SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bile Bile 'KAOS'!..

0
Güncellendi - 2019-03-13 04:23:01
Bile Bile 'KAOS'!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, yasal hiçbir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamasına rağmen, bu konudaki 2006 tarihli bir yönetmeliği yanlış yorumlayarak görevlendirdiği Kent Konseyi ve bazı belediye bürokratlarının çalışması sonucu ortaya çıkan 2 bin 511 cadde ve sokakta yaptığı isim değişikliği, beklendiği gibi ciddi sıkıntılara yolaçmaya başladı. Polis, İtfaiye, 112 Acil Servis başta olmak üzere birçok birimin, halkın bildiği ve hala kullandığı eski adresi ile Malatya Belediyesi'nin tüm uyarılara rağmen ısrarla uyguladığı değişiklikle verilen yeni isimler arasındaki kargaşa nedeniyle sık sık zor anlar yaşadığı, bazı durumlarda adreslerin bulunamadığı ya da ciddi bir zaman kaybından sonra ulaşılabildiği belirtiliyor. Bu arada, cadde ve sokaklara verilen çok sayıda uyduruk ya da ilgisiz- alakasız ismin ne anlama geldiğini bile bilmeyen birçok vatandaş, bunların yanı sıra bir de "kendi adresini bilmeyen" duruma getirilmiş olduklarını farketmeye başlarken, bu "yanlış" işlemden sorumsuz ve duyarsız davranan belediye yönetimi kadar, tüm uyarılara rağmen bu kararı onaylayan Valiliğin de sorumlu olduğunu düşünüyor. Aynı düzenleme ile, daha önce Mücelli Caddesi olarak geçen Malatya Valiliği'nin önündeki yerin adı da Şehit Servet Aktaş olarak değiştirilirken, Valiliğin adresini değiştiren bu işleme seyirci kalması dikkatlerden kaçmadı.

UYARILARA RAĞMEN..

Kent Konseyi ve bazı belediye bürokratlarına, Malatya il merkezindeki bütün adres sistemini, buna ilişkin tarihsel, kültürel ve sosyal yapıyı bütünüyle "karmakarışık" hale getirme olanağı veren, 2006 tarihli bir yönetmelik yanlış yorumlanmış ve 2 bin 511 cadde ve sokak adının değiştirilmesi, Belediye Meclisi'nin Aralık 2012'deki toplantısında kararlaştırılmıştı. Belediye Meclisi üyelerinin isim değiştirme dışındaki hiçbir ayrıntısından haberdar olmadığı çalışmayla, "Malatya'yla, cadde ve sokaklarıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, komik, şaşırtıcı" isimler, 23 Ocak 2013'te malatyahaber.com tarafından "Bunları Nasıl Uydurdunuz?" başlıklı haberle kamuoyuna duyurulmuştu.

Malatya Kent Konseyi'nin yöneticisi konumundaki kişinin kızının iki adının da iki ayrı sokağa verildiği belirlenen, benzer birçok isimlendirmenin de bulunduğu öne sürülen çalışmanın kamuoyuna duyurulmasının ardından, konu Belediye Meclisi'nin Şubat 2013 toplantısında gündeme gelmiş, burada konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, yönetmeliğin uygulandığını, ancak yapılmış bazı yanlışlıklar varsa da onların düzeltileceğini söylemişlerdi.

Ancak bu konuda önemli herhangi bir değişiklik yapılmadığı, hatta bazı isim değişikliklerinin sınırlarının genişletildiği, Belediye Meclisi'nin Aralık 2012 tarihli kararına dayanan bu çalışmanın, yapılan tüm eleştirilere rağmen Vali Vasip Şahin tarafından da onaylandığı ortaya çıkmıştı.

Bu oldu-bittiye karşı, yeni değişiklikleri de içeren listenin yeraldığı haberin 15 Temmuz'da malatyahaber.com'da "Bunu Yapan Malatyalı Olamaz" başlığıyla yayınlanmasından sonra Malatya Belediyesi tarafından 22 Temmuz'da yapılan açıklamanın bir bölümünde şöyle denilmişti:

"...Akabinde de yeni cadde sokak isimleri Belediyemiz İmar Komisyonu tarafından incelenmiş ardından da 18.12.2012 tarih ve 228 sayılı karar ile 03.04.2013 tarih ve 81 sayılı Belediye Meclisinin cadde sokak isimlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin kararı; Malatya Valiliği’nin 11.04.2013 tarihli ve 3838 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

Cadde sokak isimleri ile ilgili olarak alınan Meclis kararı doğrultusunda eski cadde sokak isimleri numarataj yönetmeliğine uygun şekilde değiştirilmiştir. Örneğin; Akpınar Caddes-Tarihi Akpınar, Atatürk Caddesi-Kışla Atatürk, İnönü Caddesi ise İnönü Mahallesinden dolayı mükerrer olduğu için Çamlıca Caddesi olarak değiştirilmiştir.

Belediyemiz tarafından konuyla ilgili olarak başlatılan çalışmalar sırasında, aynı cadde ve sokak olmasına rağmen mahalle sınırına denk geldiği için iki farklı isimle anılan 8 tane sokağımızın, aynı isimle anılan onlarca sokak isminin (Örneğin sadece 1. Sokak ismiyle 42 adet sokak vardı) mevcut olduğu görülmüştür.

Yine, 5393 sayılı Belediye Kanunu, Adres ve Numarataj yönetmeliğinin 11. maddesi “aynı ad ve numara birden fazla mahalle, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara verilemez.” hükmü gereğince cadde ve sokak isimleri incelenmiş olup; örneğin Halfettin mahallesi - Halfettin sokak, İnönü Mahallesi - İnönü Caddesi, Turgut Özal Mahallesi - Turgut Özal Caddesi, Akpınar Mahallesi -Akpınar Caddesi gibi cadde ve sokak isimlerinin ilgili yasa ve yönetmeliklere uymadığı tespit edilmiştir.

Sürdürülen çalışmalar neticesinde toplamda 2511 adet cadde veya sokak isminin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen adres standardına uymadığı görülmüştür..."

"YANLIŞ YORUMLUYORSUNUZ" UYARISI..

Belediyenin bu açıklamasının yeraldığı haberin devamında malatyahabor.com, isim değişikliklerinin dayandırıldığı 2006 tarihli yönetmeliğin Malatya Belediyesi tarafından yanlış yorumlandığına ilişkin şu uyarıyı yapmıştı:

"..Bu arada, belediyenin açıklamasında yer verdiği 2006 tarihli yönetmeliği Malatya Belediyesi'nin yanlış yorumladığına ve söz konusu yönetmelikteki  “aynı ad ve numara birden fazla mahalle, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara verilemez.” hükmünün, aynı belediye sınırlarında aynı adlı iki mahalle ya da iki cadde veya sokak olamayacağına ilişkin yorumlanması gereğine karşın, belediyenin buna ilişkin yorumu yanlış yapmasıyla söz konusu karmaşanın çıktığına ilişkin eleştiriler yine ortada kaldı.

Malatya'da, örneğin Milli Egemenlik Caddesi ile bağlantılı Mimar Sinan Caddesi'nin yanı sıra Battalgazi Mahallesi'nde de bir Mimar Sinan Caddesi daha bulunduğu, yine Başharık'ta Mehmet Akif Ersoy Caddesi adıyla bir cadde varken Yeşiltepe Koşu Mahallesi'nde de bir başka Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nin bulunduğu, yönetmeliğe göre aynı isimli bu caddelerden birinin adının değiştirilmesinin gerektiği belirtiliyor..."

SORUNCA DOĞRU YORUMU ÖĞRENDİLER..

Bu eleştiriler, Malatya Belediye Meclisi'nin Ağustos 2013 toplantısında gündeme getirilince, konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, 2006 tarihli yönetmelikle ilgili  Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden görüş sorulduğunu, alınan yanıtın malatyahaber.com'un daha önce belediyenin bu yönetmeliği yanlış yorumladığına ilişkin malatyahaber.com'un uyarısı doğrultusunda olduğunu itiraf etmişti.

Meclisin Ağustos 2013 toplantısında ele alınan konu, malatyahaber.com'un "Demek ki Neymiş?!" başlıklı haberinde şöyle yeralmıştı:

"..Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ertan Mumcu, bu konudaki kanunun herkesçe farklı yorumlandığı gerekçesiyle bazı isimlerin birden fazla cadde ve sokağa veya mahalleye verilip verilmeyeceği konusunda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden görüş istediklerini söyleyerek ‘Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bize, aynı isim bir mahalleye ve aynı mahalledeki bir sokağa verilebilir ama aynı isim birden fazla mahalleye, birden fazla caddeye birden fazla meydana verilemez dedi. Bize bu konuda görüş bildirdi ve biz önümüzdeki günlerde bu ve birkaç konuda meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı düşünüyoruz. Bu konuları görüşüp karara bağlayacağız. İsmet İnönü ismi yeniden eski caddeye verilecek ve Turgut Özal ismi de kayıtlarda Ankara Caddesi olarak görünüyor orası da Turgut Özal ismi olacak’ dedi..."

TÜMÜYLE İPTAL EDİLMESİ GEREKİYORKEN..

2 bin 511 cadde ve sokak isminden, itiraz edilenlere ilişkin olanların düzeltilmesi yerine, bu isim değişikliklerinin tümünün "askıya alınması" ya da iptal edilmesi yönünde karar alınması gerektiği yolunda malatyahaber.com'un "zamanlıca" yaptığı tüm uyarılara rağmen, Belediye ve Valilik duyarsız kaldı.

Mart 2014'teki yerel seçimlerle birlikte büyükşehir statüsü kazanan, merkez ve çevresi iki ayrı ilçe olarak düzenlenen Malatya'da, merkezin yanı sıra Yeşilyurt ve Battalgazi ile bu ilçelerin beldelerinde aynı isimlere sahip mahallelerin, caddelerin, sokakların olduğunun gözönüne alınarak, seçimlerden sonra yeni bir isim düzenlemesi yapılmasının daha uygun olacağı haberlerde dile getirilmesine rağmen, Malatya'nın yerel kamu yöneticileri, bugün yaşanan sorunları öngöremeyip, kentin hafızasını, kültürünü yok edecek "isim değiştirme" kararlarını uygulama ısrarından vazgeçmediler.

malatyahaber.com'un, bu konuda yapılan yanlış işlemi kamuoyuna duyurması, bundan vazgeçilmesi gerektiği yolundaki birçok haberine rağmen, Malatya kamuoyu da haberleri sadece okumakla yetinmiş, sivil toplum örgütlerinden de halk adına herhangi bir karşı duruş gelmemişti.

Ayrıca, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın oturduğu Zafer Mahallesi'ndeki sokağın adının da "Sadrazam" olarak değiştirilmiş olduğu, yapılan işlemin gayriciddiliğine dair en önemli örneklerden biri olarak, yerel seçim kampanyası sırasında MHP adayı Şinasi Kazancıoğlu tarafından kamuoyunun gündemine getirilmişti.

İsim değişiklikleri uygulanmaya başlandıktan sonra fiili durumla karşı karşıya kalan ve yapılan işin "acaipliğini" gören çok sayıda vatandaş, şimdi bu duruma tepki gösteriyor.

Malatya Valiliği ve Büyükşehir ile ilçe belediyelerini yönetenlerin, özellikle "acil yardım" gerektiren polis, itfaiye, ambulans vb. hizmetler başta olmak üzere yaşanan adres kaosundan da ne kadar haberdar oldukları merak ediliyor.

ÇAKIR'IN ÖDÜLÜ!.

Bu arada, 2006 tarihli yönetmeliği yanlış yorumlayıp, bu genelgeden 7 yıl sonra, Malatya'da tam bir adres kaosu ve karmaşası yaşanmasına neden olan çalışmada, cadde ve sokaklara yeni isim bulunması konusunda en önemli rolü üstlenen Malatya Belediyesi'nin hamiliğindeki Kent Konseyi'nin, her geçen gün daha da artan biçimde tepki gören uygulamasının mimarlarından olan genel sekreteri Avukat Ali Yıldırım ise, geçtiğimiz haftalarda "Büyükşehir" Belediyesi'nde "başkan danışmanlığı" görevine getirilmişti. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın kişisel ve eski ortağı olduğu özel şirketlerinin yanı sıra belediyenin bazı şirketlerinin de avukatı olan, Kent Konseyi genel sekreterliği görevini kamuoyuna bir türlü açıklanmayan bir ücret karşılığı yapan Yıldırım'a, geçtiğimiz haftalarda getirildiği "başkan danışmanlığı" görevi nedeniyle de ayrıca  önemli miktarda aylık ücret ödeneceği öğrenildi.

Av. Ali Yıldırım’ın genel sekreterliğini yaptığı Kent Konseyi’nin, Şubat ayında sözde ‘aile bağlarını kuvvetlendirmek’ amacıyla başlattığı ‘Hazinemiz Ailemiz’ projesi kapsamında,  kentin çeşitli yerlerine astığı afişlerden biri olan ve yaygın basında Malatya’nın isminin olumsuz bir durumla gündeme gelmesine neden olan ‘Kadına köle olma ailene reis ol!’ afişi, kadın örgütlerinin tepkilerine ve tartışmalara yolaçmış, yaygın basında da gündeme getirilmişti.

Ahmet Çakır'ın, AKP'den büyükşehir belediye başkan adayı gösterilmesinde, hükümet ve AKP genel yönetimi üzerinde etkili olan bazı çevrelerin yanı sıra çabası olduğu bilinen, Malatya'nın TBMM'deki Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nda da görev yapan kadın milletvekili Öznur Çalık'ı da zor durumda bıraktığı bilinen söz konusu afişin baş sorumlularından biri olan bir ismin, Çakır'ın "büyükşehir" belediyesindeki ilk atamalarından biri olması da işin bir başka ilginç yönü olmuştu.

FOTOĞRAF: Malatya Belediyesi'nin yönetimini "büyükşehir" statüsünde de sürdüren kadronun imza attığı cadde ve sokak isimleri değişikliğinden bir örnek.. Bir sokağa da "Buruç" adı verilmiş, sokak sakinlerinin bunun ne demek olduğundan bildiğini söylemek çok zor.. 

NOT: Cadde ve sokaklara verilen yeni isimleri görmek için alttaki linki tıklayınız

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız