SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilim Kanseri Alt Edebilecek mi?

A- A+ PAYLAŞ

Dünyada milyonlarca insan kanserle mücadele ediyor. Kimi bu mücadeleyi kazanıyor, kimiyse başaramıyor. Peki hangi kanser türü, hangi şartlarda iyileşebiliyor?

İnsanlığı ciddi şekilde tehdit eden hastalıkların başında gelen kanser, tüm dünyada milyonların canını yakıyor. Ama tıp bu illetle yarışırcasına, her geçen gün gelişiyor Yeni tedavi yöntemleri, en azından belli türdeki kanserlerde, özellikle de erken teşhisle hayat kurtarıyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle sık görülen ve bazılarının tedaviyle 'yenilebildiği' kanser türlerinin uzmanlarına kulak verdik.

Kanser nedir?

İlkokuldan beri öğrendiğimiz gibi, insan vücudunu oluşturan en küçük yapı taşına hücre deniyor. Sağlıklı hücreler vücut büyümesini, aynı zamanda da hasarlı hücrelerin tamirini yapıyorlar. Normal hücrelerin büyüme yeteneği sınırlı. Bazen büyümedeki bu sınırlama yeteneği kayboluyor ve sınırsız büyüyüp çoğalan hücreler topluluğu oluşuyor. Oluşan bu kontrolsüz hücreler topluluğuna da 'tümör' deniyor. Tümörler; iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılıyor. İyi huylu, yani kanser olmayan tümörler; vücuda yayılmıyor, yaşamı nadiren tehdit ediyor, ameliyatla alındıkları zaman genelde tekrarlamıyorlar. Kötü huylu kanser hücreleri içeren tümörler ise tüm vücuda yayılma eğilimi gösteriyor. Hayatı tehdit eden bu tümörlerde ölüm oranı yükseliyor. Ve işte bu duruma, dünyada milyonlarca insanın yakalandığı hastalık olan 'kanser' deniyor. Kanserin oluşmasında, vücut direncinin düşmesi büyük önem taşıyor. Stres, hormonlu gıdalar, sigara, hava kirliliği, bazı teknolojik ürünler, bilgisayar ışınları gibi onlarca neden de vücut direncini düşüren etkenler arasında gösteriliyor.

Erken tanının önemi

Kanserde erken tanı çok önemli. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak muayene ve tetkiklerle, kanserin erken tanımlanması hedefleniyor. Erken tanıda amaç; toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmak. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri; hem erkek hem de kadınlarda ise kalın bağırsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giriyor. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türü, ama akciğer kanserine erken dönemde tanı konulduğunda bile tedavisi diğer kanserler kadar başarılı olmuyor. Akciğer kanserinde erken tanı kavramı yok. Bu türde önemli olan korunmadır. Korunmanın yolu da sigara içmemekten geçiyor.

Muayene çok önemli

Kanserin tanısında en önemli basamak muayenedir. Öncelikle doktor hastayı tepeden tırnağa muayene etmeli. Bu nedenle her sağlıklı kişinin yılda en az bir kere tepeden tırnağa muayeneden geçmesinde fayda var. Kanser genellikle 40'lı yaşlardan sonra daha sık görülen bir hastalık. Çocuklarda ya da gençlerde de görülüyor, ancak bu oran yetişkinlere göre daha az. Yani aslında orta ve ileri yaş hastalığıdır. Bu nedenle özellikle 40'lı yaşlardan sonra kansere yönelik tarama testlerinin yapılmasını öneriyoruz. Ama ailesinde sık kanser görülenlerde -özellikle meme ve bağırsak kanseri- bu daha erken dönemlere de alınabilir.

Meme kanseri teşhisi

Sağlıklı kadınlara 35-40 yaşlarında başlamak üzere her yıl meme muayenesi yaptırmalarını ve ilk mamografilerini çektirmelerini öneriyoruz. Eğer mamografi sonucunda bir sorun çıkmazsa, her yıl muayene olmak kaydıyla, menopoza girinceye kadar mamografisini tekrar etmeye gerek duymuyoruz. Ancak menopozdan sonra hayatı boyunca her yıl mamografi çektirmesini öneriyoruz.

Smear (smir) testi önemli

Yine kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri için genç kızlık dönemlerinden itibaren (20'li yaşlar) sağlıklı kadınların smear (smir) testi yaptırması gerekiyor. Bu test, erken tanı bakımından son derece önemli. Ülkemizde de rahim ağzı kanseri sık görüldüğü için bu testin mutlaka yapılması ve her yıl tekrarlanması gerekiyor. Bunların dışında hem kadın hem de erkeklerde sık görülen bir kanser türü olan kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için de, sağlıklı bir insanın 40 yaşından itibaren yılda bir kez büyük tuvaletinde kan olup olmadığına bakılması gerekir. Yine bu yaşlarda bir kez kolonoskopi yapılması çok önemli. Bu tarama yöntemiyle kanser ya da polipler tespit edilebilir. Bu poliplerin kansere yol açabileceği göz önünde bulundurulduğu için, eğer varsa bu oluşumların da alınması gerekiyor. Böylece kişide ileride oluşabilecek kanser riski de azaltılmış olur.

Prostat kanserinde de erken tanı çok önemli

Günümüzde erkeklerde gittikçe daha sık görülmeye başlanan prostat kanserinin tedavisinde de erken tanı çok önemli. Bunun için 40 yaşından itibaren erkeklerin yılda bir kez makattan muayene olmalarını ve prostatlarını muayene ettirmelerini öneriyoruz. Ayrıca çok önemli ve güvenilir bir test olan PSA testi yaptırmaları gerekiyor. Deri kanserleri için de derideki lezyonların takip edilmesi, şüpheli görülen deri lezyonlarının çıkarılması ve yine şüpheli görülenlerinin takip edilmesi, erken tanı için son derece önemli.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız