SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bildirimi Zorunlu Hastalık.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:13:56
A- A+ PAYLAŞ

Her yıl Ocak ayının ilk haftasında kutlanan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftasının başlaması nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce bir hafta sürecek eğitim semineri düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener; “Verem, bildirimi zorunlu hastalıktır” derken Verem Savaşı Derneği Başkanı Ecz. Raşit Alaçık, “Özel sağlık kuruluşları zorunlu olan bildirimi sağlıklı olarak yerine getirmiyorlar. Bu da kayıtların sağlıklı tutulmasının önünde en büyük engel” diyerek özel sağlık kuruluşlarına gönderme yaptı. 

 Halk Sağlığı toplantı salonunda gerçekleşen seminere eğitimci olarak, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ayfer Aytemur, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Yard. Dr. Hilal Ermiş, Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü görevlisi Uzm. Dr. Hüseyin Arpağ ve Verem Savaşı Dispanseri Koordinatörü Zeynep Kazgan Arıca katıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verileriyle dünya ve Türkiye’deki verem hastalığının gelişimini ve mücadelesini anlatarak sözlerine başlayan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Malatya’da 2012 yılında iki verem savaş dispanserinde toplam poliklinik gerçekleşti. Doğrudan gözetimli tedavideki hasta sayısı 180, radyolojik tetkik sayısı 19.500, bakteriyolojik tetkik sayısı 2581 ve bölge laboratuarına gönderilen tetkik sayısı ise 152 olarak gerçekleşmiştir.” diyerek Malatya’nın verem hastalığı hakkında istatistiki bilgiler verdi. Müdür Şener daha sonra “TBC, bildirimi zorunlu hastalıktır. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından tanısı konulan hastaların bildirimi 24 saat içinde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Bu hastalar gizlilik kuralları içinde verem savaş dispanserlerinde kayıtta tutularak (Doğrudan gözetimli tedavi) ve periyodik takipleri yapılmaktadır. Bunlardan daha da önemlisi çocuklarımızı ve haykımızı veremden korumaktır. Korumanında en etkin ve kolay yolu da bebekleri doğumdan sonra 2. ayda BCG aşısı yaptırmaktır” diyerek aşının önemini vurguladı.

Konu ile ilgili olarak Verem Savaşı Derneği başkanı Alaçık ise “Verem hastalığı ile ilgili taramaları sağlık müdürlüğümüzce aralıksız yerine getiriyoruz. En büyük sıkıntımız özel sağlık kuruluşlarının zorunlu olmasına rağmen bildirime gereken önemi vermediğidir. Bu nedenle hastaları tespitte ve takipte zorlanıyoruz” diyerek özel sağlık kuruluşlarını bildirim konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız