:39:02
A- A+ PAYLAŞ

Üniversitelerdeki başörtü yasağı nedeniyle eğitimlerini yurt dışına giderek tamamlayan bayan öğrencilerden Tıp Fakültelerini tamamlayarak, uzmanlık eğitimi almaya başlayanlara, uzmanlık eğitimlerini Türkiye’de tamamlamak isteyince yeniden TUS’a girme şartı isteniyor.

Üniversiteye kadar tüm eğitimini Malatya’da tamamlayan,ancak 2002 yılında kazandığı İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İngilizce Yeterlilik Sınavı esnasında başörtüsünü çıkartması gerektiği söylenince Türkiye’deki eğitimini burada noktalayarak, Almanya’ya giden Şeyma Osmanlıoğlu, bukez yasalardan dolayı ortaya çıkan mağduriyeti yaşıyor.

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaletinin Rotenburg kentinde Göttingen Üniversitesinin eğitim hastanesi olan Dieakoniekrankenhaus Rotenbug'da Eylül 2010' dan bu yana kadın doğum alanında uzmanlığımı yapmakta olan Dr. Şeyma Osmanlıoğlu, “Türkiye'de ilk, orta ve lise eğitimimi tamamladıktan sonra İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım, fakat tıp eğitimime baş örtüsü engeli nedeniyle başlayamadım. İnönü Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıfını yeterlilik sınavına girerek geçtim ve Tıp Fakültesi birinci sınıfta kaydımı dondurarak  tıp  eğitimi almak üzere Almanya’ya gitmek durumunda kaldım. 8 aylık kısa bir Almanca eğitiminden sonra Georg August Universität Göttingen' de başladığım tıp eğitimimi zaman kaybı olmaksızın tamamladım. Başta da belirttiğim gibi şu anda kadın doğum asistanı olarak tıpta uzmanlığıma devam etmekteyim. Aynı zamanda Georg August Universitesi Nöroloji bölümünde doktora tezimi de yazmaktayım” dedi.

Dr. Osmanlıoğlu, “Ülkemde, memleketimde kazanmış olduğum tıp fakültesini başörtüsü yasağı nedeniyle, üniversite ingilizce yeterlilik sınavını geçmiş olmama rağmen, dilini bilmediğim bana tamamen yabancısı olduğum Almanya’da yeniden dil öğrenip gurbetler içinde gurbetler yaşayarak tıp fakültesinden mezun oldum ve iki yılı aşkın bir süredir yine Almanyada kadın doğum alanında uzmanlık eğitimi almaktayım. Artık vatanıma dönmek, ülkeme hizmet etmek istiyorum. Hak ve özgürlüklerin iade edilmeye başlandığı günümüz Türkiye’sinde ben ve benim durumumdaki bir çok vatan evladının mağduriyetinin giderilmesini istiyorum. 17 yaşından beri 9 yılı  aşkın yurt dışında eğitime mecbur bırakılan bir genç kızın ve ailesinin maddi manevi ne zorlu aşamalardan geçmiş olabileceği hususunda, bizi mağdur edenlerin de, bu  mağduriyetimizin giderilmesi hususunda ilgisiz kalanların da konu üzerinde ciddi düşünüp çözüm üretmelerini bekliyorum” ifadelerini kaydetti.

Yaşadıkları mağduriyet karşısında şimdide yasal uygulamalar gösterilerek mağdur edilmeye çalışıldığını ifade eden Dr. Şeyma Osmanlıoğlu, “Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa ve Sağlık Bakanlığı’na 19.10.2011 tarihinde yazmış olduğum dilekçeme sağlık bakanlığından gelen cevabi yazıda; “bana TUS sınavına girmeden uzmanlık yaptığım alanda çalışamayacağımla ilgili”  kanun hatırlatılmış, mağduriyetimiz giderilmemiştir. Almanya gibi köklü eğitim geleneğine sahip bir ülkede TUS muadili sınavları aşarak edindiğim uzmanlık eğitimi hakkımın ülkeme döndüğümde tanınmasının ve uzmanlık eğitimime devam etmeme elverecek düzenlemelerin yapılmasının evrensel akademik ilkeler açısından bakıldığında yerinde ve gerekli olduğu kanaatindeyim.   Zaten Türkiye’de eğitim hakkımız elimizden alınmış bu şartlara zorlanmışız. Bu güne kadar devletten burs, kredi ya da yardım adı altında bir destek talep etmedim, almadım. Biz bu vatanın kalkınması ve yükselmesi için çaba harcayan gençleriz. Arz ettiğim gibi; mezun olduğum Georg August üniversitesi, 2011 yılında dünya üniversiteleri başarı sıralamasında dünyada 43. sırada yer alırken, Almanya’da birinci sırada yer almıştır.  Üstelik ülkemizde bu kadar doktor açığı varken, hükümetimiz dışarıdan doktor getirme planları yaparken, ben ve benim gibi bu vatanı sevip hizmet etmek isteyen vatan evlatlarının önü açılmamakta ve beyin göçüne zorlanmaktayız. İşlevsel, ekonomik ve sosyal statü açısından bakıldığında AB diplomasının geçerliliği elbette ki çok daha fazla. Fakat bizler artık ülkemize dönüp burada kendi vatandaşımıza hizmet vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Lale (5 yıl önce)
    Oldu Can'ım burada TUS a girip ihtisas yapanlar enayi zaten biz bilmiyor muyuz yurt dışında otura otura uzman olmayı bence TC de ihtisas yapmak isteyen herkes TUS a girip hakkıyla kazanmalı öyle üç kuruşa beş köfte olmaz . Madem Almanya'nın en iyi tıppında okumuş madem çok iyi orası uzmanlığı da orada alsın . Tabi denklik almak zor olduğu için böyle yapıyorlar
    0
    0
    Yanıtla