SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bilimsel Gerçekler Yok Sayılıyor'

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:58:01
'Bilimsel Gerçekler Yok Sayılıyor'
A- A+ PAYLAŞ
 
Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytimur,4+4+4 yıllık kademeli eğitim zorunluluğuna tepki gösterdi,
 
Baytimur, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
 
"Bilindiği gibi AKP hükümeti, iktidar olduğu ilk günden bu yana eğitim sistemini, tamamen kendi siyasal ve ideolojik hedeflerine uygun olarak baştan aşağı değiştirecek adımlar atmıştır. Bu adımlardan en sonuncusu ve belki de çocuklarımızın geleceği açısından en tehlikelisi, toplumun önemli bir bölümünün, bilim insanlarının, üniversitelerin, eğitim örgütlerinin ve sendikaların bütün itirazlarına rağmen yasalaşan 4+4+4 zorunlu kademeli eğitim düzenlemesidir. 
 
2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı’nda başlaması düşünülen 4+4+4 kademeli eğitim uygulamasının en çok eleştiri alan yönü, çocukların okula başlama yaşının 72 aydan 60-66 ay aralığına çekilmiş olmasıdır. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu düzenleme ile 60–66 ay aralığında olan çocuklar velisinin onayıyla, 66 ayını dolduran çocuklar ise zorunlu olarak 1. sınıfa kayıt yaptıracaktır.
 
Çocuk gelişimi ile ilgili bilimsel veriler, çocukların somut işlem dönemini 6-11 yaş olarak ortaya koymaktadır. 12 yaştan itibaren, çocukların soyut işlem dönemine geçmesi nedeniyle, öğrendikleri kavramların ve becerilerin düzeyinde bir farklılık olması doğaldır. 4+4+4 modelinin ilk kademesi çocukların somut işlem döneminin ortasına denk gelmektedir. Bunun üzerine zorunlu eğitime başlama yaşının 5’e (60 ay) alınması, çocukların gelişimsel olarak önemli bir dönemi tamamlayamadan 9 ya da 10 yaşında ikinci kademeye geçmeleri, daha soyut ve üst düzey eğitim vermeyi amaçlayan ikinci kademeye gitmeleri anlamına gelmektedir. Bu durumun çocuklar üzerinde yaratacağı olası olumsuz etkileri görmezden gelmek mümkün değildir. 
 
4+4+4 eğitim düzenlemesi ile ilköğretime başlama yaşı bir yıl öne alınırken, okulöncesi eğitime vurgu yapılmamış olması dikkat çekicidir. Yapılan araştırmalar, okulöncesi eğitim almış çocukların, bu eğitimi almamış akranlarına kıyasla hem ilköğretime daha iyi uyum sağladıklarını hem de üst öğrenim basamaklarında daha başarılı olduklarını göstermektedir. Dünyadaki birçok ülkede en az 72 aylık çocukların ilköğretime başlatılmaları ve ilköğretim öncesinde okulöncesi eğitim uygulamaları bir tesadüf değildir. Kaldı ki Türkiye’de 1983–1985 eğitim-öğretim yıllarında beş yaş çocuklarının ilköğretime alınmaları denenmiştir. Bu uygulamanın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine hemen vazgeçilmiş olduğu hatırlanmalıdır.  
 
Çocukların zihinsel ve psikolojik olarak gelişmiş olmasının yanı sıra, sosyal yönden kendini ifade edebilmesi, diğer çocuklarla üretken ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, kendisini tanıması, haklarını koruyabilmesi gerekir. 6 (72 ay) yaş öncesi çocukların okumayı öğrenmeleri, bu çocukların ilköğretime başlamak için yeterli fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik olgunluğa ulaştığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunda çocuklar ilköğretime 6 (72 ay) yaşında başlamaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, bütün itirazlarımızı ve bilimsel gerçekleri yok sayarak, okula başlama yaşını 1 yıl erkene almıştır. Bu karar, çocukların 4+4+4 sisteminin uygulanmasında kobay olarak kullanılmasından başka bir anlam taşımamaktadır. 
 
72 ay altındaki çocukların ailelerinin tercihiyle ya da zorunlu olarak ilkokula başlatılması eğitim bilimine, pedagojiye karşı suç işlemek anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilköğretime başlama yaşı 6 (72 ay) olarak yıllardır uygulanmaktadır ve bununla ilgili bir sorun yaşandığı konusunda hiçbir bilimsel veri yoktur. Bu nedenle okula başlama yaşı 6 olarak devam etmeli, okulöncesi eğitim zorunlu hale getirilerek “dindar” ve “itaatkar” nesiller değil, fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için çalışılmalıdır. 
 
Bilimsel gerçekler yok sayılarak, 6 yaş (72 ay) altındaki çocukların ilkokula başlatılması çocuklarımıza ve ailelerine yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Türkiye, sonradan pişman olacağı böylesine büyük bir yanlışın içine kesinlikle girmemelidir. 
 
Eğitim Sen olarak, çocuklarımızın bugünü ve geleceği ile oynanmasına izin vermeyeceğimizin, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimizle bu uygulamanın geri alınması için bütün gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Velilerimize 72 ay altındaki çocuklarını ilkokula değil, okulöncesi eğitim kurumlarına gönderme çağrısı yapıyoruz. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız