SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biliniyor, Okunuyor, Dinleniyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:55:08
A- A+ PAYLAŞ

Uydu üzerinden yayın yapan Türkiyem Tv’de Ali Cengiz’in hazırlayıp sunduğu ‘Türkülerle Anadolu’ programına katılan Türk Halk Müziği’nin usta yorumcularından Aynur Haşhaş,  Malatyalılara türkü dolu bir gece yaşattı.  Yeni Malatyaspor’un şampiyon olması nedeniyle Malatyaspor bayrakları ile donatılan stüdyoda söylediği birbirinden güzel türkülerle bu coşkuya ortak olan Haşhaş, “Spor da, sanat gibi evrenseldir ve centilmenliktir. Hangi ülkeden, hangi inançtan, hangi düşünceden olursa olsun insanların ortak paydasıdır. Sanat da böyledir.  Birleştiricidir. Dolayısıyla bunların kıymetini bilmek gerekiyor. Ben de Malatyaspor’un ve Malatyalıların bu sevincine ortak olmaktan büyük mutluluk duydum” dedi.   

Türkiyem Tv’de uzun süredir hazırlayıp sunduğu ‘Türkülerle Anadolu’  programında bugüne kadar birbirinden değerli onlarca sanatçıya ağırlayan Ali Cengiz, bu hafta ise yorumculuğunun yanı sıra iki bini aşkın derlemesiyle de Türk Halk Müziğinde önemli bir yer tutan sanatçı Aynur Hahaş ile aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nda müfettiş olarak görev yapan beste ve söz yazarı Fatih Korkmaz’ı konuk etti.  

Her iki sanatçı, ellerinde Yeni Malatyaspor bayraklarıyla söylediği birbirinden güzel türkülerle, Malatyalıların şampiyonluk coşkusuna da ortak oldu.

“16 yaşında Arguvan türküsü söyledim”

Türkiye’yi karış karış gezerek bugüne kadar binlerce derleme yapan, kendine özgü ses rengi ve yorumuyla Türk Halk Müziği’nin önemli isimlerinden Aynur Haşhaş, halk Müziği ve halk kültüründe hem Malatya’nın hem de Arguvan Türkülerinin başlı başına bir yer tuttuğunu söyledi.  16 yaşında iken konservatuar sınavında Arguvan Türküsü okuduğunu belirten Aynur Haşhaş “Ben Türkiye’nin birçok yerinde derleme yapıyorum. Arguvan’ın Gökağaç, Eymir ve Akören köylerinde de çalışmalar yaptım. Hatta bu konuda, Ruhi Su Hoca’nın dediğini diyebilirim.  Ruhi Su, birçok yerde derleme yapmış ve Arguvan’a geldiğinde ‘Burada birkaç gün derleme yapmak yetmez, buraya konservatuar açmak lazım,’  demiş.  Malatya, halk kültüründe, halk müziğinde bu kadar geniş çaplı ve derin bir yere sahip.  Benim konservatuara girdiğim 1983 yılında belki Arguvan Türküleri çok bilinmiyordu. Hatta ben konservatuar sınavında, Arguvan Türküsü okumuştum.  Neriman Altındağ Tüfekçi Hoca bana ‘Aaaa… Arguvan okuyorsun’ demişti. Şaşırmıştı;  çünkü çok fazla okunmuyordu. Zaten ben de o zamanlar 16 yaşında bir çocuktum. Ama bugün artık başlı başına Arguvan türküleri, Türkiye’nin her yerinde mutlaka biliniyor, okunuyor ve dinleniyor” dedi.   

“Sanat gibi spor da evrensel ve birleştiricidir”

Yeni Malatyaspor’un şampiyon olmasından mutluluk duyduğunu da söyleyen Aynur Haşhaş “Çünkü spor, centilmenliktir. Ben de bugün şampiyon olmuş Malatyaspor için bu duygumu paylaşmak istedim. Hangi ülkeden, hangi inançtan, hangi düşünceden olursa olsun insanların ortak paydasıdır. Sanat da böyledir. Dolayısıyla bunların kıymetini bilmek gerekiyor. Malatyaspor şampiyon olmuş. Bende onların bu sevincine ortak olmaktan büyük mutluluk duydum.  Anadolu’daki spor kulüplerinin büyük kulüpler karşısındaki başarısından özellikle de memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Fransız yapımı filmin müziği olmuştu

Halk Müziği'nin tüm yörelerinden türkülerin yer aldığı özel bir geceye imza atan türkülerin usta yorumcusu Aynur Haşhaş, Youtube'da iki buçuk milyona yakın tıklanan ve Fransa'da çekilen, başrolünde Ethan Hawke'ın oynadığı Fransa yapımı 'La Femme du Vème' filminin müziği olarak kullanılan Meyhaneci' adlı türküyü izleyiciden gelen yoğun istek üzerine 3 kez okudu. 

Fatih Korkmaz: Malatya sevdalısıyım

Programın bir diğer konuğu olan besteci-söz yazarı ve şair Fatih Korkmaz ise, sözleri ve bestesi kendine ait protest tarzdaki türküleriyle geceye renk kattı.  Sivas’ın Gürün ilçesinde doğduğunu belirten Sanatçı, “Ama Malatya ile hep iç içe oldum. Malatya, kültürüyle, türküleriyle ve derin dostluklarımla hayatımda önemli bir yeri var. Malatya’yı çok seviyorum. Malatyaspor’un şampiyon olduğu bir günün ertesinde burada olmaktan çok büyük mutluluk duydum.  Malatyasporu ve Malatyalıların şampiyonluğunu kutluyorum” diye konuştu.  Fatih Korkmaz, program boyunca, Malatyaspor kaşkolu ile türkülerini seslendirdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız