SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bilinçsiz Bitkisele Savaş Açtık"

0
Güncellendi - 2017-07-23 19:46:14
A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar tek başına zararı olmayan bitki ya da ilacın birlikte kullanıldığında karaciğer ve böbreğe zarar verebildiğini söyleyerek “Bilinçsiz bitkisele savaş açtık” dedi.

En çok karaciğer nakledilen merkez olan Turgut Özal Tıp Merkezi, son dönem karaciğer yetmezliğine kadar giden karaciğer bozukluklarının en önemli sebeplerinden biri olan bilinçsiz bitkisel ürün kullanımına da savaş açmış durumda. Aynı zamanda farmakoloji yani ilaçların etkilerini ve etkileşimlerini inceleyen bilim dalında uzman olan Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, “Bir ilaç kendi başına kullanıldığında, böbreğe ya da karaciğere toksik etki göstermezken beraberinde bir bitki ya da bitkisel ürünle kullanıldığında etkisini değiştirip karaciğer ya da böbreği harap edebilir. Buna ilaç-bitki etkileşimi diyoruz. Önceden öğrencilere ilaç-ilaç etkileşimi anlatırdık. Şimdi maalesef ilaç-bitki etkileşimlerini anlatmaya başladık” ifadelerine yer verdi.

Sertifika programı başlıyor

Sağlık Bakanlığının buradan yola çıkarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kurarak bir mevzuat yayınlandığını hatırlatan Prof. Dr. Parlakpınar, “Ben de bu Başkanlık içindeki bilim kurulunun üyesiyim. Bakanlık, bu işi şarlatanlık düzeyinde yürüterek tıp hekimi olmadığı hâlde profesör unvanını kullanan ve medyada kendine yer bulanlarla mücadele etmek için bitkilerle tedaviyi bilimsel bir temele oturtmaya çalışıyor. Biz de üniversitemizde fitoterapi eğitimi vereceğiz. Bu eğitime katılıp sertifika almak için tıp doktoru olmak ve 240 saat eğitim görmek gerekiyor. Ayrıca bitkilerle ilgili ARGE çalışmaları da yapacağız” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız