SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilinmeyeni Çok İhale!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Çevreyolu’nun Turgut Temelli ve Sanayi kavşaklarında, belediyenin “alt geçit” olması konusundaki ısrarlarına rağmen Karayolları’nın “üst geçit” olarak planladığı iki köprünün ihalesi bu ay.. İhale tarihi ne Belediye başkanının, ne de Karayolları Bölge Müdürünün verdiği tarih değil!.. İnşaatı “3 yıl sürecek” olan köprülerin “yeterli değerlendirme” yapılmadan projelendirildiği iddiaları gündemde..

Belediyenin alt geçitlerle şehir içi ulaşımını rahatlatmayı planladığı Milli Egemenlik- Turgut Temelli Caddeleri ile Zapçıoğlu- Terminal Caddeleri devamında, Çevreyolu’nda yaptırılacak “üst geçitlerle” ilgili projeler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale aşamasına getirilirken, bu projelerin yeterince tartışılmadan, Malatya’da trafiği ve trafikle ilgili gelecek planlamasını zora sokacak bir şekilde yapıldığı iddiaları seslendiriliyor.

İHALE TARİHİNİ DOĞRU SÖYLEYEMEDİLER..
Çevreyolu’nun doğu- batı ulaşım güzergahında Karayolları tarafından yaptırılacak olan “araç üst geçitleri- köprüler”le ilgili gelinen nokta, ilk olarak 2 Ağustos’ta Belediye Başkanı Cemal Akın’ın açıklamalarını içeren Belediye Basın Bülteni’yle kamuoyuna duyurulmuştu. Bu bültende, Belediye Başkanı Akın’ın 1150 metre uzunluğundaki, 25 trilyon tutarında Fuzuli- Adliye Kavşakları, Sanayi ve Emeksiz (Turgut Temelli) kavşaklarındaki üst geçitlerin Karayolları tarafından 21 Ağustos’ta ihale edileceği belirtilmişti.

Belediye Başkanı Akın’ın bu açıklamasından bir süre sonra, 8 Ağustos’ta yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva; Sanayi ve T.Temelli kavşaklarında Çevreyolu üzerine yaptırılacak kavşakların ihalesinin 28 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini, toplam 14 milyon YTL (14 trilyon TL) tutarındaki projenin yıl ödeneğinin 1.4 milyon YTL (1 trilyon 400 milyar TL) olduğunu söylemişti.

DOĞRU TARİH!..
Belediye Başkanı Akın ve Karayolları Bölge Müdürünün verdiği tarihlere rağmen, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında, “Malatya ilinde, Malatya-Darende Yolundaki Malatya Grubu Köprülerinden Milli Egemenlik (Turan Emeksiz)Kavşak ve Sanayi Kavşak Köprüleri inşaatı” olarak adlandırılan ihalenin 27 Ağustos günü saat 14.30’da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılacağına dair ilan yeraldı. İhale ilanında, ihaleyi kazanan firmayla sözleşme yapılmasından sonra 15 gün içerisinde yer teslimi yapılacağı, işin bitim süresinin ise 1050 gün (yaklaşık 3 yıl) olduğu belirtildi.

PROJE TARTIŞMALI..
Belediye tarafından yapılan alt geçitler bağlantılı olarak şehrin kuzey ile güneyi arasındaki ulaşımın Çevreyolu engeline takılmaksızın sağlanmasına yönelik ulaşım projesinin Karayolları sorumluluğundaki Çevreyolu bölümü için yapılan proje tartışmalı..

Malatya Belediyesi’nin, üst geçit- köprü olarak planlanan geçişlerin, alt geçit olarak yapılması yolunda görüş bildirdiği, ısrar ettiği, yararlarını dile getirdiği, ancak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu görüşleri dikkate almadığı öne sürülüyor. Şehrin geleceğine yönelik trafik planlamasının yanı sıra, hafif raylı sistem vs. gibi projeleri de tartışılır hale getirilen mevcut üst geçit- köprü projesine, Malatya’daki ilgili meslek örgütlerinden de eleştiriler geldiği, bunların Belediyeye de iletildiği, ayrıca kamuoyu gündemine de getirileceği ifade ediliyor.

Çevreyolu’nda yapılacak üst geçitlerin inşaatının 3 yıl süreceğinin planlanmasının, alternatif ulaşım yolları açısından sıkıntısı olan Malatya’da trafiği daha da sıkıştıracağı, “içinden çıkılmaz bir hal aldıracağı” eleştirileri de getiriliyor. Ayrıca, Bölge Müdürünün ifadesine göre toplam tutarı 14 milyon YTL olan projeye, ilk yıl için proje tutarının onda biri oranında, 1.4 milyon YTL ödenek ayrılması da, yolun inşaat çalışmaları nedeniyle fiilen devre dışı kalmasına rağmen, işin uzun süreceğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Çevreyolu’nda “asgari” 3 yıl sürecek üst geçit- köprü yapımının, İnönü Caddesi başta olmak üzere birçok bölgede zaten tıkanmış olan trafiği daha da alt üst edeceği savunuluyor.

İhalenin gündemde olmasına karşın, söz konusu projenin bir kez daha ele alınması, değerlendirilmesi gerektiği, bu konuda siyasilerin de devreye girmesinin zorunlu olduğu savunuluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız