SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilim Şenliği Sona Erdi

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması ödüllendirme ile sona erdi.

Konuya ilişkin olarak üniversiteden yayınlanan basın bülteni şöyle:

"İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.TÜBİTAK-BİDEB (Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı) tarafından 1968 yılından bu yana her yıl düzenli olarak düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, öğrencilerin yaratıcı yönlerinin ortaya çıkmasını sağlamayı ve onları bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyordu.

Yarışmanın kapsamında Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Yer Bilimi alanları yer aldı. Yarışma tüm Türkiye çapında, TÜBİTAK tarafından belirlenen 12 Bölge Merkezi ve Koordinatörlüğü’nün sorumluluğunda düzenlendi. Bu yıl Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Mardin ve Şanlıurfa illerinin de bağlı olduğu bölge merkezlerinden birisi de Malatya olarak belirlenmişti. 13 Şubat 2009 tarihi itibariyle başvuruların sona erdiği yarışmaya katılan projeler 7-8-9 Nisan 2009 tarihleri arasında Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilendi.

10 Nisan 2009 Cuma günü Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen bir tören ile yarışmada okulları adına derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Düzenlenen törene Vali Yardımcısı İnci Becel Sezer, Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Özbey, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcılarımız, Okul Müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Törende ilk konuşmayı Rektör Yardımcımız ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen yaptı. Prof. Dr. İlhan İçen konuşmasında, ‘her biri emek ürünü olan, her birinin ayrı bir ödüle layık olduğuna inandığım diğer projelerde, mutlaka farklı etkinliklerde değerlendirilecektir. Aslında bu sergiye çağrılan her projeler bir bakıma ödüllendirilmiş projelerdir. Önce kendi sınıfında, okulunda, ilinde ve daha sonrada Malatya sergisine çağrılarak ödüllendirilmiştir.Şimdi burada yapılan yeniden ödüllendirmektir. Amacımız, bilimin yol göstericiliğinde ilerleyen nesiller yetişmesine yardımcı olmaktır. Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda bölge merkezine bağlı illerde yarışmaya katılan projelerin sayısının arttırılması için hem İnönü Üniversitesi hem de bölgeye bağlı üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte daha da yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz.’ Dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan İçen’in konuşmasından sonra bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise şunları söyledi. “TÜBİTAK gerek erişkin gerek genç bilim adamları yetiştirme konusunda ciddi çabalar sarf etmektedir. Bu projede katkısı bulunan biri olarak kısa bir geçmişte sadece Ankara’da iki bin kişinin katılabildiği bu aktiviteler geldiğimiz bu günde gösterilen çabalar sonunda ülkemizin tümünde on binlerin katılabildiği aktiviteler halini almıştır. Bilim insanı olabilecek yetenekleri keşfetme ve yetiştirme konusunda ne kadar erken başlanılırsa o kadar erken sonuç alınacağını belirtmek isterim. Bu bağlamda ilköğretim ile ilgili proje yarışması daha önce yoktu. Şimdi 30 bin ilköğretim projesi hazırlanarak gelecek aktivitelerde sergilenmeyi bekliyor. Bu projelerin asıl amacı Anadolu’nun en ücra yerlerinde keşfedilememiş başarıları en erken yaşta ortaya çıkarmak ve değerlendirmeye almaktır. Nasıl ki müzik, resim alanında erken yaşlarda yeteneklerini sergileyebilme mücadelesi gün geçtikçe artıyorsa bu anlamda bilim yeteneğinde de bir mücadelenin olması gerektiğine inanıyorum. Ancak işte o zaman M. Kemal Atatürk’ün söylediği Muasır Medeniyetler Seviyesine ulaşacağımızı belirtmek isterim.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik’in konuşmasından sonra dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Birincilik alan ve ilk 11’e giren projeler ve okulların isimleri şöyle:

Bilgisayar dalında Malatya Özel Rahime Batu Lisesi “Veri Toplama Kampı” projesi ile, Biyoloji dalında Malatya Lisesi “Malatya Darende İlçesi Gökçeören Yaylası Ve Çevre Köylerinde Doğal Olarak Yetişen Bazı Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri” projesi ile, Biyoloji dalında Diyarbakır Eğil Alparslan Lisesi “Akciğer Dostu” projesi ile, Fizik dalında Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi “Hidromobil” projesi ile, Fizik dalında Elazığ Özel Yavuz Selim Koleji “Fiziksel Çizgi Filmler” projesi ile, Fizik dalında Elazığ Hıdır Sever Lisesi “İçten Yanmalı Motorları Güçlendirme” projesi ile, Kimya dalında Mardin Aziz Önen Lisesi “Minik Vantuzların büyülü Rüyası” projesi ile, Matematik dalında Malatya Fen Lisesi “Üçgensel Toplama İşlemi” projesi ile, Sosyoloji dalında “Çok Eşle Evliliğin Sosyo Kültürel ve Aile Hayatına Olan Etkileri” projesi ile, Tarih dalında Şanlıurfa Özel Murat Lisesi “Urfa’da Kelebeğin Ömrü:bilim Tarihi” projesi ile, Yer Bilimleri dalında Şanlıurfa Birecik Atatürk Lisesi “Kelaynak Kuşlarının Jeolojik Unsurlarla İlşkisi” projesi ile ilk on bire seçilen okullarımız oldu."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız