SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilimsel Kongrede TÜBİTAK'a Sitem

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nien ev sahipliğini yaptığı 8.Ulusal Histoloji ve Embriyoloji Kongresi başladı.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan kongrenin açılışında konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, “ Çağımız bilgi çağı . Bugün Malatya’nın en önemli gelir kaynağını oluşturan kayısıdan yılda 200 milyon dolar gelir elde edilmekte. Tarım sektörü açısından bakıldığında bu önemli bir gelir. Ancak bu para ile tam donanımlı ancak bir uçak alabiliyoruz. Eğitime büyük önem vermek zorundayız. Bugün ülkemizde eğitim yılı ortalaması 5 yıl düzeyinde. Ancak gelişmiş ülkelerde bu oran 10-15 yıla çıkmaktadır. Araştırma-Geliştirme çok önemli. Çok önemli olduğu oranda tabii ki çok bedel gerektiriyor. Ancak unutmamak gerekir ki bugün bu bedel ödenmediğinde bu bedel daha fazla olacaktır” dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'da konuşmasında , bu tür bilimsel toplantıların sadece büyük kentlerde ve sahil kentlerinde yapılmanın yanı sıra Anadolu kentlerinde yapılmasının bilim adamlarının o illeri ve oradaki üniversiteleri görmesi açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “ Üniversiteler Cumhuriyetimizin en büyük kazanımlarından biridir. Yeni Üniversitelerin kurulması, hatta her ile mutlak bir üniversite kurulmasını istiyoruz. Ancak YÖK gözetiminde fiziki ve akademik personel ihtiyacı giderildikten sonra açılması en büyük dileğimizdir” dedi.

Hilmioğlu, üniversitelerin eğitim ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra özellikle Türkiye’de bunların dışında Cumhuriyet çağdaş değerlerine sahip çıkması ve toplumu aydınlatma Türk bilim adamlarının görevi olarak gördüklerine de belirtti.

Rektör Hilmioğlu, Üniversite hakkında da katılımcılara bilgi sunarken Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Türkiye’nin en pahalı sağlık kurumlarından biri olduğunu 10 yıl önce açılan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin halen 16 ameliyathane, 800 yatakla hizmet vermekte olduğunu, 200 yataklı ünitenin ise kadrosuzluk nedeniyle hizmete giremediğini belirterek, “ Turgut Özal Tıp Merkezi’nde geçtiğimiz yıl 12 bin ameliyat gerçekleştirilmiştir. Bu ameliyat sayısı ile ilk 10 Üniversite hastahanesi arasına girmiş bulunuyoruz. Tıp Merkezi’nde 15 karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir., Kadavradan nakil yapan 15 merkezden biri olan Turgut Özal Tıp Merkezi, canlıdan nakil yapmada da ilk 5 merkezden biri durumundadır. Bilimsel yayınlarda da 77 üniversite içerisinde büyük olasılıkla ilk 7’ye en kötü olasılıkla ilk 10’a gireceğiz” dedi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Otlu da (alttaki fotoğrafta) konuşmasında, TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası katılımlı toplantıları desteklemek için bütçesi bulunduğunu, kendi kongreleri için 10 bin YTL desteğinin kongreden 90 gün önce yerine 86 gün önce başvurmaları nedeniyle destekleme başvurusunu kabul etmediğini belirterek tepki gösterdi.

Prof.Dr. Ali Otlu konuşmasında daha sonra şunları belirtti:

“Bilimsel araştırma şüphesiz pahalıdır, fakat bir ulusal varlığı ve geleceği için gereklidir. Araştırmanı çetin ve pahalı yollarına girmeyip ‘ başkaları araştırsın, bunların elde ettikleri sonuçlardan ben de yararlanırım’ gibi rahat ve ucuz bir yolu seçen uluslar, geleceklerini, gelecekteki refahlarını gelişmiş ülkelerin insaflarına bırakmış sayılırlar”

Otlu, ülkemize birçok eğitim tesisi kazandıran Kadir Has’ın, en son olarak bir bankadaki hisselerinden 300 trilyon liralık kısmını Vakfına ayırdığını ve bunun sadece eğitim için harcanması şartını koyduğunu belirterek, “ Çünkü diyordu sayın Kadir Has ‘ Eğitim olmazsa Devlet olunmaz’. Evet Malatya’da belki bir Kadir Has yok ama onun binde biri oranında bile eğitim sevdalısı bir hayırsever de mi yok Malatya’da dedi.

Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. A.Şahin Sırmalı’da yaptığı kısa konuşmada, Dünyanın hızla geliştiğini Türkiye’nin de buna ayak uydurmak için çaba göstermesi gerektiğini, bunun da ancak bilim ile olabileceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından kongreye geçildi. 30 Haziran’a kadar sürecek olan kongrede 35’i sözlü, 210’u poster olmak üzere toplam 245 adet bilimsel çalışmanın sunulacağını belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız