SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Beylerderesi'ne Alternatif Köprü Ya da Yol Şart'

A- A+ PAYLAŞ

MÜHENDİSLİK GARABETİ KÖPRÜ, ALTERNATİF YOLU YUTAN BARAJ.!  Beylerderesi'nden daha önce ulaşımın yapıldığı inişli-çıkışlı geçiş, Beylerderesi Barajı'nın yapımının ardından, göl altında kaldığından, zaten sorunlu olarak inşa edilen ve mühendislik kalitesi ile sağlamlığı çok tartışılan ve 'Mühendislik Garabeti'ne örnek olan Beylerderesi Köprüsü'nün alternatifsizliği Malatya'nın ciddi sorunlarından biri olarak değerlendiriliyor.

İnşa edildiği dönemde, proje maliyeti tahmininin 5 misline mal olan, ancak iki yakadan başlatılan yapımın son aşamasında, iki yakadan gelen zeminler arasında 40 cm'yi bulan fark nedeniyle 'ucu ucuna denk gelmeyen', zorlama ile denk getirilen, mühendislik hataları yüzünden oluşan 'engebeli' zemini nedeniyle belki de Türkiye'de bir ilk olan, bu nedenle de zaman zaman bakıma alınan köprü bu yönüyle zaten önemli bir sorun kaynağıydı.

Daha sonra, birkaç yerel siyasinin dayatmasıyla gündeme getirilerek 'keyfe keder bir proje olarak' inşa edilen barajdan önce eski güzergahtan sağlanan ulaşımın, baraj gölünün oluşmasıyla birlikte devre dışı kalmasıyla, alternatif bir çözüm üretilmemesi, ülkenin doğusu ile batısı arasında ulaşımın uzak köy yollarından başka alternatifinin bulunmaması Malatya'da eleştiri konusu olmasına rağmen, bu durum bir türlü Malatya'nın 'öncelikli çözüm bekleyen' alternatif köprü ya da yol sorunu olarak ele alınmıyor.

Tüm bunların haricinde, geçtiğimiz haftalarda köprü üzerinde meydana gelen zincirleme trafik kazası da, alternatif ulaşım bağlantısı olmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaratmıştı.

"ALTERNATİF KÖPRÜ GEREKİYOR"

Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal Viyadüğü (Beylerderesi Köprüsü) yakınında meydana gelen kazanın, alternatifi bulunmayan güzergahın bugün ve gelecekte yaratacağı sorunları bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Bir kaza; şehir, organize sanayi ve şehirler arası trafiği felç etmeye yetti. Alternatifi kalmayan güzergâh için acil çözüm üretilmesi, mevcut viyadüğe alternatif bir köprü inşa edilmesi gerekiyor” dedi.

Başkan Sadıkoğlu; “25 Haziran Perşembe günü, D-300 karayolu, Beylerderesi Turgut Özal Viyadüğü yakınında meydana gelen, 4 aracın karıştığı kaza sonucu maalesef 3 vatandaşımız yaralanmıştı. Bir trafik kazası olması hasebiyle elbette öncelikli düşüncemiz insan sağlığı ve hayatıdır. Ancak bu olay bizlere, şehrimizin ulaşım konusunda içinde bulunduğu sorunlu durumu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Yaşanan kaza sonucu yolun trafiğe kapatıldığını, oluşan kilometrelerce araç kuyruğu ile Malatya çevre yolu trafiğinin durma noktasına geldiğini hatırlatan Sadıkoğlu; “Bu yol şehrimizin diğer tüm bölgeler ile ulaşım bağlantısını tek başına sağlamakta. Yolcu ve yük taşımacılığı ile şehirlerarası trafiğin getirmiş olduğu yoğunluğun yanında, Organize Sanayi Bölgemiz ve şehir içi trafik yükünü de taşıyor. Böylesine kilit bir yolun herhangi bir alternatifinin olmaması, kazanın bir trafik krizine evirilmesine sebep olmuştur. Öyle ki yaşanan trafik yoğunluğu sebebiyle kaza bölgesine ambulans ulaşımı bile güçlükle sağlanmıştır. Bunun yanında sabah erken saatlerde yaşanan kaza sonrası servis araçlarının Organize Sanayi Bölgesine ulaşamaması nedeniyle çalışanlar mesailerine uzun bir süre başlayamamıştır” dedi.

Başkan Sadıkoğlu, yaşanan olayın Malatya’nın kangrenleşen trafik sorunlarının bir an evvel çözüme ulaştırılması gerektiğini bir kez daha gösterdiğine vurgu yaparak; “Sürekli olarak gündemde olan Kuzey Kuşak Çevre yolu, bağlantı yolları ve diğer alternatif ulaşım projelerinin tamamlanması noktasında sorunlar yaşıyoruz. Yerel ve siyasi otoritelerin ivedilikle irade ortaya koyarak bu sorunları çözmesi gerekiyor. Görüldüğü üzere sadece bir kaza şehir, organize sanayi ve şehirler arası trafiği felç etmeye yetti. Bu nedenle, daha önce Beylerderesi üzerindeki yolun da su altında kalmasıyla alternatifi kalmayan bu güzergaha acilen bir çözüm üretilmesi, mevcut viyadüğe alternatif bir köprü inşa edilmesi elzemdir. Bizler, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu noktada üzerimize düşen görev ve sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu belirtiyor, yetkililerin de bir an önce bu konuya gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz” İfadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Turgut Özal Viyadüğü (Beylerderesi Köprüsü) ve arka planda Beylerderesi Barajı Gölü altında kalan eski yol

ARŞİV FOTO: Bir mühendislik garabeti olan ve öngörülen maliyetin 5 misline mal olmasına rağmen zemini engebeli olan, inşa eden şirketinden kabul eden Karayolları'na kadar her bir yetkilisinden hesap sorulması gerekirken sanki 'Mühendislik Fiyaskosu Anıtı' olarak açık tutulan Beylerderesi Viyadüğü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

50 yorum yapılmış

  • Bülent Almanya (3 yıl önce)
    "Kavimler layik oldulari sekilde yönetilirler!" yillardir hem sikayet edi hemde hala ayni zihniyete rekor oy verdiginiz icin önce kendinizi bir elestirebilseniz cok sey degisecek ama nafile... O yüzden eserinizle övünün ve tadini cikarin!
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (3 yıl önce)
    Oğuz başkan oda seçimlerinde Ak partilileri devirdi şimdide Yerel yönetim ve milletvekillerinin koltuklarını sallıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemallettin (3 yıl önce)
    O barajın oraya yapılmasının faydası ne idi , ? Bunu açıklamak lazım? Eski yol alternatif ve gerekli idi..illa baraj yapılacaksa çok daha aşağıya yapilamazmi idi. Yapilan bu viyadük köprüde bir tramvay bir troylobus hattı ileride yapılabileceği neden düşünülmedi. Şehri yönetenler ile vekiller artık yerlerinizi başkalarına has ve has Malatyalilara bırakın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit44 (3 yıl önce)
    Yetyüzünde başka bi örnegi yok halay çeken köprü Meksika dalgası gibi malatyanın yüz akı
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit44 (3 yıl önce)
    Adamlar haklı beyler ben yüzde 65 oy aldım diyor Ne yapsam yeridir diyor eleştirmeye bile hakkımız yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit44 (3 yıl önce)
    Oguzhan başkan dogru bişi söylemiş yarın başına Bi iş getirirler dogruyu söyleyenden nefret ediyorlar Bütün akpartili siyasiler
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin (3 yıl önce)
    Gaziantep de İbrahimliyi çevre yoluna bağlayan alternatif yolları yapılmış hiç trafik aksamıyor. Malatya da Fahrikayahan ve Bostanbaşını Gaziantep ve Kayseri yollarına bağlıyacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Fahrikayahan ve Bostanbaşı araçları şehrin içine girmesin hic bir sorun yaşanmaz.GÜNEY ÇEVRE YOLU ACİLEN açılmalı. Fahri Kayahan Bostanbaşını Kayseri yoluna bağlıyacaksın en mantıklısı bu proje.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bana göre (3 yıl önce)
    Bence o köprü yıkılıp geçiş garantili yeni bir köprü yaptırılmalı geçiş ücretide 150 tl olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yük. İnş. Müh (3 yıl önce)
    Arkadaşlar öncelikle hepinizin eline ağzına sağlık. Yüksek inşaat mühendisi olarak da ve bir vatandaş olarak Bir açıklama yapayım öncelikle bu köprü çökmez neden çökmez çünkü sarkmasının ve çökmemesinin sebebi (kullanılan fazla demirdir) tabii mühendislik hatasıdır amakendilerini riske atmamak için gereğinden fazla demir kullanılmıştır ve buda betonun değilde demirin taşıdığı bir köprü olmuştur o nedenle sarkma fazla olmuştur bilgilerinize sadece içiniz rahat olsun diye
    0
    0
    Yanıtla
  • M a l a t y a 44 (3 yıl önce)Yük. İnş. Müh isimli kullanıcı yorumuna
    ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsnü (3 yıl önce)
    İnşaat ya resulallah,!
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇIrmıhtılı (3 yıl önce)
    İnsan hakettiği şekilde yönetilir. Güzelik ülkede çevre yolu olmayan yek il. Doğayı, çevreyi, değerli tarım arazilerini mahvedev tek il. O köprüde çökme olsa kim hesap verecek. Dua edinki köprünün dengesini bozacak yüksek tonajlı araçlar aynı anda köprü üzerinde denk gelmiyor. Tüm yönetenler servetlerinizi açıklayın. İnsanları kandırabilirsiniz ama Yaradanı asla. Kaf suresi 17 ve 18.ayetleri okuyun. SAygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (3 yıl önce)
    Kopru dedigin hekimhan kuluncak yolu icin demiryolu uzerine yapilan ust gecit koprusudur.Boyle muhendislik harikasi koprü dunya,uzerinde yok.Beylerderesi viyadugune sukur edersin.Bunları yapan Muhendis ise vay universitelerin haline.Yazik cok yazik.Bu muhendislik harıkasi kopruleri universitelerde ders diye okutmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Ac.mutahitleri.doyurmak.icinmi.yapacaksaniz. Uretim.yapan.isyerleri.yapin.lssiz insanlar. Is.imkani.yaratin.beton. binalar.ac.insanlarin. Derdine.care.olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (3 yıl önce)
    Bu köprüyü yapan yaptıran kabul eden herkimse derhal yargılanmalıdır hickimsenin devletin parasını ne idüğü belirsiz bu yamuk yumuk köprü ucubesine devletin milletin parasını çar çur etme hakkı YOKTUR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Valla hiç sizlanmayin. Siz böyle her secimde yüzde yetmiş oy verin size daha çok bu tarz köprü yaparlar. Gerçi bunu da çok görürler ya... çevre yolu, viyadük, vagon fabrikası malatyanin 18 yılda gördüğü başka proje var mi? Doğru ya Istanbul havaalanı ,çanakkale köprüsü ,Trabzon limanı vardı. Uyumaya devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (3 yıl önce)
    Büyükşehiriz çevre yolumuz yok olmayan ikinci bı il soylermisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Polat (3 yıl önce)
    Malatya’nın jet miletvekilli öznur hanımın er tv ye çöküp bu köprünün kefili benim hiç birşey olmaz ne olacak 5 , 10 cm eyiklikten demişti kefili öznur Çalık yıkılırsa yakasına yapışın öyle bi köprü tranway metrobüs yolunu bile bırakmamışlar 2020 yılında sanki uçan araba çıkacak ne gereği var köprünün de gereği yok?
    0
    0
    Yanıtla
  • Tiger (3 yıl önce)
    Kaza olduğu gün taa lojman kavşağından o garebet viyadüğü 70 dk da geçtik. Yazık Biz Malatya lılara yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enyusa (3 yıl önce)
    Alternatif bir köprü yapımı doğru olur diye düşünüyorum.TSO başkanın tebrik ediyorum böyle bir sorunu dile getirdiği için
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyalıEsnaf (3 yıl önce)
    Beyler deresi viyadüğü 23 ili bağlayan Yamuk bir köprü Allah yardım etsin bu nasıl bir mühendislik ileriyi düşünemiyen siyasiler ahh ahh İş TSO Başkanına kalmış Adama helal olsun bir bakıyon caddeyi trafiğe açtırıyo bir bakmışsın esnafına kredi veriyor Birde bakmışsın köprünün durumunu kamuoyuyla paylaşıyor Başkan önün açık seni vekil yada Belediye başkanı olarak görmek istiyoruz esnaflar olarak
    0
    0
    Yanıtla
  • ayhan (3 yıl önce)
    oğuzhan başkana teşekkür ediyorum siyasilerin işinede el attı helal olsun adama malatya için kim bir çivi çakarsa alkışlamak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (3 yıl önce)
    buradan geçiş ücretli olmalı .o derece kıymetlı...elde edilen gelirlerle de emeği geçenlerin tedavı masrafları karsılanmalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit44 (3 yıl önce)
    Yüz yılın eseri çınar bi elatsaydı ünesko dünya Miras listesine girerdi gerçekten başka örnegi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (3 yıl önce)
    Problem mühendiste değil projeyi teslim alan yetkilidedir, ayrıca köprüyü bu şekilde yapana mühendis demek inşaat teknikerlerine bile hakarettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit (3 yıl önce)
    Ehline göre degil adamına göre işler yürüyünce sonuç Bu malesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Sever (3 yıl önce)
    Kesinlikle Doğru başkanın dediği alternatif bir köprü daha olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (3 yıl önce)
    benim zavallı sahipsiz şehrim... Yanyana iki mühendislik şaheseri aynı resim içinde görünüyor her kente ülkeye nasip olmaz şükret sevgili Malatya.. ama sızlanmaya hakkın yok her seçimde yüzde yetmiş oy ver sonra eytyty cehape de kurtul :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (3 yıl önce)
    Tesadüfen iki yaka bir araya gelmiş. Az kalsın iki katlı köprü olacakmış. Buna da şükür... MaazAllah başına bir şey gelse, veya bakıma (!!!) alınsa ulaşımın hali vay ki vay
    0
    0
    Yanıtla
  • servet (3 yıl önce)
    geçici sorunu feribot çözer yeni bir köprü gereksiz maliyet olur
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET METE (3 yıl önce)
    Bu viyadük Turgut Özal ın adını taşıyor yapıldığı günden bugüne kadar eğrilik herhalde 2 katına kadar çıkmış gibi görünüyor tabi bunu yaklaşık söylüyorum bu durum beton ve iç kısmındaki çelik halatlara daha fazla yük bindirmiş durumda köprüde oluşabilecek risk dahada yükselmiş bu durum göz önünde bulundurulmalı Buraya 2 TANE ALTERNATİF VİYADÜK YEŞİLYURT BELEDİYESİNİN PROJELERİ ARASINDA VAR sanırım önümüzdeki dönemde Malatya TSO Başkanı birinci sırada Milletvekili seçilir ise bu projeler gerçekleşir (ayrıca Ticaret Bakanı veya Ekonomi Bakanı da Olması Yüksek ihtimal)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet mamo (3 yıl önce)
    Insaata devam. Yol, köprü, viyadük, alt-üst geçit asla vazgeçmeyin. Üretime dayali, istihdama dayali, katma değer sağlayan vs. işleri boşverin. Parayi toprağa gömün, göz boyayın, nasıl olsa çantada keklik oylar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'nın köprüsü (3 yıl önce)
    Bu köprüyü yapan şahsı iyi tanıyorum emin olun ki şuan o şahıs yaptığı iş ile övünüyor ve oradan kazandığı paranın bir kısmı ile lüks evinde keyf yapıyor...Ha aldığı para diyecek olursanız haram zıkkım olsun böyle bir köprüyü dünya görmedi köyde bile yapılan köprüler derme çatma danolsa bundan daha düzgündür...Ha bi projesi daha varmış bu şahsın 2 köprüyü yapmayı planlıyormuş ama ödenek vermemişler. Eşşek bile aynı çukura iki kez düşmez bu daha sana ihale verirler mi diyecemde buna ben bile inanmıyorum burası Malatya herşey olur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Harika bir yorum olmuş durumu özetlemişsin bunu yapan mühendis mütahit hepsinin elinden yetki belgesi alınmalı kamu zararı diye soruşturma açılmalı ama nerde
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    yapıldığı dönemde 40cm haber olmuştu .muhalefet gündeme getirdi.bugün gibi aklımda iktidar akp vekilleri tüm akp liler muhalefeti hanlikle yapılan işlere boş yere karşı durmakla engellemekle suçlamışlardı.malatyalılarda akp ye destek vererek bu köprüden geçmeyi kabul etmişlerdi.bu gün ne değişti aynı köprü ve aynı insanlar.kimseyi suçlamayalım .bu köprü mühendislik harikasıdır.çok güzel yapılmıştır .bunun gibi bir tane daha istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (3 yıl önce)
    ne kadar yazarsanız yazın biz yaptık oldu mantığı bunlarınki siz alternatif yoldan köprüden bahsediyorsunuz ben o yoldan çırmıktı ve organize arası gidip geliyorum o yolda gitti
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahabi (3 yıl önce)
    Köprüden önce birsürü lamba var,önce bunun sorulması gerek,transit yolda neden köprülü kavşak yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Akif (3 yıl önce)
    Ben Yıllarca imalat sektöründe emek verdim çok komik bahanelerden dolayı kabul görmeyen projeler vardı.Bu köprüdeki projeyi kim yaptı ve kimler bu yolu bu şekilde trafiğe açtı,Yani bu projenin kabulünü yapanlara hesap sorulması gerekmezmi? Usta gözüyle baktığımızda bile köprünün her geçen gün daha da çöktüğünü görebilirsiniz.Kimsenin canı yanmadan bu işin çözülmesi elzemdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Black (3 yıl önce)
    Malatya ya layık olan bu. Daha fazlasına gerek yok. Cekelim eziyeti vereli oyları. Çantada keklik nasıl olsa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeus (3 yıl önce)
    Deveye sormuşlar boynun niye eğri,deve de demişki “Nerem doğru ki!” Köprü neden eğri....
    0
    0
    Yanıtla
  • sahipsiz malatya (3 yıl önce)
    bunu hangi beyin özürlü yaptı
    0
    0
    Yanıtla
  • İş hayatında ilk kez viyadük yapan ama beceremeyen yandaş bir alakasız inşaat firması yaptı. Öznur hanıma sorun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Komedi filmi değil başka bir şey. 40 santim bildiğin kol kadar sapma mı olur? Ustalar mühendisler, müteahhit, şantoye şefi ,denetleyici filan kafaları iyi miydi? Yahu köprüyü yamuk yapanları altına baraj çekenleri neden bırakıyorsunuz? Kent müzesine koysaydız. Meraklısı gidip görseydi, feyz alsalardı. Aynı zihniyet aramızda dolaşıp nefes alırken ne hakla alternatif viyadük istiyoruz? Kim yapcak? Yine aynı tayfa. 40 santim 80 santime çıkma ihtimalini düşünecek bir akıllı yok mu? Kediye ciğer teslim edilir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Akif Derin (3 yıl önce)
    Malatya bu yol ile Karadenizli fikralarini aratmayacak duruma düştü.En kısa zamanda alternatif bir ulaşım hattı inşaası ile bu dertten kurtulmaliyiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (3 yıl önce)
    Şehrin batıdan girişi tam bir felaket 4 şeritli yol bakıyorsun birden tek şeride düşüyor. Yol ortasına yapılmış gereksiz adalar, insanlar aniden şerit değiştirmek zorunda kalıyor buda kaza riski yaratıyor. Halbuki o adalar olmazsa araçlar ilerde uygun bir yerde şerit değiştirme imkanı bulabilir. Viyadük zaten tam bir temel fıkrası.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (3 yıl önce)
    Kesinlikle katılıyorum acil bir şekilde alternatif yol arti viyadük yapilmalı o baraj oraya neden yapıldı ordaki hazine arazileri kimler tarafından alındı araştırılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (3 yıl önce)
    İlkokul dahi bitirmene gerek yok idrak etmek için ama siyasilerin liyakatsız olunca .ufku dar olunca .ceblerni düşünüce ancak bu kadarı oluyor. 10 yıl sonra bile akıllarına geldiyse ne mutlu buda bir gelişme. Ama tren kaçtı
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (3 yıl önce)
    Planlayanlar kim onlara sormak lazım bir bildikleri vardır açıklaması vardır alternatif yol belki ihtiyaç değil çevre yolu ihtiyaç değil daha öncelikli hizmet binaları hizmet araçları vardır fedekarlık yapmak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Cerkezoglu (3 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    İyi tarafı yokmu beyler cankayıbı yok mal israfı yok yakıt israfı yok zaman kaybı yok Allah kimsenin canına malına zarar vermesin daha güzelleri yapılır inşallah her şey Malatya için her şey Türkiye için
    0
    0
    Yanıtla