SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bilgenin Sofrası'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:29:52
'Bilgenin Sofrası'
A- A+ PAYLAŞ

Necdet KIRCEYLAN

Geçen yıl mayıs ayında, Sayın Celal Yalvaç’ın kartal yuvası bürosunda tadı damağında kalan çok keyifli bir sohbet yapmıştık. Sohbette Niyazi Mısri ile ilgili divanı bulamadığımı söyleyince, bürodaki kitap, dergi, gazete ve dokümanların arasından kısa zamanda Niyazi Mısri hazretleri ile ilgili birçok kitabı önüme koymuştu.

Altı yedi yıl önceki Malatya gezimde, stadyumun yanında Niyazi Mısri kütüphanesi görünce, içeriye girdim. Çok güzel bir tesis, her taraf kitaplarla dolu, güler yüzlü görevliler ve onlarca genç masalarda çalışıyordu. Hemen benimle ilgilendiler. Mustafa Aşkar’ın Niyazi Mısri kitabını istedim. Aradılar “yok ancak kısa zamanda tedarik edeceğiz” dediler.”Böyle güzel kütüphane, isim sahibinin divanından eksik olmamalı” dedim.

Nereden nereye gelinmiş. Malatya çok değerli hemşerisi Niyazi Mısri hazretlerine sahip çıkmış. Tasavvuf dünyamızın büyük kişilerinden, gönüller sultanı Niyazi Mısri için pek çok etkinlikler yapılmış, pek çok makaleler yazılmış, pek çok da kitaplar yayınlanmış. Malatya’nın bu duyarlılığı ne güzel…

Kemaliye ve Darende’ye de gideceğimden, Orhan Tuğrulca’nın 2010 yılında yayınlanan Niyazi Mısri hazretlerinin hayatı ve düşünceleri ile ilgili kitabı ancak alabildim. Kütahyalı rahmetli Şabani Şeyhi Mehmet Dumlu Hocamızın sohbetlerinde ve iki kitabında bol şekilde şiirlerine yer verdiği Niyazi Mısri hazretlerinin hayatını anlatan kitabı büyük bir keyifle okudum. İzlenimlerimi Malatya’ya gönderdim. Kim bilir hangi bilgisayarda gün ışığına çıkmayı bekliyordur.

Zaman zaman Celal Yalvaç ile telefon sohbetleri yaparız. “Malatya Kent Rehberi ile Orhan Tuğrulca’nın Niyazi Mısri Bilgenin Sofrası kitabını gönderiyorum” deyince çok sevindim. Bir süre sonra da kitaplar geldi. Bu iki kitap ile ilgili görüşlerimi kısaca sunmak istiyorum.

MALATYA KENT REHBERİ: Malatya valiliğince yayınlanan bu kitap, Malatya’yı tanımak, gezmek isteyenler için bulunmaz bir eser. O kadar güzel tasarlanmış, o kadar güzel fotoğraf, yazı ve bilgiler ile desteklenmiş ki hayran olmamak mümkün değil. Nerelerde neler var, nerede kalınır, nerede ne yenir, nereye nasıl ulaşılır hepsi elinizin altında. Gezgin için harika bir kitap. Emekleri geçenlere teşekkür…

BİLGENİN SOFRASI: Malatya kültür dünyasının çalışkan ve mütevazi yazarı Sayın Orhan Tuğrulca’nın BİLSAM yayınlarından 2012’ de okuyucuları ile buluşan Niyazi Mısri ile ilgili ikinci kitabını bir solukta okudum.

Kitabın ilk bölümünde, Niyazi Mısri hazretlerinin hayatı, hak yolundaki yolculuğu, sürgünleri ve ölümü, ikinci bölümde, mizacı, muhalif karakteri, hicivleri, etkilendiği kişiler ve Mısri’deki aşk, sevgi, şehir düşüncesi, üçüncü bölümde ise Niyazi Mısri’nin eserleri, şerhleri, tefsirleri, mektupları, mektupları ve kendisi hakkında yazılan eserler ile günümüzde yapılan çalışmalar yer almaktadır. Bu eser için Orhan Tuğrulca’nın çok emek verdiği kitabın ele aldığı önemli konulardan anlaşılmaktadır. Şiirlerin bugünkü dil ve anlamları ile birlikte verilmesi ise Niyazi Mısri hazretlerinin bütün toplumca anlaşılmasını sağlamıştır.

Orhan Tuğrulca bu eserinin ön sözünde “ Bu kitap Niyazi Mısri’yi bütün yönleriyle ve ön yargısız anlamaya yönelik bir çalışmadır. Bugün için anlaşılması zor yönlerini de kapsayan bu çalışmanın amacı Mısri için olabildiğince çok fazla başlık seçebilmekti. Zira Mısri gibi bir bilgenin ön yargısız ve bütün farklı boyutlarıyla öncelikle okuyucuya ulaşması gerekiyordu… Bu çalışmamızın amacı bugün için Niyazi Mısri’nin anlaşılmasını zorlaştıracak başlıklara girmeden onun “bilge” yönlerini ortaya koymaktır. Bunu yaparken mümkün mertebe onun düşüncelerini ihtiva eden başlıkları oluşturmaya çalıştık” diyor. İki kitabında da tarafsız bir yazar olarak ortaya çok yararlı iki kitapla okuyucularını buluşturduğu için kendisini tebrik ediyorum. Bazı hususlar için telefonla kendisi ile görüştüğümde konusuna hâkimiyetinin ne kadar büyük olduğunu anladım. Malatya’nın sesini güzel eserleri ile duyuran Orhan Tuğrulca’nın gelecekte Malatya’nın önemli kültür adamları arasında anılacağına inanıyorum.

Büyük İslam Âlimi ve tasavvuf büyüğü Kütahyalı rahmetli Mehmet Dumlu’nun 2002 yılında yayınlanan “Batmayan Güneş, Devam Eden Gölgeler” kitabının 396. Sayfasında Niyazi Mısri için “Niyazi Mısri hazretleri kuvvetli bir şair, yetkili bir vaiz, iyi bir hatip, coşkun bir sufi, mükemmel bir mürşit ve büyük bir velidir.” Diyerek, gönüller sultanının önemini dile getirmiştir.

Malatya’ya geçen Mayıs’ta yaptığım geziden kültür ve moral yönden çok kazançlı döndüm.

Kucak dolusu kitaplar kütüphanemi süslüyor. Hep bunlar hayatın güzellikleri. Gelecek kitaplar yaşama heyecanına yol açıyor.

Sayın Yahya Karakaya “Ağabey, Sayın Celal Yalvaç ağabeyimiz 30 yıllık Görüş Gazetesi'nin bilgisayarda oluşturulan arşivini  Kent Araştırmaları Merkezimize hediye etti. Çok mutluyuz.” dediğinde nasıl da heyecanlandım. Benim de yazılarım arasında olmalı, dedim kendi kendime…

Sıradan yaşamanın ötesine bizleri ulaştıran kültür dünyasının Malatyalı üyelerine gönülden teşekkürler. Celal Yalvaç ve ekibine candan tebrikler. Lütfen o kadar da fazla mütevazi olmayınız!..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız