SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bilinçsizce İlaç Kullanılıyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:11:25
A- A+ PAYLAŞ

 Kayısıda erik koşnili hastalığında ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilemediği ve bilinçsizce ilaç kullandıkları tespit edildi. 

Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “2012 yılından beri ilimizde yoğun epidemi gösteren kayısıda erik koşnili mücadelesi için üreticilerimiz çok yoğun olarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmektedirler. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube müdürlüğümüze getirilen kayısı dal numuneleri ve teknik elamanlarımızın yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde; üreticilerimizce ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilemediği ve bilinçsizce ilaç kullandıkları görülmüştür. Mücadele zamanı için zararlının biyolojisinin takip edilmesi çok önem arz etmektedir. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüz Karakavak toplantı salonunda ilgili kurumların katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıya İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ile Ziraat Fakültesi hocalarında Prof. Dr Nihat Tursun Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı, Talip Yiğit, Yeşilyurt ve Battalgazi Ziraat Odaları başkanları, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde konu uzmanları ile İl Müdürlüğümüzdeki konu uzmanları katıldı” ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda alınan kararlar şöyle belirtildi:

“Toplantı sonunda üreticilerimizin Erik Koşnili Mücadelesinde başarılı olması için aşağıda belirtilen tavsiyelere uyulmasının büyük önem arz ettiği belirtildi.

Tarım ile ilgi çalışan bütün kurumlar işbirliği yaparak özellikle böcek biyolojisi (Böceğin yaşamı, kabuk altında nimflerin çıkış dönemleri, kayısıda zarar şekli ve kullanılacak ilaçlarla) ile ilgili yeni projeler hazırlayacak ve çiftçilerimizi bilinçlendireceklerdir.

Üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla sürekli görsel olarak salon toplantılarına ve tarla okulları programlarına devam edilecektir.

Bakanlığımızın yeni tavsiye ettiği kışlık (Minarel) yağın üreticilerimize etkin ve doğru bir şekilde kullandırılması ve kışlık yağın (İmidacloprid+Minarel oil 4+704g/l) çiçeklenmeden 3-hafta önce kullandırılması sağlanacak. Ayrıca ilimizde kabuk altı çıkışları yüzde 60’a ulaştığında Malathion 190gr/l ile yeni tavsiye edilen Chlorpyrifos-Ethyl 480g/l adlı ilaçların kullandırılması tavsiye edilecektir. Bu konuda üreticilerimiz sürekli bilgilendirilecektir.

Üreticilerimize ilaçları kullanmadan önce İl ve İlçe Müdürlüklerine uğrayarak teknik elamanlara mutlaka reçete yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Doğal dengenin korunması için tavsiye dışı, ruhsatsız ve zamansız ilaç kullanmamaları konusunda sürekli uyarılar yapılacaktır.

Erik Koşnili Mücadelesinde başarıya ulaşmak için üreticilerimizin bahçelerindeki kültürel önlemleri (Bahçe temizliği, budama vb.) yerine getirmeleri çok önemlidir. Bu konuda da üreticilerimiz sürekli bilgilendirilecektir.

Üreticilerimizin kendi köylerinde sorumlu Ziraat Mühendislerine bahçe kontrollerini yaptırmaları, gereksiz ve zamansız ilaçlamalardan kaçınılmaları sağlanacaktır.

Kayısı ihracata dönük bir ürün olduğu için kalıntı probleminin oluşmaması büyük önem arz etmektedir. Üreticilerimizin son ilaçlama ile hasat tarihlerine mutlaka riayet etmeleri son derece önemlidir. Bu konuda da eğitim çalışmalarına önem verilecektir.

Kalıntı probleminin önüne geçmek amacıyla hasat öncesi numuneler rastgele alınacak ve kalıntı çıkan numuneler için kanuni yaptırımlar uygulanacaktır.”

ARŞİV FOTO: Erik Koşnili hastalığı olan bir ağacın dalı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız