SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilen de Diyor ki!..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi yönetiminin, kampus alanı içinde mülkiyeti üniversiteye ait arazi üzerinde akademik ve idari personel için sosyal konut yaptırma düşüncesinin mümkünlüğü konusundaki sorumuzu cevaplayan TOKİ Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, üniversitelerin mülkiyetindeki arazileri üzerinde özel şahıslara devredilecek toplu konut projelerinin mevzuat açısından mümkün olmadığını belirtti.

TOKİ’nin en büyük ve en prestijli projelerini hayata geçiren, İstanbul, Ankara ve İzmir’de TOKİ arsalarının satış prosedürlerini yürüten, hasılat paylaşımı modeli ile toplu konut ve iş merkezi projeleri gerçekleştiren, son olarak da Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank, SPK ve BDDK’nın İstanbul Ataşehir’e taşınması ile oluşturulacak Finans Merkezi projesini yöneten Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Ataşehir’de yayınlanmakta olan Ataşehir Yaşam Dergisi’nin yayın yönetmeni arkadaşımız Niyazi Doğan’ın, ‘’İnönü Üniversitesi kampüs alanı içinde mülkiyeti üniversiteye ait arazide akademik ve idari personele yönelik olarak TOKİ ile işbirliği yaparak bir sosyal konut projesi uygulamak istiyor. Mülkiyeti üniversiteye ait bir arazide toplu konut yapılarak üniversite personeline satılması mümkün müdür?’’ şeklindeki sorusuna şöyle cevap verdi : ‘’ Bahsettiğiniz konu ile ilgili özel bilgim yok, bu nedenle İnönü Üniversitesi özeli için konuşamam. Ama genel tesbit olarak; sözkonusu arazi üniversiteye ait arazi ise buna yakın başka bir konudan hareketle şöyle söyleyebilirim : Sadece lojman yapılabilir, misafirhane yapılabilir. Üniversitelerin bir gelişim projeksiyonu vardır, buna uygun olarak lojman yapılabilir, daha önce lojman varsa ve sayısı yeterli değilse ilave lojman yapabilir üniversiteler. Üniversiteye tahsis edilen arazilerin üniversite kuruluş mevzuatının dayandığı kanuna uygun kullanılması gerekir. Bu nedenle, üniversitenin arazisinin bir bölümünün toplu konut yolu ile kim olursa olsun özel şahıslara satışının mümkün olmaması lazım. Ben aynı zamanda 2 yıldır Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesiyim, şimdi Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde bana 200 m2’lik bir daire satılması mümkün mü? Bu mümkün değil bana göre. Ama, İnönü Üniversitesi bu konuda nasıl bir model geliştirmiş, hangi mevzuata dayanarak böyle bir projeyi gündeme getirmiş onu üniversite yetkililerinden ayrıntılı olarak dinlemek lazım Mutlaka bir açıklamaları vardır ama bana olabilir gelmiyor. Olmayacak şeyi de yapabilmeleri mümkün değil. Tabi şunu vurgulamakta fayda var, ben sorunuza cevap verirken genel mevzuata dayanarak fikir yürütüyorum, İnönü Üniversitesi özeline dayanarak konuşmuyorum. Genelgeçer ilke olarak üniversite arazisinin özel şahıslara devrinin mümkün olmaması lazım. Olamaz. Sonuçta tapu verilmesi lazım. Tapu verilmezse de o lojmandır. Lojman yapılmasında zaten sıkıntı yok’’.

FEYZULLAH YETGİN KİMDİR?
2003 yılından bu yana TOKİ iştiraki olan Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yapan Yetgin, aynı zamanda öğretim üyesi olarak, Marmara Üniversitesi’nde Avrupa Birliği’nde Finansal Yöntemler dersi ile Kadir Has Üniversitesinde Finans ve Bankacılık Yüksek Lisans programında Mortgage ve Seküritizasyon dersi veriyor. Yetgin’in Mortgage Sistemi: Türkiye (Teori – Uygulama) adlı bir kitabı ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sektörü ile toplu konut uygulamaları konusunda çok sayıda bilimsel makalesi bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız